6 °C Budapest

Friss élelmiszer-botrány: hatalmas illegális húsüzemet találtak Budapesten

Pénzcentrum
2012. július 30. 11:23

Illegális húscsomagolóra bukkantak Kőbányán a Pest megyei állategészségügyi hatóság szakemberei hétfőn - jelentette be a folyamatban lévő vizsgálat helyszínén a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Bognár Lajos elmondta: az ellenőrzés során a hatóság mintegy három tonna élelmiszert foglalt le. Az élelmiszer csomagolását illegálisan végezték, nem megfelelő higiéniai körülmények között.

Az ellenőrök vizsgálják az állati eredetű élelmiszerek eredetét. A vizsgálat során szeretnének választ kapni arra, hogy honnan származik az áru és kinek értékesítették azt. A kőbányai illegális csomagolóhoz az ellenőrök egy helyszíni ellenőrzés után jutottak el. A helyettes államtitkár közölte: az illegális tevékenység következménye várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti bírság és büntető feljelentés lesz.

Az illegális létesítményben uralkodó állapotokról Bognár Lajos nem beszélt részletesen - mondván, folyik a vizsgálat -, de példaként említette: nincs folyóvíz, és a hús kezelésére szolgáló munkafelületek sem felelnek meg az előírásoknak.

Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár a cég nevét nem tudta pontosan megmondani, mivel az eddig ismert valamennyi dokumentumon hamis vagy nem létező cégnevek szerepelnek. Többek között ez is a vizsgálat tárgyát képezi - tette hozzá. Megemlítette: például egy Somogy megyei, 2009-ben megszűnt, de engedélyezett létesítmény nevét is felhasználta csalárd módon a most vizsgált "üzem". Az árut - ami az információk szerint baromfihús -, aminek nyomán Kőbányára eljutottak az ellenőrök, a Forma-1-es rendezvényen találták, helyszíni ellenőrzés során.

Úgy tűnik, az illegális áru nagy tételben nem került kereskedelmi forgalomba, de ez is a vizsgálat körébe tartozik. A bírság összege a vizsgálat eredményétől függ - közölte újságírói kérdésre Bognár Lajos.

Az Országgyűlés nemrég módosította büntető törvénykönyvet, hogy ilyen és hasonló ügyekre szigorúbb szabályokat lehessen alkalmazni - közölte a javaslat egyik benyújtója, Tarnai Richárd (KDNP) parlamenti képviselő, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?