15 °C Budapest

Tízezrekkel kereshetsz többet 2013-ban: az utolsó esély

Pénzcentrum
2012. december 13. 11:41

Havonta több tízezer forintot nyerhetnek az egyéni vállalkozások azzal, ha a jövő évtől áttérnek a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata). A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy több százezer egyéni vállalkozót áttereljen a kata hatálya alá, a körükben szinte garantált a kisadó sikere.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, januártól 98 ezer forintra emelkedhet a bruttó minimálbér az idei 93 ezer forintról, míg a garantált bérminimum 108 ezerről 114 ezer forintra nő. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózó egyéni vállalkozóknak még tovább emelkednek a járulékterhei.

Nem változnak a különféle járulékok, illetve a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapjára vonatkozó szabályok. Jövőre is a minimálbér 112,5 százaléka után kellene megfizetni a 27 százalékos szochot (ami a korábbi munkáltatói tb-járulék helyébe lépett). Emellett a minimálbér 150 százaléka az alapja a 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járuléknak, valamint a minimálbér 100 százaléka után kellene leróni a 10 százalék nyugdíjjárulékot.

Az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre. A középfokú végzettséget igénylő munka végzése esetén pedig legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is.

A jövőre várható bruttó 114 ezer forintos garantált bérminimum után 34 628 forint szochot, 14 535 forint egészségbiztosítási, illetve munkaerő-piaci járulékot és 11 400 forint nyugdíjjárulékot kellene fizetni. Ez havonta összesen 60 563 forint. Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét után meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t is, ami a garantált bérminimumra vetítve 18 240 forint.

A főállású kisadózó egyéni vállalkozónak ezzel szemben csak havi 50 ezer forint tételes adót kell megfizetnie. A tételes adó megfizetésével az adóalanyiság időszakában az adózó mentesül:

- a vállalkozói személyi jövedelemadó és a vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
- társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
- személyi jövedelemadó, a járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése;
- a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a főállású kisadózó kisadózói jogállása alatt biztosítottnak minősül, munkanélküli ellátásra jogosultságot szerez. Az ellátások számításának alapja havi 81 300 forint. A kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatása esetén a kisadózó azonban nem mentesül a foglalkoztatás esetén felmerülő adók és járulékok megfizetése alól. Ebben az esetben az adminisztráció is bonyolultabbá válik, hiszen rögtön bérszámfejtésre lesz szükség és az ahhoz kapcsolódó bevallásokra és adófizetési kötelezettség is esedékessé válik. Ebből az következik, hogy azon adózók tudják a tételes kisadó előnyeit igazán kihasználni, akik munkavállalókat nem foglalkoztatnak.

A vállalkozások a helyi iparűzési adózás (hipa) megfizetésében is egyszerűsített eljárást választhatnak. Ez esetben az egész adóévre vonatkozóan 50 ezer forint hipát kell fizetni. Ebben az esetben azonban érdemes előre megvizsgálni, hogy mekkora a vállalkozó árbevétele, illetve az önkormányzat által alkalmazott adókulcs. Két százalékos adókulcs mellett például azoknak a vállalkozásoknak éri meg az egyszerűsített iparűzési adózást választani, amelyek éves korrigált árbevétele meghaladja a 2,5 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a 2011-es adóévben mintegy 265 ezer szja-törvény szerint
adózó egyéni vállalkozó nyújtott be adóbevallást, közülük 241 ezer volt a tételes költségelszámolók száma, a többiek átalányadóztak. Nagyjából 36 ezerre tehető az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók száma.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm