Pályázati lehetőségek fejlesztési beruházásokhoz - drámai visszaesés

2010. október 26. 13:02

Csökkent az elérhető támogatás maximuma 2010 októberéig mindössze 33,1 milliárd forint értékű támogatást igényeltek a vállalkozások a GOP vállalati technológiafejlesztési kiírásai keretében. Tavaly - igaz, az egész évben - 136,5 milliárd forint volt ez az összeg. Az okok a Start Zrt. véleménye szerint az igénybe vehető keretösszegek csökkentésére és a feltételek jelentős szigorodására vezethetők vissza.

Drasztikusan visszaesett az idén a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) vállalati technológiafejlesztési kiírásaira benyújtott támogatásigénylések összege - állapítja meg a Start Tőkegarancia Zrt. E pályázati kiírásokra október 22-ig mindössze 33,1 milliárd forintnyi igény érkezett, míg 2009-ben - igaz, ez egész éves adat - 136,5 milliárd forint volt az igénylések összesített nagysága. Ennek egyik oka a keretösszegek csökkentése: míg 2009-ben még 74,7 milliárd forint állt a négy programban a vállalkozások rendelkezésére, az idei évre már csak 43,4 milliárd.

Az ÚMFT 2009. és 2010. évi vállalati technológiafejlesztést célzó támogatásai (milliárd Ft)

Miközben jelentősen csökkent az igénybe vehető támogatások keretösszege, a vállalkozások idén ezt az összeget sem használták ki. Kiváló példa a GOP-2.1.1/B jelű kiírás, amelyre az eredeti beadási határidő napjáig az EMIR rendszer adatai alapján 3,2 milliárd forint összegű pályázat érkezett be, ami a keretösszegnek mindössze 32%-át tette ki. A határidő egy hónappal történő meghosszabbítását követően az igénylések összege duplájára emelkedett. 2009-ben a beadott pályázatok kétharmada nyert, tehát hasonló arányt feltételezve a rendelkezésre álló keretösszegnek még mindig csak mintegy felét érheti el a vállalkozásokhoz valóban eljutó támogatás összege.

Kedvezőtlen feltételek

"Az ok a feltételek változásában keresendők: míg tavaly jelentősen könnyített a feltételeken a kiíró, az idén viszont újra szigorított, visszaállítva a válság előtti elvárásokat" - vélekedik a Start Zrt. Az "A" jelű támogatások esetében például az elérhető támogatás maximuma 50 millió forintról 20 millió forintra csökkent. Jelentősen csökkent a támogatásintenzitás is: míg tavaly akár 70%-os mértékű támogatás is elérhető volt a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) fejlesztési beruházásaihoz, az idei pályázatokon már csak legfeljebb 50%-os az intenzitás, és jellemzően ezt is csak a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházások esetében lehet elérni.

A 2009. évi kiírásokhoz képest további kedvezőtlen változás az elérhető előleg arányának 40%-ról a korábbi, 25%-ra való lecsökkentése. Emellett mindegyik kiírás esetében kizáró tényező, ha a társaság nettó árbevétele 2009-ben - a válság évében - pályázattól és a megvalósítás helyétől függően 0-20% közötti értéket meghaladó mértékben esett, ami a magyarországi ipari termelés 17,7%-os csökkenését figyelembe véve sok potenciális pályázót zárt ki a jogosultak köréből. Némi könnyítés az augusztusban megjelent GOP-2.1.1/C pályázati kiírásban, hogy az autóipar esetében 15% helyett akár 20%-os 2009. évi árbevétel-csökkenés esetében is pályázhatnak a vállalkozások. Igaz, számos autóipari vagy autóipari beszállító cég 2009-ben ennél jóval nagyobb árbevétel-visszaeséssel volt kénytelen szembesülni.

"Igaz, hogy a kormányzat a hazai kkv-k rendelkezésére álló pályázati források emeléséről beszél, ám pusztán a 2009. évi szint eléréséhez is jelentős keretösszegű új kiírások lennének szükségesek, ráadásul jóval enyhébb feltételek mellett, amelyek nem zárják ki a potenciális pályázók jelentős részét. Ugyanakkor az új pályázatok kialakításának, társadalmi egyeztetésének, meghirdetésének és lebonyolításának időigénye olyan nagy, hogy erre várhatóan már csak a jövő évben kerülhet sor" - hívja fel a figyelmet a Start Zrt.

Enyhítések 2009-ben

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2009-ben még jelentősen bővült az elérhető támogatások köre, ráadásul a kormányzat az igénybevétel feltételeit is jelentősen enyhítette a pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében: az előleg összege 40%-ra emelkedett, és a korábbi árbevétel-növekedési elvárások helyett maximum 10%-kal csökkenő árbevétel vagy az alkalmazotti létszám fenntartása is elegendő vállalásnak minősült. A könnyített feltételek jelentős érdeklődést vonzottak, a 2009. évi vállalati technológiafejlesztés körében csaknem 100 milliárd forint támogatást ítéltek meg a pályázó vállalkozások részére.

 

Az alapos üzleti terv a sikeres cégvezetés feltétele

A mikrovállalkozások több mint 60%-a nem rendelkezik részletes, írásba foglalt üzleti tervvel, holott ez nélkülözhetetlen a hosszú távú stabil működéshez, növekedéshez. Ennek többnyire az az oka, hogy az ügyvezetők nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, sokszor kapacitásuk sincs a kidolgozásra. Azonban mostantól egy helyzetelemző és üzleti tervező program segítségével ez egyszerűen és költséghatékonyan kivitelezhető.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem