27 °C Budapest

1100 milliárdra pályázhatnak a hazai cégek

MTI
2011. január 14. 16:58

Pozitívan értékelték az Új Széchenyi Tervvel (ÚSZT) kapcsolatos pénteki bejelentéseket a megkérdezett munkaadói szervezetek, amelyek szerint a tervvel nagyobb mozgástérhez jutnak majd a magyar tulajdonú kis- illetve közepes vállalkozások (kkv).

Orbán Viktor miniszterelnök - Matolcsy György nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel együtt - pénteken mutatta be az ÚSZT-t.

Az ÚSZT keretében ezzel egy időben 93 új pályázati konstrukciót hirdetnek meg 1.100 milliárd forint tőkekihelyezéssel; ez az összeg része a 2013-ig felhasználható 2.000 milliárd forint uniós forrásnak. A fejlesztési forrásokat az ÚSZT hét prioritás mentén juttatja a gazdaságba, ezek: az egészségipar, a zöld gazdaság, valamint az üzleti környezet fejlesztése, a lakásprogram, a tudomány és innováció, a foglalkoztatás bővítése, a tranzitgazdaság.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta: az Új Széchenyi Tervnek a gazdaságban rövid időn belül jelentős, pozitív hatásai lesznek. Ezek egyrészt "pszichés" hatások, mivel a vállalkozások részéről nagy várakozás övezte a pályázatok megjelenését, így most gondolkodás indulhat arról, hogy hogyan lehetne fejlődni, fejleszteni.

Másrészt - a tényleges fejlesztések tekintetében - egy éven belül érzékelhető hatásai lehetnek az ÚSZT-nek - tette hozzá azzal, hogy ezt a "peremfeltételek" is alátámasztják, mivel Magyarország exportpiacain javult a helyzet, és a belső fogyasztás is élénkülni látszik. Megjegyezte: ezt a folyamatot az új adórendszer is felerősíti.

Az MKIK elnöke kiemelte: az ÚSZT javítja a vállalkozások pályázati feltételeit. A prioritásokban és a pályázati kiírások egyszerűsítésében, a pályázatok számának csökkentésében visszaköszönnek az MKIK korábbi javaslatai - tette hozzá.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint üdvözlendő, hogy végre van "forgatókönyv, menetrend", amely mentén el lehet indulni. Közölte: az ÚSZT-ben megjelölt irányok esélyt adhatnak arra, hogy az ország fejlődési pályára álljon, a beruházások segítsék a munkahelyteremtést.

Felhívta a figyelmet, hogy minél több embert kell a munkahelyek felé terelni, így a miniszterelnök által bejelentett, csütörtökön megjelent, a költségvetési kiadásokat csökkentő intézkedésekkel és az ÚSZT-vel együtt lehet majd eredményt elérni. Az intézkedések esélyt adhatnak arra, hogy Magyarország az elmúlt 6-8 éves helyben járása után irányt vegyen, és végre megmozduljon, gondoskodjon saját sorsáról - mondta.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke leszögezte: a szövetség üdvözli az ÚSZT megjelenését. Hozzátette: a terv megjelenése azért fontos, mert az elmúlt évek alatt a visszaszorult a belső piac a konvergencia program miatt, miközben a magyar vállalkozások 99 százalékát kitevő kkv-k döntő többsége a belső piacra dolgozik.

Az elnök kitért arra is: a miniszteri és a miniszterelnöki pénteki beszámolók egyértelművé tették, hogy a jövőben nagyobb szerepe, lehetősége, mozgástere lesz a magyar tulajdonú kkv-knak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szűcs György szerint reális célkitűzés ÚSZT-től remélt munkahelyteremtés. Ezzel kapcsoltban azt hangsúlyozta: 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre, azt követően pedig újabb 4-500 ezer alakulhat. Kiemelte, hogy a gazdasági miniszter beszélt arról is: az új munkahelyek teremtése mellett célkitűzés a régiek megtartása is. Ez egybevág az IPOSZ gazdasági programjával - közölte.

Az ÚSZT vitairatának meghirdetése után az IPOSZ bekapcsolódott az akcióterv elkészítésébe - hívta fel a figyelmet. Kiemelte: az általa vezetett testületre most az a feladat hárul, hogy részt vegyen a terv népszerűsítésben a kkv-k körében.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke szerint a pénteken bemutatott ÚSZT legfontosabb eleme, hogy prioritásként jelöli meg a foglalkoztatás és a munkahelyek megtartását, a fejlesztés és korszerűsítés ösztönzését. Hozzátette: ez azért is kiemelt jelentőségű, mert a rossz foglalkoztatási szerkezet a magyar gazdaság és társadalom "húsz éves gondja". A kkv-szektor felé ez fontos üzenet, a kkv-k nélkül ugyanis nem teremthető meg a kormány által célként kitűzött egymillió munkahely tíz év alatt - közölte.

A pályázati rendszer egyszerűbbé, átláthatóvá válása ugyancsak segítséget jelent a vállalkozásoknak, emellett pozitívumként értékelte az OKISZ ügyvezető társelnöke azt is, hogy már idén jelentős forrásokra lehet pályázni, így az uniós pénzeket mielőbb a gazdaság fejlődésének, növekedésének, valamint a munkahelyek megteremtésének szolgálatába tudják állítani.

Vadász György hangsúlyozta: a mikrovállalkozások is jelentős segítséget kapnak azzal, hogy nemcsak fejlesztési támogatási lehetőséghez, hanem konkrét forrásokhoz is jutnak az ÚSZT keretében, ez pedig segítheti az ebben a szektorban alkalmazott "láthatatlan munkaerő" láthatóvá válását.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makroelemzője a kormányzati bejelentésekből hiányolta a konkrétumokat, de mint mondta: a megjelölt irányokat helyesnek tartja. A pénteken ismertetett elképzelések, szavai szerint az uniós pénzek újracsomagolását jelentik. Kedvezőnek nevezte, hogy a presztízsberuházások támogatása helyett a miniszterek a források "gazdaságba pumpálását" célozták meg.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?