15 °C Budapest

Nem kell félni a szuperolcsó hiteltől: a legkisebbek is elkezdhetik

Pénzcentrum
2014. március 5. 11:32

Háromnegyed éve annak, hogy az MNB elindította a Növekedési Hitelprogramot: a magyar vállalkozások megerősítését, fejlesztését szolgáló program által nyújtott lehetőségekkel már eddig is sokan éltek, de vannak olyanok is, akik nem mernek belefogni az igénylésbe, mert félnek az elutasítástól. Nekik segít a Pénzcentrum.hu.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a forráshiány az egyik legfontosabb problémája a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak. A képlet egyszerű: ha a cégek nem jutnak forráshoz (például könnyen felhasználható, alacsony kamatozású hitelhez), akkor nem tudnak fejleszteni, beruházni, azaz növekedni. Persze a finanszírozás a gazdasági válság kitörése előtt sem volt mindenkinek könnyű feladat, 2008-tól kezdve azonban nehezebbé vált - az elmúlt években a legkisebb cégek pedig körülményesebben juthattak forráshoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly júniusban indította el a három pillérből álló Növekedési Hitelprogramot (NHP), a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésére. Az NHP első körére összesen 750 milliárd forintot különített el a jegybank, a program folytatásában azonban további, több százmilliárdos összegek is a vállalkozások rendelkezésére állnak. A kereskedelmi bankokon keresztül elérhető forrást a meglévő forint- és devizahitelek kiváltására, uniós projektek önrészének előfinanszírozására, továbbá forgóeszköz és-beruházások finanszírozására lehet igényelni.

Az érdeklődés kezdettől fogva óriási volt, hiszen a lehetőség rendkívül olcsó hitellehetőséget teremtett az érintett vállalkozói kör számára. A kölcsön kamata ugyanis mindössze 2,5 százalék. A kínálkozó lehetőséget felismerve a vállalkozások gyakorlatilag megrohanták a bankokat: sokan láttak, látnak lehetőséget, esélyt a fejlődésre.

A sikerre való tekintettel a program a következő hónapokban is folytatódik, döntően változatlan paraméterekkel. Összesen 2000 milliárd forintos hitelkeretről van szó az első kör 750 milliárd forintján túl. Az aktuális szakasz október 1-jén indult, s idén az egyéni vállalkozók mellett már az őstermelők is jogosultakká váltak.

A jegybanki forrásból a hitelintézeteken keresztül a kkv-k továbbra is legfeljebb 2,5 százalékért és maximum 10 éves futamidőre juthatnak hitelhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Növekedési Hitelprogram fontos forrásbővítési lehetőséget jelent a hazai kkv szektornak. A Pénzcentrum.hu cikksorozatában - a program megismertetése érdekében - arra keresi a választ, hogy hogyan vált be a Növekedési Hitelprogram 1. és mit tartogat a Növekedési Hitelprogram 2? Mi kell ahhoz, hogy sikeresen pályázhassunk? Melyek azok a tipikus hibák, amit elkövethet egy pályázó? A programon kívül milyen egyéb finanszírozási lehetőségekkel érdemes számolni a hazai vállalatoknak?

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk, hiszen a legtöbbet az egyéni tapasztalatokból tanulhatunk. Címünk nhp@penzcentrum.hu. A kérdésekre az FHB Bank szakértőinek segítségével keressük a választ.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?