Kiderült: ennyivel drágul a kenyér!

Pénzcentrum
2010. szeptember 27. 04:44

Néhány hónap alatt 30 százalékkal is emelkedhet a fehér kenyér ára, amelyért év végére kilónként körülbelül 300 forintot kell fizetni. A drágulás oka, hogy külföldön rossz volt a gabonatermés, így ott is szükség van a magyar búzára.

Eddig 5-15 százalékkal drágult a boltokban a kenyér és az áremelkedésnek még nincs vége - állítja Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója. Az áremelkedés oka, hogy az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a búza ára. A drágább gabona miatt pedig a pékeknek is többet kell fizetniük a lisztért. Eddig a vásárlók a kereskedőktől remélhettek segítséget. A boltokban ugyanis rendre nemet mondtak a pékek áremeléseire. Most azonban ebben sem lehet bízni. Egyrészt az üzletek saját sütödéi is csak drága lisztből dolgozhatnak, másrészt a kereskedőknek is érdeke, hogy a válság miatt megcsappant bevételüket kissé feljebb tornázzák.

Idén a hivatalos adatok szerint 3,8 millió tonna búza termett Magyarországon. Bár ez jóval kevesebb a megszokott 4,5 millió tonnánál, önmagában ez mégsem indokolná a liszt és a kenyér drágulását. A fő felelős az időjárás. A nagy gabonatermelő országokban ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt gyatra volt az aratás. Búzából hiány alakult ki a világpiacon, így szükség van a magyar gabonára is. A hazai malmoknak nem volt más választásuk, mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, hogy meg tudják vásárolni az őrölni valót. A liszt ára ennek következtében 46-55 forintról 62-75 forintra ugrott.

A kenyér gyártási költségének harmadát kitevő liszt drágulása miatt a pékeknek is lépniük kellett, ezért emelkedtek eddig 5-15 százalékkal a kenyérárak. A liszt azonban csak az egyik és nem is mindig a legfontosabb költségelem a sütödék számára. A kenyér árának kétharmadát a közterhek és a kemencék fűtéséhez használt gáz teszi ki. Az elmúlt hónapokban ezek is drágultak ugyan, de a kereskedőket nem hatotta meg, akkor nem engedtek árat emelni a pékeknek. A liszt drágulását azonban a jelek szerint már túl sok volt.

Szeptemberben és októberben újabb kenyérár drágulásra lehet számítani. Ennek mérteke 5-15 százalék lehet. Amennyiben ez bekövetkezik egy kiló fehér kenyér fogyasztói ára kilónként 300 forint körül lehet. Rossz hír a fogyasztóknak, hogy a magas árak tartósnak bizonyulhatnak, mert a búza árának csökkenésére tavaszig aligha lehet számítani.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?