2 °C Budapest

Elstartolt az Új Széchenyi Terv: így ne bukd be a pályázatodat

2011. január 17. 13:02

2011. március 1-től adhatóak be az első, kis- és középvállalkozásokat érintő pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében. A régóta várt új, 2011-2013 közötti Európai Uniós pályázatok több, mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek. A vállalkozások támogatását biztosítani hivatott pályázati kiírások legtöbbje a KKV körnek szól és elsősorban vidéki régiókban megvalósuló projektekkel lehet pályázni. A pályázóknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést, hogy a várható pályázati dömping ellenére sikerrel pályázzanak.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében pénteken megjelent friss pályázatok rendkívüli lehetőségeket tartogatnak a gazdaság motorjának számító KKV-k számára. Dr. Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég ügyvezetője szerint könnyebb lesz pályázni, mint eddig és az ígéretek szerint a döntéshozatal és a támogatások kiutalása is felgyorsul, valamint megjelennek az önerő előteremtését segítő hitellehetőségek is. Az ügyvezető szerint nem árt azonban vigyázni a pályázatok iránt érdeklődőknek: elengedhetetlen az alapos felkészülés, a pályázatok megfelelő előkészítése, a szükséges kötelezettségvállalások átgondolása. Fontos megtervezni, hogy a pályázatokhoz elvárt önerő hogyan lesz előteremtve.

A már nyertes pályázatok 2 legfontosabb buktatója a következő:

- A vállalt kötelezettségeket végül nem sikerül teljesíteni (kockázat: a megnyert támogatást vissza kell fizetni, ráadásul büntetőkamattal megfejelve).

- A támogatás érkezése csúszik adminisztratív hibák és/vagy a Közreműködő Szervezet késlekedése miatt (kockázat: a vállalkozás súlyos likviditási gondokkal szembesülhet).

Ne feledjük: nem az a nehéz, hogy megnyerjünk egy pályázati támogatást, hanem az, hogy a pályázati összeghez hozzá is jussunk és a projektet sikeresen lezárjuk. Utóbbi már sokkal nehezebb, kockázatosabb. Az alapos tájékozódás elősegíti a végső sikert is.

Egyablakos rendszer, gyorsított elbírálás, pályázói garanciavállalás

Az ÚSZT helyzetbe hozza az eddig mostohán kezelt mikro vállalatokat is, melyek most egy speciális konstrukció (GOP-2011-211/M és KMOP-2011-121/M) keretében egyablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (1-4 millió Ft) mikrohitellel kombinálva (1-8 millió Ft), mindössze 10%-os önrész mellett. Ráadásul, a támogatás induló vállalkozások számára is elérhető és a pályázat keretében eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés és ingatlan vásárlás illetve fejlesztés is támogatható.

A már két teljes (365 nap), lezárt évvel már rendelkező KKV-k számára megnyílik a gyorsított elbírálású eszközbeszerzési pályázat: 5-25 millió Ft-os támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és informatikai beruházásokra, 20-40%-os támogatási arány mellett (a projekt helyszínétől és a vállalati mérettől függően). A komplex fejlesztést (eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, ingatlan beruházás, tanácsadás, képzés stb.) tervező KKV-k 15-100 millió Ft támogatáshoz is juthatnak 20-35%-os támogatási arány mellett. Fontos változás a korábbi pályázatokhoz képest hogy a nyertes pályázóknak garanciákat is kell vállalniuk: a fenti pályázatok mindegyikénél feltétel, hogy a 2010-es évet bázisként tekintve, az éves átlagos statisztikai létszámot meg kell őrizni és a személyi jellegű ráfordítások összegét is növelni kell kis mértékben a projekt befejezési évét követő 2. üzleti év végére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy újdonság, hogy a pályázati feltételek közül eltűnt az árbevétel növekedést előíró kötelezettségvállalás. Sőt, azon KKV-k is forrásokhoz juthatnak, amelyeket megtépázott a gazdasági válság és jelentős árbevétel csökkenést szenvedtek el az elmúlt időszakban. Ők az előző ciklusban ki voltak zárva a pályázati rendszerből.

Új elemek a rendszerben

Teljesen új elem a pályázati rendszerben, hogy azon KKV-k, amelyek sikerrel pályáznak a fenti pályázatok egyikén, azok kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió Ft támogatást is igényelhetnek a TÁMOP 213 kiírásai keretében. A TÁMOP-213-11/A a vidéki mikro és kisvállalatok számára biztosít 100%-os támogatás mellett akár 5 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást szakmai, nyelvi, informatikai képzésekre. A TÁMOP-213-11/B konstrukció a vidéki középvállalatok számára biztosít 70-100%-os támogatási arány mellett 1-50 millió Ft-ot vállalati képzésekre. Ezen pályázatok - szemben az eddigi gyakorlattal - önállóan nem pályázhatóak, csak akkor ha a pályázó egy kapcsolódó gazdaságfejlesztési pályázatot is benyújt, s azt támogatásra érdemesnek ítélik. Ezzel az újítással biztosítható, hogy a rendelkezésre álló szabad források ott kerüljenek felhasználásra, ahol a legjobban hasznosulnak.

Innovációs támogatás akár kisebb vállalatoknak is

Az ÚSZT keretében fontos szerepet kapnak az innovációs projekteket támogató lehetőségek. A GOP-2011-131/C és a KMOP-2011-114/B keretében a KKV-k az egész ország területéről igényelhetnek 5-25 millió Ft-os támogatást, akár 65%-os támogatási intenzitás mellett. Az elnyert összegből eszközbeszerzés, iparjogvédelmi tevékenység és új K+F munkakörben dolgozó munkatársak felvétele is támogatható. Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy a kisebb innovációs projekteket megvalósító KKV-k előtt is megnyíljanak az uniós pénzcsapok. Újdonsága mellett a pályázat legnagyobb előnye, hogy gyorsított bírálatú lesz. A nagyobb volumenű innovációs projekteket megvalósító KKV-k és nagyvállalatok a GOP-2011-131/A és a KMOP-2011-114/A konstrukciók keretében igényelhetnek 45 %-os intenzitás mellett 15-500 millió Ft-ot kísérleti fejlesztésre a kapcsolódó beruházásokra. A létszámtartási kötelezettség természetesen ezen projekteknél is feltétel.

Energetika - fókuszban a megújuló energia

Az energetikai pályázatok is mérettől függetlenül elérhetőek a vállalatok számára az ÚSZT keretében. Közös jellemzőjük, hogy megújuló energiát alkalmazó projektekre lehet pályázni, átlagosan 50%-os támogatás mellett.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem