4 °C Budapest

Tízezrekkel kereshetsz többet 2013-ban: az utolsó esély

Pénzcentrum
2012. december 13. 11:41

Havonta több tízezer forintot nyerhetnek az egyéni vállalkozások azzal, ha a jövő évtől áttérnek a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata). A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy több százezer egyéni vállalkozót áttereljen a kata hatálya alá, a körükben szinte garantált a kisadó sikere.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, januártól 98 ezer forintra emelkedhet a bruttó minimálbér az idei 93 ezer forintról, míg a garantált bérminimum 108 ezerről 114 ezer forintra nő. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózó egyéni vállalkozóknak még tovább emelkednek a járulékterhei.

Nem változnak a különféle járulékok, illetve a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapjára vonatkozó szabályok. Jövőre is a minimálbér 112,5 százaléka után kellene megfizetni a 27 százalékos szochot (ami a korábbi munkáltatói tb-járulék helyébe lépett). Emellett a minimálbér 150 százaléka az alapja a 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járuléknak, valamint a minimálbér 100 százaléka után kellene leróni a 10 százalék nyugdíjjárulékot.

Az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre. A középfokú végzettséget igénylő munka végzése esetén pedig legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is.

A jövőre várható bruttó 114 ezer forintos garantált bérminimum után 34 628 forint szochot, 14 535 forint egészségbiztosítási, illetve munkaerő-piaci járulékot és 11 400 forint nyugdíjjárulékot kellene fizetni. Ez havonta összesen 60 563 forint. Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét után meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t is, ami a garantált bérminimumra vetítve 18 240 forint.

A főállású kisadózó egyéni vállalkozónak ezzel szemben csak havi 50 ezer forint tételes adót kell megfizetnie. A tételes adó megfizetésével az adóalanyiság időszakában az adózó mentesül:

- a vállalkozói személyi jövedelemadó és a vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
- társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
- személyi jövedelemadó, a járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése;
- a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a főállású kisadózó kisadózói jogállása alatt biztosítottnak minősül, munkanélküli ellátásra jogosultságot szerez. Az ellátások számításának alapja havi 81 300 forint. A kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatása esetén a kisadózó azonban nem mentesül a foglalkoztatás esetén felmerülő adók és járulékok megfizetése alól. Ebben az esetben az adminisztráció is bonyolultabbá válik, hiszen rögtön bérszámfejtésre lesz szükség és az ahhoz kapcsolódó bevallásokra és adófizetési kötelezettség is esedékessé válik. Ebből az következik, hogy azon adózók tudják a tételes kisadó előnyeit igazán kihasználni, akik munkavállalókat nem foglalkoztatnak.

A vállalkozások a helyi iparűzési adózás (hipa) megfizetésében is egyszerűsített eljárást választhatnak. Ez esetben az egész adóévre vonatkozóan 50 ezer forint hipát kell fizetni. Ebben az esetben azonban érdemes előre megvizsgálni, hogy mekkora a vállalkozó árbevétele, illetve az önkormányzat által alkalmazott adókulcs. Két százalékos adókulcs mellett például azoknak a vállalkozásoknak éri meg az egyszerűsített iparűzési adózást választani, amelyek éves korrigált árbevétele meghaladja a 2,5 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a 2011-es adóévben mintegy 265 ezer szja-törvény szerint
adózó egyéni vállalkozó nyújtott be adóbevallást, közülük 241 ezer volt a tételes költségelszámolók száma, a többiek átalányadóztak. Nagyjából 36 ezerre tehető az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26