Új építésű lakást vásárolsz? Készülj az adósságcsapdára!

Pénzcentrum
2010. május 26. 13:32

Szakértők szerint egyre sürgetőbb a társasházi bejegyzést megelőző időszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és működtetéssel megbízott "kvázi" képviselet eszköztelen a nem fizetőkkel szemben, ezért az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is, ezzel a szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Óvatos becslés szerint az új építésű többlakásos lakóingatlanok legalább negyede már a társasházzá alakulás előtt jelentős mértékben eladósodik. A hivatalos bejegyzést megelőzően az ingatlan még osztatlan közös tulajdonban van, és folyamatosan keletkeznek olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük. A társasház előzetes alapítása és bejegyzése közötti időszakban azonban a "kvázi" közös képviselet jogi lehetőségei a nem fizetőkkel szembeni fellépésre igen korlátozottak, így a közműszolgáltatók felé keletkező kötelezettségeket nehezen tudják teljesíteni - hívja fel a figyelmet a joghézagra dr. Kovács Zoltán, a társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier cég vezetője.

Korábban: Átverős ingatlanosok: ezeknek NE dőlj be, ha lakást vásárolsz!

A gazdasági válságot megelőzően ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelű projektek finanszírozásából. Ezekben az esetekben is a csődbe jutott, adósságban úszó beruházóknak és a már értékesített lakások tulajdonosainak kell a kvázi társasház működési költségeit előteremteniük.

Az átmeneti időszakra az osztatlan közös tulajdon szabályai vonatkoznak, ahol a lakóknak birtokhányaduk arányában kell hozzájárulniuk a közös fenntartással járó kiadásokhoz. Az eladósodott, bajba került beruházók azonban - kihasználva a joghézagot, miszerint a tulajdonrészüket nem lehet jelzálogjoggal terhelni -, a saját kötelezettségeiket is részben vagy teljes egészében az új lakókra háríthatják. Az újlakás-vásárlókat pedig hidegzuhanyként éri, amikor több tízezres rendkívüli befizetéseket kell teljesíteniük, mivel az egy tulajdonosra eső rezsiköltség-hányad a szokásos és elfogadható szint többszörösét is elérheti. Az így fizetésképtelenné vált tulajdonosok évekig fogják maguk előtt görgetni azt a jelentős méretűre duzzadt közműtartozást, amit a társasház még a bejegyzése előtt halmozott fel.

A mostani zűrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az előzetes alapítás földhivatali benyújtásától, avagy az alakuló közgyűléstől törvényerőre emelné az elő-társasházi működést. Az új szabályozásban biztosítani kell azokat a jogi lehetőségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek egy már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás biztosíthatná az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is - jelentette ki dr. Kovács Zoltán.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem