-2 °C Budapest

Jönnek a magyar luxusnyugdíjak: ki kapja?

Pénzcentrum
2012. december 12. 16:51

Nem köti felső határhoz a kormány 2012-től a nyugdíjkifizetéseket, csak annyi változás történik, hogy az eddigi kormányrendeleti szintről törvényi erőre emelkedik a nyugdíj-megállapítási rendszerben lévő arányosítás - derül ki a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló törvénymódosítási javaslatcsomagból.

Jövőre megszűnik a nyugdíjjárulék-plafon, így a havi bruttó 660 ezer forint fölötti jövedelmekre is meg kell fizetni ezt a közterhet. Az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) eltörlésének kedvező hatása miatt azonban csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek növekednek a terheik.

A nyugdíjtörvényben rögzítené a kormány a keresetarányosítási szabályokat, amelyeket az öregségi nyugdíj megállapításánál figyelembe kell venni. Jelenleg ezt a nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet írja elő. A hatályos szabályozás szerint, ha a 2011. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időponttól megállapítandó saját jogú nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372 000 forintnál több, a 372 001-421 000 forint közötti átlagkereset 90, a 421 001 forint feletti átlagkeresetnek pedig a 80 százalékát kell figyelembe venni a saját jogú nyugellátás megállapításánál. A jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló törvényjavaslat-csomagban beterjesztett módosítás szerint a 2012. december 31-ét követő időponttól kezdődően megállapítandó nyugdíj alapját is az idén hatályos arányosítási szabályok szerint kell kiszámítani, csak annyi változik, hogy nem kormányrendelet, hanem törvény írja elő a szabályokat.

A módosítás azonban nem határoz meg maximumösszeget a nyugdíjkifizetések esetén, vagyis a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatti magasabb közteherviselés nagyobb összegű nyugdíjkifizetést von maga után. Korábban Barát Gábor, az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) korábbi igazgatója a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy "azt nem tartja kivitelezhetőnek, hogy miközben megszűnik a járulékfizetési plafon, a kormány arról is döntsön, hogy a kifizetett nyugdíjra viszont felső határt állapít meg, ez ugyanis sértené az ellátáshoz való jogot".

Radics Zsuzsanna tb-szakértő szerint viszont nincs elvi akadálya annak, hogy a járulékplafon eltörlése mellett korlátozott legyen a kifizethető nyugdíj összege. Az ugyancsak a társadalombiztosítási rendszer részét képező, szintén járulékbefizetésen alapuló, pénzbeli egészségbiztosítási ellátások közül több is limitált - érvelt a szakértő korábban a Pénzcentrum.hu érdeklődésére. Ilyen például a táppénz, amely százalékosan és összegszerűen is korlátozott. Az egyik megkötés, hogy a táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kap, mert akkor csak az 50 százalék jár. A táppénzkifizetés összege legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet.

Korlátozott a gyermekgondozási díj kifizetése is. A gyed felső határa a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19