1 °C Budapest

Újabb meglepetést okozhat a nyugdíjtörvény

Pénzcentrum
2012. december 17. 15:33

Biztosítottak lesznek ugyan a főállású kisadózók, ellenben a minimálbérnél alacsonyabb összeg után szerezhetnek jogosultságot a pénzbeli ellátásokra. Ráadásul a hétfőn az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-csomagban módosított nyugdíjtörvény szerint csökkentett szolgálati időt szereznek, mivel a biztosítási jogviszonyuk keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező, havi 81 300 forintos jövedelmük alacsonyabb lesz, mint a várhatóan bruttó 98 ezer forintos minimálbér.

Nem elég csak a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló jogszabályt átböngészniük a mikrovállalkozóknak, a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel sem árt tisztában lenniük - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Radics Zsuzsanna tb-szakértő.

A kisadókról szóló törvény kimondja, hogy a főállású kisadózó jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, így jogosultságot szerez a társadalombiztosítási, illetve a munkaügyi ellátásokra. A juttatások számításának alapja havi 81 300 forint, ami jócskán elmarad a bértárgyalások során a jövő évre előirányzott 98 ezer forintos minimálbértől.

A nyugdíjtörvény viszont kimondja, hogy ha a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme kevesebb, mint a minimálbér, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával. Ez a szabály jövőre a főállású kisadózókra is vonatkozni fog - derül ki a hétfőn az Országgyűlés által elfogadott egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslatból.

A 81 300 forint nagyjából a 83 százaléka a 2013. évre tervezett 98 ezer forintos minimálbérnek, vagyis a főállású kisadózók szolgálati idejét ekkora arányban lehet figyelembe venni - magyarázza a szakértő. Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Az öregségi nyugdíj összege az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz tartozó, a nyugdíjtörvény 2. mellékletben meghatározott százaléka.

A kisadózókról szóló törvény szerint az állami adóhatóság szolgáltat adatot az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

Fontos tudni, hogy a nem főállású kisadózó - e jogviszonya alapján - biztosítottnak nem minősül, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez.

Az egyéni vállalkozók döntésében sokat nyomhat a latba, hogy a minimálbér emelkedése miatt tovább növekednek a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózók egyébként is nagyon magas közterhei. Mint azt a Pénzcentrum.hu nemrégiben megírta, az egyéni vállalkozók csak a tb-járulék fizetési kötelezettségen havonta 10 ezer forintot spórolhatnak, ha a kisadózók tételes adóját választják, és akkor még nem beszéltünk a személyi jövedelemadó teherről. 

Részletekről ITT OLVASHATSZ: Tízezrekkel kereshetsz többet jövőre: az utolsó esély

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?