18 °C Budapest

Gyászoló dolgozók a magyar cégtemetőben

2011. április 25. 07:25

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. Míg 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás adószámát függesztették fel, addig az idén már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma "szállt el".

A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől - azóta élhetnek ezzel az eszközzel - napjainkig összesen több mint 82 ezer cég adószámát függesztették fel. Míg azonban 2007 és 2009 között évente átlagosan csak tízezer cég jutott erre a sorsra, addig 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás neve mellől törölték, az idén pedig már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma "szállt el".

 

Adószám-felfüggesztés alá vont cégek száma (Forrás: feketelista.hu)


Ez elsősorban annak következménye, hogy 2010-től fel kell függeszteni mindazon cégek adószámát, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben (a mintegy 700 ezer hazai vállalkozás közül 420 ezer kötelezett a számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére). Az adóhivatalnak emiatt tavaly több mint 120 ezer felszólítást kellett kiküldenie ez ügyben a mulasztók címére, a felszólító levelekre viszont alig több mint húszezer társaság pótolta a hiányokat.

Mikor függesztik fel az adószámot?

Amennyiben a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál. Ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a székhelyén nem található. Hasonlóan szankcionálják, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, vagy nem található az illető a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hivatal ismételten 60 napra lezárja a vállalkozó üzletét.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik. Amennyiben a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, akkor a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kielégíti, és a céget végül törlik, ha viszont a vagyon nem nyújt kellő fedezetet, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. A megtérülés esélye viszont ekkor már köztudottan meglehetősen csekély.

Üzletkötés előtt informálódjunk

Ezért is tanácsos szerződéskötés előtt alaposan informálódni a cégvilágban, mert egyre gyakoribb, hogy az elmarasztalt, üzletképtelen társaságok félrevezetik, becsapják a tisztességes vállalkozókat - fűzi hozzá Iklódi András, a portál főszerkesztője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A portál szerint az eddigi összes elmarasztalás 43,6 százaléka Budapestre, 10,5 százaléka Pest megyére jut. A fővárosban több mint 32 ezer, Pest megyében pedig 8700 cég adószámának felfüggesztéséről döntött a hatóság. A megyéket illetően leginkább a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókat érintette az intézkedés; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb az arány, ahol több mint 4400, és Bács-Kiskun megyében, ahol mintegy 3400 cég adószámának felfüggesztéséről döntött az adóhatóság. Háromezernél több Fejér megyei és Szabolcs-Szatmár megyei cég esetében hozott hasonló határozatot az adóhivatal.

 


A nagyobb városokat illetően Budapest után Miskolcé a kétes értékű vezetés, ahol több mint 1800 cég adószámát függesztették fel, utána Debrecen következik mintegy 1500, Győr 1242, Nyíregyháza 1170, Pécs 1011 és Szeged 820 céggel.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18