12 °C Budapest

Sok magyar cég nem is gondol erre, pedig nagyon olcsó

Pénzcentrum
2014. március 12. 11:02

Ha egy szóban kellene összefoglalnunk a Növekedési Hitelprogram - ismertebb nevén az NHP - lényegét, az a szó a lehetőség lenne. Lehetőség a vállalkozásoknak fejlesztésre, növekedésre, hiteltörlesztésre, ezáltal pedig lehetőség a hazai gazdaság növekedésére, új munkahelyek teremtésére. A Pénzcentrum.hu mutatja, mi az NHP lényege, kinek, és miért éri meg pályázni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly júniusban indította el a három pillérből álló Növekedési Hitelprogramot (NHP), a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésére. A kereskedelmi bankokon keresztül rendelkezésre álló forrást a meglévő forint- és devizahitelek kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehet igényelni.

Miért van szükség egy ilyen programra?

Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a forráshiány jelenti az egyik legnagyobb problémát a hazai kis- és középvállalkozások számára. Ha ugyanis cégek nem jutnak forráshoz (leginkább könnyen felhasználható, alacsony kamatozású hitelhez), akkor nem tudnak fejleszteni, beruházni, azaz növekedni. Nem tudnak új beruházásokba kezdeni, nagyobb irodába, telephelyre költözni, választékot szélesíteni, új technológiákat bevezetni, további munkatársakat felvenni, vagy akár külföldön is terjeszkedni.

Az NHP három pillére
A program I. pillére keretében a KKV-k hitelezésének élénkítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében a jegybank kedvezményes kamatozású refinanszírozási forint hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amit azok továbbhiteleznek a KKV-knak.

A program II. pillére egyrészt a deviza alapú hitelek arányának csökkenését, másrészt az eredetileg beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, EU-s támogatás előfinanszírozására felvett forint kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltásával, a vállalkozások finanszírozási költségeinek mérséklését kívánja elérni. A devizahitellel rendelkező kis- és középvállalkozások számottevő részének nincs természetes, vagy mesterséges fedezete, így jelentős árfolyamkockázatnak vannak kitéve. A devizahitelek forintra váltása javítja az érintett vállalkozások hitelképességét, kiszámíthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé számukra, míg a forinthitelek kiváltása a hitellel már rendelkező vállalkozások finanszírozási költségeit csökkenti.

A III. pillér a bankoknak szól: a külső piacok felőli sebezhetőség csökkentése érdekében már korábban is felajánlott devizacsere ügyleteket takarja, amelyekkel a kitettségük csökkenthető.


Persze a cégeknek eddig is nyújtottak hiteleket a bankok, igaz, meglehetősen magas kamatra, az elmúlt évek gazdasági nehézségei pedig azt (is) eredményezték, hogy lelassult a céges hitelezés, a vállalkozások csak nehezen, drágán jutottak hitelhez. Ez persze nem csak a bankok hibája volt: ők is bizonytalannak látták a gazdasági környezetet, a vállalkozások helyzetét - érthető, hogy csak alapos vizsgálódás után adtak hitelt a vállalkozásoknak.

Miről szól az NHP?

A kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítésének érdekében az MNB tavaly meghirdette a Növekedési Hitelprogramot. A hivatalos megfogalmazás szerint az NHP a hitelpiacok működésének helyreállítását és az egészséges gazdasági növekedés megindulását támogatja.

A program lehetőséget ad arra, hogy akár új hitel felvételével, akár a meglévő hitel kiváltásával jobb helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat. Előbbi ösztönzi a gazdasági növekedést, utóbbi pedig lehetővé teszi, hogy csökkenjen a vállalkozók törlesztési terhe és az árfolyamkockázata, ezáltal javuljon hitelképességük. Persze nem csak az új hitelezésnek van gazdaságélénkítő hatása, hiszen a kedvező kamat csökkenti a vállalati költségeket, amely szintén plusz forrásokat jelent a vállalatnak.

