Építőipar: még közel sem ért véget a válság

2011. február 27. 15:02

Egy év alatt lassult a felszámolási tempó, viszont gyorsult a végelszámolások növekedése, a cégalapítási kedv pedig egyre gyengébb az építőiparban. Konszolidációról még korai beszélni, de ezek természetes reakciók az ágazat teljesítményének és megrendelésállományának csökkenésére. Ahhoz képest, hogy a tél holt idénynek számít az ágazatban, nagy a fluktuáció az építőiparban.

Idén az első hónapban 270 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás, ez tavaly januárhoz képest 14,1 százalékos csökkenés. Ezzel az ágazat sokkal jobb pozíciókat mutat, mint az nemzetgazdaság egésze, ahol januárban egy évre visszatekintően 2,4 százalékos növekedést jegyezett fel az Opten céginformációs szolgáltató. "Egy hónap adataiból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy az ágazatban a tél holt idénynek számít" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, a társaság stratégiai igazgatója.

Rövidebb távon már nem ilyen kedvező a helyzet, az előző hónaphoz - 2010 decemberéhez - képest 10,6 százalékos növekedést mutat a bedöntött cégek száma. Ezzel az építőipar az előző két hónap kedvezőnek mutatkozó felszámolási adatai után ismét sokkal rosszabb pozíciót mutat, mint a nemzetgazdaság egésze. A tavalyi év egészéhez viszonyítva azonban a növekedés ellenére sem kétségbeejtő az évkezdet, hiszen 2010-ben csak a "szabadságolási hónapokban" - azaz augusztusban és decemberben -, valamint a rövidebb februárban döntöttek be kevesebb vállalkozást, mint idén januárban.

A végelszámolások ezzel szemben stabilan nőnek akár egy évre, akár egy hónapra visszatekintve. Januárban 200 céget zártak be tulajdonosaik, ez 68 százalékkal több, mint egy éve. A felszámolásokkal ellentétben a végelszámolások terén rövid távon kedvezőbb a helyzet, az előző hónaphoz képest ugyanis csak 5,2 százalékos a bővülés. A tulajdonosok által bezárt cégek havi adatai alapján idén január "erős" hónap volt, tavaly csak négy alkalommal, az előző öt évben pedig csak további négy hónapban jegyeztek fel nagyobb számot.

Idén az első hónapban 404 új építőipari vállalkozást jegyeztek be; tavaly januárhoz képest 5,4 százalékkal nőtt az ágazatban a cégalapítási kedv. Ezzel januárban tovább lassult a vállalkozási kedv az ágazatban, sőt tavaly decemberhez képest 78-cal csökkent az újonnan bejegyzett cégek száma, ami 16,4 százalékos visszaesést jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt öt év havi adatait figyelembe véve a januári 404 új cég kevésnek számít, az átlagostól mindenképpen elmarad. Tavaly januárban 383 új céget hoztak létre az építőiparban, de az elmúlt években nem volt ritka, hogy 600-nál több cég jött létre, sőt volt olyan hónap, amikor 805. "A cégfluktuáció viszonylag gyors ütemének fennmaradása arra utal, hogy az építőiparban még messze a válság vége, s a konszolidációra még várni kell" - kommentált Csorbai Hajnalka.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem