Gyászoló dolgozók a magyar cégtemetőben

2011. április 25. 07:25

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. Míg 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás adószámát függesztették fel, addig az idén már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma "szállt el".

A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől - azóta élhetnek ezzel az eszközzel - napjainkig összesen több mint 82 ezer cég adószámát függesztették fel. Míg azonban 2007 és 2009 között évente átlagosan csak tízezer cég jutott erre a sorsra, addig 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás neve mellől törölték, az idén pedig már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma "szállt el".

 

Adószám-felfüggesztés alá vont cégek száma (Forrás: feketelista.hu)


Ez elsősorban annak következménye, hogy 2010-től fel kell függeszteni mindazon cégek adószámát, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben (a mintegy 700 ezer hazai vállalkozás közül 420 ezer kötelezett a számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére). Az adóhivatalnak emiatt tavaly több mint 120 ezer felszólítást kellett kiküldenie ez ügyben a mulasztók címére, a felszólító levelekre viszont alig több mint húszezer társaság pótolta a hiányokat.

Mikor függesztik fel az adószámot?

Amennyiben a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál. Ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a székhelyén nem található. Hasonlóan szankcionálják, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, vagy nem található az illető a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hivatal ismételten 60 napra lezárja a vállalkozó üzletét.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik. Amennyiben a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, akkor a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kielégíti, és a céget végül törlik, ha viszont a vagyon nem nyújt kellő fedezetet, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. A megtérülés esélye viszont ekkor már köztudottan meglehetősen csekély.

Üzletkötés előtt informálódjunk

Ezért is tanácsos szerződéskötés előtt alaposan informálódni a cégvilágban, mert egyre gyakoribb, hogy az elmarasztalt, üzletképtelen társaságok félrevezetik, becsapják a tisztességes vállalkozókat - fűzi hozzá Iklódi András, a portál főszerkesztője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A portál szerint az eddigi összes elmarasztalás 43,6 százaléka Budapestre, 10,5 százaléka Pest megyére jut. A fővárosban több mint 32 ezer, Pest megyében pedig 8700 cég adószámának felfüggesztéséről döntött a hatóság. A megyéket illetően leginkább a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókat érintette az intézkedés; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb az arány, ahol több mint 4400, és Bács-Kiskun megyében, ahol mintegy 3400 cég adószámának felfüggesztéséről döntött az adóhatóság. Háromezernél több Fejér megyei és Szabolcs-Szatmár megyei cég esetében hozott hasonló határozatot az adóhivatal.

 


A nagyobb városokat illetően Budapest után Miskolcé a kétes értékű vezetés, ahol több mint 1800 cég adószámát függesztették fel, utána Debrecen következik mintegy 1500, Győr 1242, Nyíregyháza 1170, Pécs 1011 és Szeged 820 céggel.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm