14 °C Budapest

Újabb "halasztás" a pénztárgépeknél: nem zár itt be semmi januárban

MTI
2013. december 18. 09:02

Az átállás január elsejei határidejéhez közeledve kezd engedékenyebbé válni a Nemzeti Adó és Vámhivatal a pénztárgépek online bekötése terén. A NAV informatikai elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek arról beszélt ugyanis, hogy nemigen zárnak majd be boltokat, ha nem üzemel még új kassza.

Az év elején nemigen zárnak majd be üzlethelyiséget, benzinkutat, boltot amiatt, mert az adott helyen nem üzemel új típusú pénztárgép - nyilatkozta a lapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai elnökhelyettese.

A lap szerdai interjújában Vágújhelyi Ferenc azt mondta: az adóhivatalnak az a feladata, hogy elősegítse a gazdaság egészséges működését, a hatósági fellépés nem béníthatja meg az országot, nem állíthatja le a mindennapi folyamatokat.

Emlékeztetett: a szabályok szerint január elseje után például a benzinkutak, a nagy áruházak, a gyógyszertárak csak az új típusú, az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló, számítógép-alapú pénztárgépeket, úgynevezett nagykasszákat használhatják. A gyártók jelzése alapján feltételezhető, hogy egyes helyekre csak januárban, máshová esetleg később érkezhetnek meg az ilyen készülékek.

Az elnökhelyettes szerint az előírások teljesítését a hatóság mindenképpen ellenőrizni fogja, a revizorok, a pénzügyőrök az eset összes körülményét áttekintik majd. Megvizsgálják például, hogy az érintett gazdasági szereplő milyen lépéseket tett a készülék beszerzéséért. Az ellenőrzést végző hatósági személy végül dönthet úgy, hogy figyelmezteti a mulasztót, vagy büntetést helyez kilátásba, esetleg valamekkora pénzösszeg befizetését írja elő. Az üzletbezárás csak a legvégső esetben kerülhet szóba - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem