Erre nagyon figyelj a katánál, sokat nyerhetsz vele!

Pénzcentrum
2012. december 10. 12:05

A munkaviszonyos foglalkoztatástól való elhatárolás a legfontosabb kérdés a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) választásakor. Könnyen megjósolható, hogy az adóhatóságnak az elkövetkező években kiemelt feladata lesz annak vizsgálata, hogy a kisadózó vállalkozásokkal kötött szerződések valójában nem munkaviszonyt lepleznek-e.

Mint arra a Pénzcentrum.hu július közepén felhívta a figyelmet, eredeti formájában a munkaviszonyos foglalkoztatás megszüntetésére sarkallhatta volna a munkáltatókat a kisadózó vállalkozások tételes adója. Változatlan összegű havi juttatás mellett a munkáltató több tízezer, vagy akár százezer forint költséget is megspórolhatna, miközben a munkavállaló is nagyobb jövedelemhez jutna.

Eredetileg ezt azzal próbálta meg kiküszöbölni a kormány, hogy nem lehetett volna elszámolni a kisadózók által kibocsátott számla ellenértékét. Mint azt lapunk megírta, a kisadózást még akkor bőven megérte volna választani, ha az ebbe a körbe tartozó vállalkozások 10 százalékkal olcsóbban kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat. Az elfogadott törvényből viszont már kikerült ez a korlát, teljes egészében el lehet számolni a kisadózók által kibocsátott számlákat, ellenben jelentős megkötéseket iktattak be a jogalkotók.

A január elsejétől hatályba lépő rendelkezések szerint a kisadózóval szerződő vállalkozásoknak 2014 januárjára vonatkozó havi bevallásukban adatot kell majd szolgáltatniuk az adóhatóságnak minden kisadózóról, akinek a részére 2013-ban 1 millió forintnál nagyobb összeget fizettek ki. Nyilatkozni kell a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, a részére az adott évben juttatott összegről, illetve termékértékesítés esetén annak tényéről, szolgáltatásnyújtás esetén pedig a szolgáltatás TESZOR számáról. A parlament költségvetési és számvevőszéki bizottsága szerint erre azért volt szükség, hogy a tételes adót fizető vállalkozások ne állítsanak ki fiktív számlákat, melyek a kisadózó vállalkozások számára pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményeznek, de a számlát befogadó társaság adóalapját eltüntetik.

Az adóhatóság mindaddig azt vélelmezi, hogy a kisadózóval 1 millió forintnál nagyobb összegben kötött szerződés valójában munkaviszonyt leplez, amíg annak az ellenkezője nem bizonyosodik be. Ez azt jelenti, hogy ha a kisadózó vállalkozás ugyanazon adóalany számára éves szinten együttesen 1 millió forintnál nagyobb összegben állít ki számlát, akkor nem az adóhatóságnak, nem is a vele szerződő vállalkozásnak, hanem a kisadózónak kell bizonyítania, hogy nem színlelt szerződésről van szó.

A színlelt szerződésre vonatkozó vélelem akkor dől meg, ha a törvényben felsorolt hat körülmény közül egynél több megvalósul. A törvény szerint a következő körülmények a mérvadóak:

- a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

- a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

- az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

- a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

- a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Nagyon fontos, hogy nem elég csak az adóhatósági ellenőrzés során szóban állítani legalább két feltétel meglétét, azt a vállalkozói szerződésbe is bele kell foglalni! - figyelmeztet Angyal József okleveles adószakértő. Az adóhatóság által folytatott ellenőrzési gyakorlat szerint ugyanis adóügyekben elsődleges bizonyító ereje az okiratnak van. Senki ne próbálkozzon tehát azzal, hogy az általa végzett tevékenység esetében legalább kettő teljesül a fenti kitételek közül.

A törvény rendelkezései szerint az sem zárja ki a kisadózást, ha a vállalkozás csak egy forrásból szerzi a bevételeit. Elég ugyanis például az utolsó három kitételt beleírni a vállalkozói szerződésbe, vagyis, hogy a kisadózó a saját székhelyén, telephelyén végzi a tevékenységét, a saját eszközeivel dolgozik, és önállóan határozza meg a tevékenység végzésének rendjét.

Nézzünk egy példát, mikor lehet problémás és mikor nem a munkaviszonytól való megkülönböztetés! Ha egy könyvelő a saját számítógépén, az általa megvásárolt szoftverrel, a saját telephelyén dolgozik, akkor ez a két feltétel elegendő ahhoz, hogy kisadózóként szerződjön akár egyetlen céggel. Az sem zárja ki feltétlenül a kisadózást, ha valaki a megbízó vállalkozás telephelyén végzi a könyvelést. Ebben az esetben úgy lehet például két feltételt teljesíteni, ha a könyvelő viszi a saját laptopját, notebookját, amelyen az általa vásárolt szoftverrel dolgozik. Ekkor mindenképpen bele kell írni a szerződésbe, hogy a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Megszűnik a munkajogi védettség

A kisadózás egyik hátránya a munkaviszonyos foglalkoztatással szemben, hogy megszűnik a magánszemély munkajogi védettsége, és az esetleges sérelmeit csak polgári peres úton tudja érvényesíteni. A másik hátulütője lehet, hogy a főállású kisadózó ugyan biztosítottnak minősül, de bármekkora is a bevétele, legfeljebb havi 81 300 forint után részesülhet társadalombiztosítási ellátásokban. Mindazonáltal a biztosítási jogviszony is hozzájárulhat - a meglehetősen kedvező mértékű adóteher mellett - a feketén, zsebbe fizetett jövedelmek visszaszorításához - véli Angyal József.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az újfajta átalányadózás választása előtt azt is mérlegelni kell, a magánszemély jogosult-e a személyi jövedelemadó alapját csökkentő családi kedvezményre. Azt ugyanis az új tételes adó mellett nem veheti igénybe, míg például egyéni vállalkozóként, illetve betéti társaság személyesen közreműködő tagjaként érvényesítheti.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?