13 °C Budapest

Címke: cégtörvény (20 cikk)

MTI | 2013. január 15. 14:32

Februárig kell kiegészíteni vagy módosítani a cégjegyzéki adatokat

Legkésőbb február elsejéig kell a cégjegyzékben szereplő adataikat kiegészíteniük vagy módosítaniuk azoknak a cégeknek, amelyek a tavaly márciusi törvénymódosítás óta ezt nem tették meg - hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.

Pénzcentrum | 2012. december 6. 15:03

Hogyan lesz munkahelyünk, ha ez így megy tovább?

Soha nem szűnt még meg annyi cég egy év alatt, mint az idén: a magyar gazdaság mintegy 23 500, éven belül indított felszámolási eljárással zárja 2012-t - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásoknak, noha a nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak.

Pénzcentrum | 2012. február 7. 09:33

Márciustól él az új csődtörvény: bezárja a kiskapukat?

Karácsony előtti ülésén fogadta el a parlament a csőd- és felszámolási eljárásról, a gazdasági társaságokról szóló törvények, a cégtörvény és egyéb kapcsolódó jogszabályok módosítását, amely fő szabály szerint január elsején lépett hatályba, ám egyes rendelkezései 2012. március elsejétől élnek majd.

Pénzcentrum | 2009. december 9. 09:32

Lakcímtitkosítás: magas labda a tisztességtelen vállalkozóknak

A tisztességtelen vállalkozások újabb hathatós segítséget kaptak az évente több százmilliárdos kárt okozó trükközéseikhez a cégtörvény mostani módosításával. A jogszabályváltozás lényegében titkossá teszi a cégtulajdonosok lakcímét a nyilvános és ingyenesen elérhető adatbázisokban. A gyakorlati szakemberek véleményére most sem volt kíváncsi senki.

Pénzcentrum | 2009. szeptember 16. 09:47

Ilyen egyszerű lenne az eltiltott cégvezetők kiszűrése, mégis támadják

A külföldi cégvezetőkre hivatkozva módosíttatna törvényt az Ügyvédi Kamara, adatvédelmi aggályok az új cégtörvény körül. Az új csődtörvény miatt módosításra került cégtörvény értelmében a cégjegyzékben fel kell tüntetni a vezető tisztségviselők adóazonosító jelét is annak érdekében, hogy a jövőben könnyebben ki lehessen szűrni az eltiltott cégvezetőket. A szakmai vita egyrészt a magyarországi adóazonosító jellel nem rendelkező vezető tisztségviselők körül, másrészt adatvédelmi megfontolások mentén bontakozott ki.

Pénzcentrum | 2009. április 21. 09:30

Májustól indul a céges beszámolók elektronikus beküldési rendszere

Májustól már csak elektronikusan lehet a cégek éves beszámolóit (mérlegeket, eredménykimutatásokat) beküldeni - az egyszerűsítést az új cégtörvényben határozták meg. Ha azonban több beszámolót küldenek be, mindegyik megjelenik, a beküldés sorrendjében.

Pénzcentrum | 2008. december 15. 14:22

Elektronikus beszámoló 2009: Ügyfélkapu vs. Cégszolgálat!

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium törvényjavaslata szerint a hazai vállalkozásoknak a jövő évtől elektronikus formában, a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül kell benyújtaniuk beszámolóikat a hatóságokhoz. A megoldás a szakemberek szerint veszélyezteti a cégadatok megbízhatóságát: az ügyfélkapu rendszerei által nem támogatott elektronikus aláírás hiányában a benyújtott adatok megnyugtató módon nem hitelesíthetőek.

Pénzcentrum | 2008. június 20. 10:51

Nincs értelme bíróságra menni? Az APEH úgyis nyer!

Valóban előfordul, hogy átlagos vagyoni helyzetű adózók is az APEH horgára akadnak, Varga Lászlóné szerint azonban, ha tényleg aránytalanul kis adót fizetett az illető korábban, ez nem baj. Ezzel együtt új, központi kiválasztási módszerre tér át az adóhatóság, a lényeg a vagyonelemek értéke és a bevallott jövedelem közti különbség lesz.

Pénzcentrum | 2008. június 19. 08:30

Elhagyják a TEÁOR-számot?

Elképzelhető, hogy a cégjegyzékben nem lesz TEÁOR-szám, így komoly adminisztratív tehertől és költségektől mentesülnének a cégbíróságok, illetve a gazdasági társaságok. Az igazságügyi és rendészeti tárcánál fontolgatják, valóban szükséges-e ezen számok feltüntetése.

Pénzcentrum | 2008. június 11. 08:30

Indul az egyórás cégbejegyzés

Teljessé vált a kötelező e-cégeljárás, s az egyórás cégbejegyzés jogszabályi háttere, emellett lesz megfelelő szoftver, ingyenes nyomtatványkitöltő program, új szerver is.

Pénzcentrum | 2008. május 23. 09:00

Szabadon költözhetnek a magyar cégek

A jövőben várhatóan szabadon áthelyezhetik székhelyüket a hazai cégek más EU tagállamokba, amennyiben az Európai Bíróság ítélete megegyezik a főtanácsnoki idítvánnyal.

Pénzcentrum | 2008. február 27. 12:00

Hogyan szabadulhatsz meg cégedtől?

Manapság már egyre könnyebb céget alapítani, egyre több törekvés indul a cégalapítás gyorsaságának illetve olcsóságának megteremtése felé. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogyan is lehet megszabadulni egy számunkra már nem kívánatos társas vállalkozástól. A Pénzcentrum.hu így most annak jár utána, hogy mit is takar a végelszámolás, a csőd és a felszámolás jogintézménye.