4 °C Budapest

Újabb meglepetést okozhat a nyugdíjtörvény

Pénzcentrum
2012. december 17. 15:33

Biztosítottak lesznek ugyan a főállású kisadózók, ellenben a minimálbérnél alacsonyabb összeg után szerezhetnek jogosultságot a pénzbeli ellátásokra. Ráadásul a hétfőn az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-csomagban módosított nyugdíjtörvény szerint csökkentett szolgálati időt szereznek, mivel a biztosítási jogviszonyuk keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező, havi 81 300 forintos jövedelmük alacsonyabb lesz, mint a várhatóan bruttó 98 ezer forintos minimálbér.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem elég csak a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló jogszabályt átböngészniük a mikrovállalkozóknak, a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel sem árt tisztában lenniük - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Radics Zsuzsanna tb-szakértő.

A kisadókról szóló törvény kimondja, hogy a főállású kisadózó jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, így jogosultságot szerez a társadalombiztosítási, illetve a munkaügyi ellátásokra. A juttatások számításának alapja havi 81 300 forint, ami jócskán elmarad a bértárgyalások során a jövő évre előirányzott 98 ezer forintos minimálbértől.

A nyugdíjtörvény viszont kimondja, hogy ha a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme kevesebb, mint a minimálbér, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával. Ez a szabály jövőre a főállású kisadózókra is vonatkozni fog - derül ki a hétfőn az Országgyűlés által elfogadott egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslatból.

A 81 300 forint nagyjából a 83 százaléka a 2013. évre tervezett 98 ezer forintos minimálbérnek, vagyis a főállású kisadózók szolgálati idejét ekkora arányban lehet figyelembe venni - magyarázza a szakértő. Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Az öregségi nyugdíj összege az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz tartozó, a nyugdíjtörvény 2. mellékletben meghatározott százaléka.

A kisadózókról szóló törvény szerint az állami adóhatóság szolgáltat adatot az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tudni, hogy a nem főállású kisadózó - e jogviszonya alapján - biztosítottnak nem minősül, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez.

Az egyéni vállalkozók döntésében sokat nyomhat a latba, hogy a minimálbér emelkedése miatt tovább növekednek a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózók egyébként is nagyon magas közterhei. Mint azt a Pénzcentrum.hu nemrégiben megírta, az egyéni vállalkozók csak a tb-járulék fizetési kötelezettségen havonta 10 ezer forintot spórolhatnak, ha a kisadózók tételes adóját választják, és akkor még nem beszéltünk a személyi jövedelemadó teherről. 

Részletekről ITT OLVASHATSZ: Tízezrekkel kereshetsz többet jövőre: az utolsó esély

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20