14 °C Budapest

Tömött sorok a cégtemetőben: gondban az építőipari vállalkozások

2011. július 19. 20:02

Több mint 1100 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás 2011 második negyedévében, ez újabb abszolút negatív rekord az ágazat történetében - derül ki az Opten legfrissebb adataiból. Az szektor évek óta tartó leépülése következtében ez több mint duplája a 2006 második negyedévében bedőlt cégeknek és csaknem duplája a válság előtti utolsó év, azaz a 2007 második negyedévi 600 felszámolásnak.

"Hiába mutatkoznak az élénkülés jelei a magyar gazdaságban, ez leginkább a német gazdaság erősödésének, és ehhez kapcsolódóan a hazai feldolgozóipar élénkülésének következménye. Az építőipar továbbra is a tartósan lejtőn levő ágazatok között küzd a túlélésért" - vezeti fel a romló építőipari statisztikákról szóló beszámolóját Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója. Az ágazatban 2011 második negyedévében 1104 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az első félév egészében pedig számuk első ízben lépte át a kétezres lélektani határt. Az Opten igazgatója szerint némiképp meglepő, hogy éven belüli adatok tekintetében is kiugróan rossz mutatókkal találkozunk az ágazatban a második negyedévben, hiszen ez az időszak az építkezési szezon eleje. Magyarázatként szerinte az szolgálhat, hogy az előző évi építési főszezonban elvégzett, de ki nem fizetett munkák után a vállalkozóknak ilyenkor tőkére van szükségük az új megrendelések megkezdéséhez, ezért utolsó esélyként megindítják az eljárásokat az adósokkal szemben.

A második negyedévben 1073 végelszámolási eljárás indult építőipari cégeknél, ami ugyancsak új rekord. "Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy tavaly az első félévben zártak be ilyen módon összesen 1100 céget az ágazatban, vagyis az eljárások száma egy év alatt megduplázódott" - mondja Csorbai Hajnalka. Az első negyedév 1045-ös értékével együtt a végelszámolások száma a felszámolásokéhoz hasonlóan átlépte, sőt 108-cal meg is haladta kétezres határt. "Nem gondoljuk drámainak ezt a fordulatot, mivel ismert tény, hogy alapvetően a mérleget le nem adó vállalkozások kényszer végelszámolása húzódik meg a növekedés hátterében, és az aktív hatósági fellépést mindenképpen üdvös fejleménynek tartjuk, mert ez egyértelműen az ágazat megtisztulásának irányába mutat" - értékeli a fejleményeket az Opten igazgatója.

Márpedig ez rá is fér a sok adósságot felhalmozó, majd felszámolásba dőlő céget fölmutató építőiparban, ahol mindennek ellenére nem csökken érdemben a cégalapítási kedv. A második negyedévben 1538, az első félévben összesen 3002 új céget jegyeztek be az ágazatban. Ez lényegesen elmarad a 2008 első felében regisztrált nagy cégalapítási hullámban mért 3759 új bejegyzéstől, ám a 2010-hez viszonyított szerény emelkedés mindenképpen indokolatlan, ha figyelembe vesszük a megrendelés állomány drasztikus csökkenését" - véli az Opten igazgatója.

Szerinte az ágazatban nemcsak magas, de növekszik is azoknak a száma, akik egy bedőlt, és adósságot hátrahagyó cég után rövidesen hasonló profilú új céget hoznak létre, ami ellen a hatóságoknak éppolyan szigorral kellene fellépniük, mint teszik azt a mérleget le nem adó cégekkel. "Erre sajnos csak lehetőséget adnak a jogszabályok, holott a kötelező eltiltás sok szempontból célravezetőbb lehetne" - mondja Csorbai Hajnalka. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző és az idei év első öt hónapját összehasonlítva 8,3 százalékos a különbség az építőipari termelés volumenében hazánkban a tavalyi év javára, de van olyan megye, ahol akár az 50%-ot is eléri a visszaesés mértéke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18