22 °C Budapest

Növekszik a magyar hal iránti kereslet

Pénzcentrum
2010. december 13. 10:17

A magyar haltermelésből származó áruhal mennyisége ismét elérte az 1980-as évek végén jellemző szintet. A haltermelés hazánkban az elmúlt években végig jövedelmező volt. Tavaly több mint 13 tonna étkezési hal került forgalomba, ennek jelentős részét belföldön értékesítették. A kivitel mértéke is látványosan nőtt 2008-hoz képest. Egy év alatt több mint duplájára, 10,4 millió euróra növekedett az export 2009-ben - írja a Napi Gazdaság.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetőjének véleménye szerint a sikerben nagy szerepe van az országosan 24 ezer hektárnyi területen végzett technikai fejlesztéseknek és a termelt halfélék minőségi javulásának. A hazai tógazdaságok több mint kétharmada természetvédelmi területen fekszik, így extra védelmet élvez, ami kedvez az előállított halak minőségének.

A természetvédelmi területeken elhelyezkedő tógazdaságokból kikerülő halak csak kis mértékben térnek el a biohaltermelésben felnevelt és értékesített halaktól, a környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően - mondja Lévai.

A következő években beinduló, a Halászati Operatív Programból finanszírozott közösségi marketing keretében komolyabb figyelmet kap majd a nyomonkövethetőség elve. Fontos, hogy ebben az ágazatban is érvényesüljön, hogy a fogyasztók megismerjék a termék előállítóját és származási helyét.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM