27 °C Budapest

Megszólalt Matolcsy jobbkeze: jön az új adó!

Pénzcentrum
2012. december 3. 11:38

Kiterjesztené a Nemzetgazdasági Minisztérium a fordított áfafizetést - közölte Balog Ádám helyettes államtitkár az RSM-DTM tanácsadó cég online konferenciáján. Az építőipar, a gabonafélék kereskedelme, valamint a sertéságazat után az informatikai terület is bekerülhet a fordított áfás tevékenységek közé.

Régóta szó van már arról, hogy az informatikai területen is be kellene vezetni a fordított áfát, eddig azonban a fontosabb kérdéseket próbálták megoldani - magyarázta Balog Ádám. Hat évvel ezelőtt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) hívta fel egy elemzésében a figyelmet az Európai Unió valamennyi tagállamában elharapózott áfacsalásokra, amelyek arra épülnek, hogy a tagállamok közötti szállítás mentes a forgalmi adó alól, az áfa csak az eladáskor rakódik rá.

Az áfacsalás egyik példája, hogy egy magyarországi kereskedő egy másik európai uniós országból áfamentesen beszerzi a terméket, amelyet a közösségen belül, például Romániába továbbértékesít. Ebben az esetben nem kell általános forgalmi adót felszámítani. Itt lépnek be a képbe a fiktív kereskedők, amelyek ugyanerre a termékre kiállítanak egy hamis számlát, amellyel azt a látszatot keltik, hogy ugyanazt a terméket Magyarországon adják el. Így felszámítják a számlában a jelenleg 27 százalékos áfát, amit vissza is igényelnek a költségvetésből. Tehát ugyanaz a termék papíron kétszer talál gazdára.

A csalás másik formája, amikor a lánckereskedelemben résztvevő cég EU-n kívüli országba reexportálja a terméket, és azután visszaigényli az áfát. Az NBH dokumentumából kiderült, hogy az egyik legkedveltebb célpont Dubaj volt, ahonnan aztán visszaimportálták az árut valamelyik EU-tagországba.

Már a hat évvel ezelőtti elemzés is felhívta a figyelmet arra, hogy főleg számítógépek és mobiltelefonok, azaz kis helyigényű, ám nagy értékű termékek forgalmazásánál lehet a leginkább megfigyelni az áfacsalásokat. Mostanáig azonban nem került be az informatikai ágazat a fordított áfa szerint adózó körbe.

Tavaly ősszel a Pénzcentrum.hu robbantotta a bombát: több tízmilliárd forintra rúg a különböző agrártermékek kereskedelméhez kapcsolódó elcsalt áfa összege, ellenben a hatóságok a kizárólag a csalásokra specializálódott "nagyhalak" helyett sok esetben a vétlen kisvállalkozásokat állították pellengérre. Az agrárpiaci szereplők szerint a csalásokat úgy lehetett volna érdemben visszaszorítani, ha jelentős mértékben, 5 százalékra csökkentette volna a kormány az agrártermékek és az élelmiszerek áfáját. Alacsony áfakulcs mellett ugyanis nem éri meg elcsalni az adót.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vidékfejlesztési tárca felkarolta a kezdeményezést, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban - napi finanszírozási okokra hivatkozva - lesöpörte az asztalról. Áfacsökkentés helyett végül a kormány, majd az Országgyűlés is a fordított adófizetést látta megfelelő eszköznek a csalások visszaszorítására. Idén július elsejétől a különféle gabonanövények értékesítésére is a fordított forgalmi adó szabályai vonatkoznak, vagyis nem az eladó, hanem a vevő vallja be, és fizeti meg az áfát.

Január elsejétől az élősertés, valamint az egész vagy hasított sertés értékesítésekor is a fordított áfára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Emellett a különféle takarmányként szolgáló termékek is bekerülnek ebbe a körbe.

Szakértők szerint a fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja a gabona-, illetve a sertéspiacról a csalókat, azok azonban nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?