Meglepő számok: ennyi pénzt kaptak a növekedési hitelesek

Pénzcentrum
2014. május 7. 14:30

Április 30-áig 126 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a bankok az MNB növekedési hitelprogramjának második szakaszában. 3384 vállalkozás kapott hitelt a programban október eleje óta.

A növekedési hitelprogram első, tavaly nyári szakaszában 701 milliárd forintnyi, a tavaly október 1-je óta tartó második szakaszában 126 milliárd forintnyi hitel talált gazdára - derül ki az MNB frissen közzétett adataiból.

A jegybank által tavaly megnyitott 500 milliárd forintos első keretösszeg negyede kelt tehát el eddig. A kihelyezett összeg 98 százaléka új hitel volt (első pillér); és a keret 10 százaléka szolgálhat jelenleg hitelkiváltási célokat (második pillér). Az új beruházási célú hitelek és lízingügyletek részesedése a második szakasz első pillérében 60 százalék, az új forgóeszköz-hiteleké 27 százalék, az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 13 százalék.

Míg a nagybankoknál kiegyenlített a beruházási és forgóeszköz-hitelek aránya, a kisebbeknél a beruházási hitelek dominálnak. Az ágazatok közül a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, ezek összesen háromnegyedes arányt képviselnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20