1 °C Budapest

Kiderült: ennyivel drágul a kenyér!

Pénzcentrum
2010. szeptember 27. 04:44

Néhány hónap alatt 30 százalékkal is emelkedhet a fehér kenyér ára, amelyért év végére kilónként körülbelül 300 forintot kell fizetni. A drágulás oka, hogy külföldön rossz volt a gabonatermés, így ott is szükség van a magyar búzára.

Eddig 5-15 százalékkal drágult a boltokban a kenyér és az áremelkedésnek még nincs vége - állítja Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója. Az áremelkedés oka, hogy az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a búza ára. A drágább gabona miatt pedig a pékeknek is többet kell fizetniük a lisztért. Eddig a vásárlók a kereskedőktől remélhettek segítséget. A boltokban ugyanis rendre nemet mondtak a pékek áremeléseire. Most azonban ebben sem lehet bízni. Egyrészt az üzletek saját sütödéi is csak drága lisztből dolgozhatnak, másrészt a kereskedőknek is érdeke, hogy a válság miatt megcsappant bevételüket kissé feljebb tornázzák.

Idén a hivatalos adatok szerint 3,8 millió tonna búza termett Magyarországon. Bár ez jóval kevesebb a megszokott 4,5 millió tonnánál, önmagában ez mégsem indokolná a liszt és a kenyér drágulását. A fő felelős az időjárás. A nagy gabonatermelő országokban ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt gyatra volt az aratás. Búzából hiány alakult ki a világpiacon, így szükség van a magyar gabonára is. A hazai malmoknak nem volt más választásuk, mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, hogy meg tudják vásárolni az őrölni valót. A liszt ára ennek következtében 46-55 forintról 62-75 forintra ugrott.

A kenyér gyártási költségének harmadát kitevő liszt drágulása miatt a pékeknek is lépniük kellett, ezért emelkedtek eddig 5-15 százalékkal a kenyérárak. A liszt azonban csak az egyik és nem is mindig a legfontosabb költségelem a sütödék számára. A kenyér árának kétharmadát a közterhek és a kemencék fűtéséhez használt gáz teszi ki. Az elmúlt hónapokban ezek is drágultak ugyan, de a kereskedőket nem hatotta meg, akkor nem engedtek árat emelni a pékeknek. A liszt drágulását azonban a jelek szerint már túl sok volt.

Szeptemberben és októberben újabb kenyérár drágulásra lehet számítani. Ennek mérteke 5-15 százalék lehet. Amennyiben ez bekövetkezik egy kiló fehér kenyér fogyasztói ára kilónként 300 forint körül lehet. Rossz hír a fogyasztóknak, hogy a magas árak tartósnak bizonyulhatnak, mert a búza árának csökkenésére tavaszig aligha lehet számítani.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem