18 °C Budapest

Sikerre ítélheti idén az Új Széchenyi Terv a Start Tőkegarancia Zrt-t

2011. február 1. 09:47

Több mint 21%-os növekedéssel, 4 069 millió forint értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az I. félévben 506 millió forinttal, a II. félévben pedig 216 millió forinttal nőtt.

"A szerződésállomány 21%-os növekedését jó eredménynek tekinthetjük, főként annak tükrében, hogy 2010-ben a Start vezértermékére, a pályázati garanciára beérkezett igénylések száma közel felére esett vissza 2009-hez viszonyítva.


Zoltán Csaba

A szerződésállomány növekedésének dinamikája különösen az év második felében jelentősen lelassult, amit főként az okozott, hogy a pályázati rendszer - egyébként idő- és szükségszerű - átalakítása miatt a II. félévben alig írtak ki új pályázatokat vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatásra. 2011. márciusától az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázatoktól az igénylések számának és értékének jelentős növekedését várjuk, bár ennek pozitív hatása a Startra nézve csak a IV. negyedévben érvényesülhet majd. Az idei év végére 5 milliárd forint feletti szerződésállományt tervezünk" - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 3 826 millió forint értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a tavalyi évet. A társasághoz összesen 69 igénylés érkezett, melyek közül 27 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas aránya továbbra is a pénzügyi válság elhúzódó hatásaira vezethető vissza. Nagy számban igényeltek pályázati garanciát olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott. Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt kényszerült negatív döntést hozni.

 


2010-ben a pályázati kezességvállalásra vonatkozó igénylések döntő többsége a Regionális Operatív Program keretében kiírt telephely-fejlesztési és inkubátorház pályázatokon elnyert támogatásokhoz kapcsolódott.

"A portfolió minőségének megtartása érdekében 2008 végén hozott, kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket szigorító intézkedések a várt eredményekhez vezettek. Dacára a magyarországi felszámolások 17%-os növekedésének, a Start kezességvállalásaiból beváltott kezességek értéke 2010-ben mindössze 3 millió forinttal volt magasabb a 2009 évinél. A 2010-ben lehívott garanciák 2008. december 31. előtt megkötött szerződésekhez kapcsolódtak" - értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010. évi 722 millió forintos állománynövekedést úgy sikerült elérni, hogy az év folyamán 755 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Befektetési tőkegarancia

A Start 2010-ben öt befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be, 343,2 millió forint értékben, két igénylésről pozitív döntést hozott, de a szerződéskötések megkötésére 2011 januárjában került sor így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2010 végén 243 millió forint maradt.

Valamennyi 2010-ben befogadott igénylést a Jeremie program keretében létrejött kockázati tőkealapok nyújtották be, akik az elmúlt év végéig 14 befektetést valósítottak meg. A Start Zrt. 2011-ben a Jeremie-s tőkealapoktól beérkező igénylések megsokszorozódását várja. A tőkegarancia ügyletek értéke 2010 végén mindössze 6%-át tette ki a Start teljes portfoliójának, mindemellett a társaság 2011-ben jelentős növekedésre számít, az év végére ez az arány várhatóan 10-15% között alakul majd a teljes portfolión belül. 

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?