10 °C Budapest

A zalai baromfifeldolgozó végnapjai: százak kerülnek utcára

Pénzcentrum
2013. április 18. 09:34

A veszteséges termelés miatt megszűnik a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. Pacsán. Az üzem már leállt és tart a dolgozók elbocsátása - írja csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

A tulajdonosok a szerdai taggyűlésen döntöttek a cég végelszámolással történő megszüntetéséről - mondta a napilapnak Torda Csaba ügyvezető.

Az üzemben 150 dolgozót foglalkoztattak. Akik korábban felmondtak, megkapták a teljes fizetésüket. A kft. folyószámlahitele viszont lejárt, így a többi dolgozó járandóságát várhatóan a bérgarancia alap terhére fizetik ki - olvasható a napilapban. A csoportos létszámleépítésre május 10-től kerül sor. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. végelszámolója Somogyi Ferenc, a TM-LINE cég vezetője.

A lap információi szerint a másfél évvel ezelőtt üzembe állított pulyka- és csirkevágásra alkalmas feldolgozó több mint egymilliárd forint adósságot halmozott fel.

A társaságot a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cerealia Kft., és az Első Zalai Takarmányipari Kft. alapította. Az alapító termelői körbe eredetileg 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozott. A közel 1,5 milliárd forint beruházással létrehozott üzem évente 800 ezer pulyka, és közel 3 millió csirke vágására és feldolgozására volt alkalmas. A beruházáshoz 401 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, és további 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást kapott a cég.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem