24 °C Budapest

Újabb "halasztás" a pénztárgépeknél: nem zár itt be semmi januárban

MTI
2013. december 18. 09:02

Az átállás január elsejei határidejéhez közeledve kezd engedékenyebbé válni a Nemzeti Adó és Vámhivatal a pénztárgépek online bekötése terén. A NAV informatikai elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek arról beszélt ugyanis, hogy nemigen zárnak majd be boltokat, ha nem üzemel még új kassza.

Az év elején nemigen zárnak majd be üzlethelyiséget, benzinkutat, boltot amiatt, mert az adott helyen nem üzemel új típusú pénztárgép - nyilatkozta a lapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai elnökhelyettese.

A lap szerdai interjújában Vágújhelyi Ferenc azt mondta: az adóhivatalnak az a feladata, hogy elősegítse a gazdaság egészséges működését, a hatósági fellépés nem béníthatja meg az országot, nem állíthatja le a mindennapi folyamatokat.

Emlékeztetett: a szabályok szerint január elseje után például a benzinkutak, a nagy áruházak, a gyógyszertárak csak az új típusú, az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló, számítógép-alapú pénztárgépeket, úgynevezett nagykasszákat használhatják. A gyártók jelzése alapján feltételezhető, hogy egyes helyekre csak januárban, máshová esetleg később érkezhetnek meg az ilyen készülékek.

Az elnökhelyettes szerint az előírások teljesítését a hatóság mindenképpen ellenőrizni fogja, a revizorok, a pénzügyőrök az eset összes körülményét áttekintik majd. Megvizsgálják például, hogy az érintett gazdasági szereplő milyen lépéseket tett a készülék beszerzéséért. Az ellenőrzést végző hatósági személy végül dönthet úgy, hogy figyelmezteti a mulasztót, vagy büntetést helyez kilátásba, esetleg valamekkora pénzösszeg befizetését írja elő. Az üzletbezárás csak a legvégső esetben kerülhet szóba - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15