25 °C Budapest

Döntött az MNB : így kapnak hitelt a kisvállalatok

Pénzcentrum
2013. április 30. 12:07

A Magyar Nemzeti Bank vezetői ismertették ma az április 4-én meghirdetett, három pillérből álló Növekedési Hitel Program részleteit. A hitelprogram június 1-jén indul.

Júniustól indulhat a korábban meghirdetett, három pillérből álló Növekedési Hitel Program - jelentette be mai tájékoztatóján Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

A hitelprogram keretében a kis- és közepes vállalatok 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. Ez a középvállalatok fejlesztési és forgóeszközhitel-forrásait teremti meg.

A kedvezményes hitelek fedezetéül a jegybank által a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitel maximális futamideje 10 év lehet. A refinanszírozási program részleteiről május 8-án, majd 15-én tájékoztatják a hitelintézeteket, ezt követően kerülhet sor a keretszerződések aláírására. Május 28-án tájékoztatják majd őket arról, hogy az általuk kívánt összegből mennyit tudnak igénybe venni. A program június elejétől augusztus végéig tart, ezt követően vonnák le a tanulságokat az esetleges későbbi hasznosíthatóság érdekében is.

A hitelprogram alapvetően a kisebb bankokat részesíti előnyben. Kártyaleosztásos módszerrel határozzák meg az egyes pénzintézetek kvótáját, ami a kisebb bankokat preferálja.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30