Kiderült: ennyivel drágul a kenyér!

Pénzcentrum
2010. szeptember 27. 04:44

Néhány hónap alatt 30 százalékkal is emelkedhet a fehér kenyér ára, amelyért év végére kilónként körülbelül 300 forintot kell fizetni. A drágulás oka, hogy külföldön rossz volt a gabonatermés, így ott is szükség van a magyar búzára.

Eddig 5-15 százalékkal drágult a boltokban a kenyér és az áremelkedésnek még nincs vége - állítja Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója. Az áremelkedés oka, hogy az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a búza ára. A drágább gabona miatt pedig a pékeknek is többet kell fizetniük a lisztért. Eddig a vásárlók a kereskedőktől remélhettek segítséget. A boltokban ugyanis rendre nemet mondtak a pékek áremeléseire. Most azonban ebben sem lehet bízni. Egyrészt az üzletek saját sütödéi is csak drága lisztből dolgozhatnak, másrészt a kereskedőknek is érdeke, hogy a válság miatt megcsappant bevételüket kissé feljebb tornázzák.

Idén a hivatalos adatok szerint 3,8 millió tonna búza termett Magyarországon. Bár ez jóval kevesebb a megszokott 4,5 millió tonnánál, önmagában ez mégsem indokolná a liszt és a kenyér drágulását. A fő felelős az időjárás. A nagy gabonatermelő országokban ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt gyatra volt az aratás. Búzából hiány alakult ki a világpiacon, így szükség van a magyar gabonára is. A hazai malmoknak nem volt más választásuk, mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, hogy meg tudják vásárolni az őrölni valót. A liszt ára ennek következtében 46-55 forintról 62-75 forintra ugrott.

A kenyér gyártási költségének harmadát kitevő liszt drágulása miatt a pékeknek is lépniük kellett, ezért emelkedtek eddig 5-15 százalékkal a kenyérárak. A liszt azonban csak az egyik és nem is mindig a legfontosabb költségelem a sütödék számára. A kenyér árának kétharmadát a közterhek és a kemencék fűtéséhez használt gáz teszi ki. Az elmúlt hónapokban ezek is drágultak ugyan, de a kereskedőket nem hatotta meg, akkor nem engedtek árat emelni a pékeknek. A liszt drágulását azonban a jelek szerint már túl sok volt.

Szeptemberben és októberben újabb kenyérár drágulásra lehet számítani. Ennek mérteke 5-15 százalék lehet. Amennyiben ez bekövetkezik egy kiló fehér kenyér fogyasztói ára kilónként 300 forint körül lehet. Rossz hír a fogyasztóknak, hogy a magas árak tartósnak bizonyulhatnak, mert a búza árának csökkenésére tavaszig aligha lehet számítani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?