2 °C Budapest

Most éri meg hitelt felvenni

Pénzcentrum
2013. szeptember 12. 15:51

Hasznos és szükséges a Növekedési Hitelprogram folytatása a vállalati hitelpiac élénkítéséhez, ezért az FHB üdvözli a Magyar Nemzeti Bank tegnapi bejelentését - mondta a Portfolio.hu-nak Soltész Gergő vezérigazgató. A bankok fő üzenete szerinte ma nem lehet más a kis- és középvállalkozások felé, mint hogy jöjjenek és kopogtassanak az ajtajukon, hiszen most éri meg igazán a vállalkozások széles köre számára hitelt felvenni.

Elsősorban azért lehet sikeres a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, mert olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak vele, amelyek számára magasabb kamatszint mellett nem lett volna rentábilis a beruházás vagy a forgóeszköz-beszerzés - mondta Soltész Gergő a Portfolio.hu-nak.

A bankszektor számára is kifejezetten pozitív, hogy részben az olcsó forrás hatására érdemben élénkült a hitelkereslet a kkv-k körében. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős hitelkiáramlást tett és tehet lehetővé. Örömtelinek nevezte az új (az MNB eddigi adatai szerint 60%) és a beruházási célú hitelek (30%) magas arányát az első körben. Az FHB esetében ráadásul mindkét szám magasabb volt a piaci átlagnál: a kvóta közel kétharmadát új hitelek tették ki, a beruházási hitelek aránya pedig meghaladta a 40%-ot.

A hitelprogram első körében felülreprezentáltak voltak a megfelelő jövedelmezőséggel, kielégítő tőkehelyzettel és jó likviditással rendelkező vállalkozások, amelyeknek az aránya - mivel a hitelkeresletük egy részét már kielégítették a bankok - természetszerűleg kisebb lesz a második ütemben. Kérdésünkre, hogy a 2,5%-on fenntartott maximális banki kamatmarzsba beleférhetnek-e a kevésbé jó ügyfelek is, Soltész azt mondta, a 2,5%-os kamatmarzs nem kiugró, de akár hosszú távon is elfogadható jövedelmezőséget biztosíthat. Azon vállalkozások felé, akik kockázati besorolásuk és a hitelprogram árazása miatt nem férnek bele a Növekedési Hitelprogramba, a normál, piaci árazású hitelezés élénkülhet, különösen a nyári hónapokhoz képest, amikor a bankok elsősorban a hitelprogramban nyújtott hitelekre összpontosították tevékenységüket.

A Növekedési Hitelprogram második körével kapcsolatban kérdés, mekkora azon, hitelképes vállalatok aránya, amelyek az első ütem 3 hónapos időkerete miatt előre hozták hiteldöntésüket, így a közeljövőben nem támasztanak új keresletet. Az előbbre hozott beruházások hiánya éreztetheti hatását a közeljövőben, de 2014 végéig sokkal több beruházás valósulhat meg az olcsó hitelnek köszönhetően, mint a Növekedési Hitelprogram nélkül. Többek között azért is, mert a most kezdődő, hosszabban elérhető lehetőséget a komplexitása miatt időigényesebb pályázatok, fejlesztések, beruházások előtt álló vállalatok is ki tudják majd használni. Soltész szerint az FHB ennek támogatásában kifejezetten aktív kíván lenni, amiben a magyarországi döntésközpont és a dinamikus bővülésre építő vállalati stratégia döntő szempont.
FHB: most éri meg igazán hitelt felvenni

Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?