16 °C Budapest

Elstartolt az Új Széchenyi Terv: így ne bukd be a pályázatodat

2011. január 17. 13:02

2011. március 1-től adhatóak be az első, kis- és középvállalkozásokat érintő pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében. A régóta várt új, 2011-2013 közötti Európai Uniós pályázatok több, mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek. A vállalkozások támogatását biztosítani hivatott pályázati kiírások legtöbbje a KKV körnek szól és elsősorban vidéki régiókban megvalósuló projektekkel lehet pályázni. A pályázóknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést, hogy a várható pályázati dömping ellenére sikerrel pályázzanak.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében pénteken megjelent friss pályázatok rendkívüli lehetőségeket tartogatnak a gazdaság motorjának számító KKV-k számára. Dr. Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég ügyvezetője szerint könnyebb lesz pályázni, mint eddig és az ígéretek szerint a döntéshozatal és a támogatások kiutalása is felgyorsul, valamint megjelennek az önerő előteremtését segítő hitellehetőségek is. Az ügyvezető szerint nem árt azonban vigyázni a pályázatok iránt érdeklődőknek: elengedhetetlen az alapos felkészülés, a pályázatok megfelelő előkészítése, a szükséges kötelezettségvállalások átgondolása. Fontos megtervezni, hogy a pályázatokhoz elvárt önerő hogyan lesz előteremtve.

A már nyertes pályázatok 2 legfontosabb buktatója a következő:

- A vállalt kötelezettségeket végül nem sikerül teljesíteni (kockázat: a megnyert támogatást vissza kell fizetni, ráadásul büntetőkamattal megfejelve).

- A támogatás érkezése csúszik adminisztratív hibák és/vagy a Közreműködő Szervezet késlekedése miatt (kockázat: a vállalkozás súlyos likviditási gondokkal szembesülhet).

Ne feledjük: nem az a nehéz, hogy megnyerjünk egy pályázati támogatást, hanem az, hogy a pályázati összeghez hozzá is jussunk és a projektet sikeresen lezárjuk. Utóbbi már sokkal nehezebb, kockázatosabb. Az alapos tájékozódás elősegíti a végső sikert is.

Egyablakos rendszer, gyorsított elbírálás, pályázói garanciavállalás

Az ÚSZT helyzetbe hozza az eddig mostohán kezelt mikro vállalatokat is, melyek most egy speciális konstrukció (GOP-2011-211/M és KMOP-2011-121/M) keretében egyablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (1-4 millió Ft) mikrohitellel kombinálva (1-8 millió Ft), mindössze 10%-os önrész mellett. Ráadásul, a támogatás induló vállalkozások számára is elérhető és a pályázat keretében eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés és ingatlan vásárlás illetve fejlesztés is támogatható.

A már két teljes (365 nap), lezárt évvel már rendelkező KKV-k számára megnyílik a gyorsított elbírálású eszközbeszerzési pályázat: 5-25 millió Ft-os támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és informatikai beruházásokra, 20-40%-os támogatási arány mellett (a projekt helyszínétől és a vállalati mérettől függően). A komplex fejlesztést (eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, ingatlan beruházás, tanácsadás, képzés stb.) tervező KKV-k 15-100 millió Ft támogatáshoz is juthatnak 20-35%-os támogatási arány mellett. Fontos változás a korábbi pályázatokhoz képest hogy a nyertes pályázóknak garanciákat is kell vállalniuk: a fenti pályázatok mindegyikénél feltétel, hogy a 2010-es évet bázisként tekintve, az éves átlagos statisztikai létszámot meg kell őrizni és a személyi jellegű ráfordítások összegét is növelni kell kis mértékben a projekt befejezési évét követő 2. üzleti év végére.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nagy újdonság, hogy a pályázati feltételek közül eltűnt az árbevétel növekedést előíró kötelezettségvállalás. Sőt, azon KKV-k is forrásokhoz juthatnak, amelyeket megtépázott a gazdasági válság és jelentős árbevétel csökkenést szenvedtek el az elmúlt időszakban. Ők az előző ciklusban ki voltak zárva a pályázati rendszerből.

Új elemek a rendszerben

Teljesen új elem a pályázati rendszerben, hogy azon KKV-k, amelyek sikerrel pályáznak a fenti pályázatok egyikén, azok kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió Ft támogatást is igényelhetnek a TÁMOP 213 kiírásai keretében. A TÁMOP-213-11/A a vidéki mikro és kisvállalatok számára biztosít 100%-os támogatás mellett akár 5 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást szakmai, nyelvi, informatikai képzésekre. A TÁMOP-213-11/B konstrukció a vidéki középvállalatok számára biztosít 70-100%-os támogatási arány mellett 1-50 millió Ft-ot vállalati képzésekre. Ezen pályázatok - szemben az eddigi gyakorlattal - önállóan nem pályázhatóak, csak akkor ha a pályázó egy kapcsolódó gazdaságfejlesztési pályázatot is benyújt, s azt támogatásra érdemesnek ítélik. Ezzel az újítással biztosítható, hogy a rendelkezésre álló szabad források ott kerüljenek felhasználásra, ahol a legjobban hasznosulnak.

Innovációs támogatás akár kisebb vállalatoknak is

Az ÚSZT keretében fontos szerepet kapnak az innovációs projekteket támogató lehetőségek. A GOP-2011-131/C és a KMOP-2011-114/B keretében a KKV-k az egész ország területéről igényelhetnek 5-25 millió Ft-os támogatást, akár 65%-os támogatási intenzitás mellett. Az elnyert összegből eszközbeszerzés, iparjogvédelmi tevékenység és új K+F munkakörben dolgozó munkatársak felvétele is támogatható. Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy a kisebb innovációs projekteket megvalósító KKV-k előtt is megnyíljanak az uniós pénzcsapok. Újdonsága mellett a pályázat legnagyobb előnye, hogy gyorsított bírálatú lesz. A nagyobb volumenű innovációs projekteket megvalósító KKV-k és nagyvállalatok a GOP-2011-131/A és a KMOP-2011-114/A konstrukciók keretében igényelhetnek 45 %-os intenzitás mellett 15-500 millió Ft-ot kísérleti fejlesztésre a kapcsolódó beruházásokra. A létszámtartási kötelezettség természetesen ezen projekteknél is feltétel.

Energetika - fókuszban a megújuló energia

Az energetikai pályázatok is mérettől függetlenül elérhetőek a vállalatok számára az ÚSZT keretében. Közös jellemzőjük, hogy megújuló energiát alkalmazó projektekre lehet pályázni, átlagosan 50%-os támogatás mellett.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?