Hogy működik mindez a gyakorlatban?

A programban elérhető hitelkeretből a vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül hívhatnak le pénzt, tehát tulajdonképpen a bankoktól veszik fel a cégek a rendkívül kedvező - mindössze 2,5 százalékos kamatozású kölcsönt.

A program célja kifejezetten az, hogy kis- és középes vállalatokat juttasson kedvező hitelhez. Ilyennek minősül az a vállalkozás, amely 250 főnél kevesebbet foglalkoztat, éves nettó árbevétele nem több mint 50 millió euró (kb. 15 milliárd forint), vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió euró (kb. 13 milliárd forint). Ezen kívül a legfontosabb feltételek közé tartozik, hogy a vállalkozásban az állami, vagy önkormányzati tulajdon aránya ne haladja meg a 25 százalékot. Hiteligénylő pedig 2014-ben már lehet egyéni vállalkozó, vagy akár őstermelő is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvezményes hitel a következő célokra igényelhető: beruházásra (például üzleti célú ingatlan, gép, üzemi felszerelés beszerzésére, vagy tulajdoni jogot jelentő részesedés elérésére); forgóeszköz-finanszírozásra (például készletek, vevői követelések finanszírozására); EU támogatás előfinanszírozásra (vissza nem térítendő támogatásokhoz). Természetesen a vállalkozás kiválthatja vele a fenti célokra korábban felvett meglévő forint-vagy - az eredeti hitelcél vizsgálata nélkül - devizahitelét is.


Sokak számára fontos információ lehet, hogy a legalább 10 százalékot meghaladó tulajdoni jogot jelentő részesedés elérésére is lehet hitelt felvenni, ami akár más vállalatok részbeni, vagy egészben történő felvásárlását is lehetővé teszi.

Nem lehet azonban hitelt felvenni lakóingatlan, vagy üdülő vételére, építésére, felújítására; személygépkocsi vásárlásra (kivéve a személyszállítással foglalkozók, leginkább a taxikat és tömegközlekedési eszközöket üzemeltető cégek), a vállalkozás tulajdonosaitól, kapcsolt vállalkozásoktól, illetve a vezető munkatársaktól történő vásárlásokra és követelésekre; korábban saját forrásból megvásárolt és kifizetett eszközök utófinanszírozására; 2013. augusztus 31. napját követően átstrukturált, vagy 90 napon túl nem teljesítő hitel kiváltására.

Nem kell félni a szuperolcsó hiteltől: a legkisebbek is elkezdhetik - KATTINTS!

Milyen összegű hitelt lehet igényelni?

A KKV-k részére a hitelprogram keretében nyújtható hitelek összege legalább 3 millió, legfeljebb 10 milliárd forint lehet összesen, tehát egy cég több banktól, a két NHP program során maximum 10 milliárd forintot vehet fel.

A kölcsönök futamideje beruházási hitelek esetében ez legfeljebb 10 év). Hitelkiváltás esetén a kiváltó hitel futamideje eltérhet a kiváltott hitel futamidejétől.

A hitelekre a bankok legfeljebb évi 2,5 százalékos hiteldíjat számolhatnak fel, ami már tartalmazza az összes kapcsolódó díj- és jutaléktételt, valamint az esetlegesen igénybe vehető hitelgarancia költségeit is. Ez alól kivételt képeznek a hitellel kapcsolatos, harmadik felek felé fennálló költségek, így például a közjegyzői díj, vagy az értékbecslés díja.

Az MNB 2013. október 1. és 2014 december 31. napja közötti időszakra szabta meg a kedvezményes hitel rendelkezésre tartási idejét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ez alatt a 15 hónap alatt - 2014. év végéig - kell a bankokkal szerződni és a hitelcélnak megfelelő folyósításra sort keríteni.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk, hiszen a legtöbbet az egyéni tapasztalatokból tanulhatunk. Címünk nhp@penzcentrum.hu. A kérdésekre az FHB Bank szakértőinek segítségével keressük a választ.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?