2 °C Budapest

Most éri meg hitelt felvenni

Pénzcentrum
2013. szeptember 12. 15:51

Hasznos és szükséges a Növekedési Hitelprogram folytatása a vállalati hitelpiac élénkítéséhez, ezért az FHB üdvözli a Magyar Nemzeti Bank tegnapi bejelentését - mondta a Portfolio.hu-nak Soltész Gergő vezérigazgató. A bankok fő üzenete szerinte ma nem lehet más a kis- és középvállalkozások felé, mint hogy jöjjenek és kopogtassanak az ajtajukon, hiszen most éri meg igazán a vállalkozások széles köre számára hitelt felvenni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elsősorban azért lehet sikeres a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, mert olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak vele, amelyek számára magasabb kamatszint mellett nem lett volna rentábilis a beruházás vagy a forgóeszköz-beszerzés - mondta Soltész Gergő a Portfolio.hu-nak.

A bankszektor számára is kifejezetten pozitív, hogy részben az olcsó forrás hatására érdemben élénkült a hitelkereslet a kkv-k körében. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős hitelkiáramlást tett és tehet lehetővé. Örömtelinek nevezte az új (az MNB eddigi adatai szerint 60%) és a beruházási célú hitelek (30%) magas arányát az első körben. Az FHB esetében ráadásul mindkét szám magasabb volt a piaci átlagnál: a kvóta közel kétharmadát új hitelek tették ki, a beruházási hitelek aránya pedig meghaladta a 40%-ot.

A hitelprogram első körében felülreprezentáltak voltak a megfelelő jövedelmezőséggel, kielégítő tőkehelyzettel és jó likviditással rendelkező vállalkozások, amelyeknek az aránya - mivel a hitelkeresletük egy részét már kielégítették a bankok - természetszerűleg kisebb lesz a második ütemben. Kérdésünkre, hogy a 2,5%-on fenntartott maximális banki kamatmarzsba beleférhetnek-e a kevésbé jó ügyfelek is, Soltész azt mondta, a 2,5%-os kamatmarzs nem kiugró, de akár hosszú távon is elfogadható jövedelmezőséget biztosíthat. Azon vállalkozások felé, akik kockázati besorolásuk és a hitelprogram árazása miatt nem férnek bele a Növekedési Hitelprogramba, a normál, piaci árazású hitelezés élénkülhet, különösen a nyári hónapokhoz képest, amikor a bankok elsősorban a hitelprogramban nyújtott hitelekre összpontosították tevékenységüket.

A Növekedési Hitelprogram második körével kapcsolatban kérdés, mekkora azon, hitelképes vállalatok aránya, amelyek az első ütem 3 hónapos időkerete miatt előre hozták hiteldöntésüket, így a közeljövőben nem támasztanak új keresletet. Az előbbre hozott beruházások hiánya éreztetheti hatását a közeljövőben, de 2014 végéig sokkal több beruházás valósulhat meg az olcsó hitelnek köszönhetően, mint a Növekedési Hitelprogram nélkül. Többek között azért is, mert a most kezdődő, hosszabban elérhető lehetőséget a komplexitása miatt időigényesebb pályázatok, fejlesztések, beruházások előtt álló vállalatok is ki tudják majd használni. Soltész szerint az FHB ennek támogatásában kifejezetten aktív kíván lenni, amiben a magyarországi döntésközpont és a dinamikus bővülésre építő vállalati stratégia döntő szempont.
FHB: most éri meg igazán hitelt felvenni

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?