19 °C Budapest

Növekszik a magyar hal iránti kereslet

Pénzcentrum
2010. december 13. 10:17

A magyar haltermelésből származó áruhal mennyisége ismét elérte az 1980-as évek végén jellemző szintet. A haltermelés hazánkban az elmúlt években végig jövedelmező volt. Tavaly több mint 13 tonna étkezési hal került forgalomba, ennek jelentős részét belföldön értékesítették. A kivitel mértéke is látványosan nőtt 2008-hoz képest. Egy év alatt több mint duplájára, 10,4 millió euróra növekedett az export 2009-ben - írja a Napi Gazdaság.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetőjének véleménye szerint a sikerben nagy szerepe van az országosan 24 ezer hektárnyi területen végzett technikai fejlesztéseknek és a termelt halfélék minőségi javulásának. A hazai tógazdaságok több mint kétharmada természetvédelmi területen fekszik, így extra védelmet élvez, ami kedvez az előállított halak minőségének.

A természetvédelmi területeken elhelyezkedő tógazdaságokból kikerülő halak csak kis mértékben térnek el a biohaltermelésben felnevelt és értékesített halaktól, a környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően - mondja Lévai.

A következő években beinduló, a Halászati Operatív Programból finanszírozott közösségi marketing keretében komolyabb figyelmet kap majd a nyomonkövethetőség elve. Fontos, hogy ebben az ágazatban is érvényesüljön, hogy a fogyasztók megismerjék a termék előállítóját és származási helyét.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?