15 °C Budapest

Ki nyerte a devizahitelek árfolyamháborúját? Frissített lista!

Pénzcentrum
2010. május 31. 14:02

OTP Bank, Raiffeisen Bank, Aegon Hitel, K&H Bank, Allianz Bank A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta meg, hogy a különböző bankoknál mennyit kellett volna forintban törlesztenie annak a devizahiteles ügyfélnek, akinek havonta kereken 200 euró a szerződében meghatározott törlesztőrészlete. Az árfolyamháborút ezúttal az OTP Bank nyerte, az Aegon Hitel Zrt. és a K&H Bank előtt.

Az ügyfelek többsége még mindig a havi törlesztőrészlet nagysága alapján választ hitelt, míg mások a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM-et) hívják segítségül. A mutató elvileg a hitel minden költségét tartalmazza, ezért jó összehasonlítási alapnak tűnik, a levonáskor alkalmazott árfolyammal azonban nem kalkulál, pedig a nagyobb banki marzs tovább drágíthatja a hiteleket.

Az átlagemberek általában csak a pénzváltók által használt eladási és vételi árfolyamokat ismerik, ugyanakkor a bankok többféle árfolyamot alkalmaznak. A valuta- és a devizaárfolyamok mellett vannak devizakereskedelmi-árfolyamok, és bankoktól függően különböző névre keresztelt egyéb árfolyamok.

Ezek az elnevezések nem egységesek, és abszolút bankfüggő az is, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészleteinek forintban való leemelésekor ezek közül melyiket használják. Így fordulhat elő, hogy THM-től függetlenül két devizában azonos törlesztőrészlet az egyik banknál forintban számolva több, míg a másiknál kevesebb.

OTP Bank: júniustól csökken a frank- és jenhitelek kamata

Az ingatlanfedezetű hitelek esetében minden hónap 4. napján, ha az munkaszüneti nap, akkor az azt követő első munkanapon szedi be a bank az esedékes törlesztőrészletet. A számításnál a beszedést megelőző munkanap utolsó érvényes OTP deviza eladási árfolyamát veszi figyelembe a bank. A piacon a deviza vételi és eladási árfolyam közötti eltérést vizsgálva az OTP Bank alkalmazza az egyik legkisebb, az ügyfelek számára legkedvezőbb árfolyammarzsot.

Az ingatlanfedezetű svájci frank és japán jen alapú hitelek állományát érinti az az újabb kamatcsökkentés, amelyet június elejétől alkalmaz az OTP Bank, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a jelenlegi gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. Az alacsonyabb kamatmértékeket a hitelintézet mindaddig fenntartja, amíg az árfolyam legalább öt munkanapon keresztül a 175 HUF/CHF, illetve 200 HUF/100 JPY alá nem süllyed. Az intézkedések az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a svájci frank és a japán jen hitelek törlesztőrészleteiben.

Raiffeisen Bank: fix a törlesztőrészlet mellett elszámolják az árfolyamkülönbözetet

A Raiffeisen Banknál az esedékesség napját az ügylet indulása határozza meg, bizonyos esetekben az ügyfél igénye szerint később kérheti ennek módosítását.

A részlet levonásakor a bank a napon belüli utolsó T+2-es lakossági deviza árfolyamot használja.

A Raiffeisen Banknál 6, illetve 12 hónapig fix a törlesztőrészlet, de a háttérben természetesen elszámolják az árfolyam különbözetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aegon Hitel Zrt.: hónap közepén vonják a részletet

Az Aegon Hitel Zrt-nél mindig az adott hónap 15. napján kell a számlán lennie az esedékes részletnek, a törlesztési számlán történő jóváírás napján érvényes törlesztési árfolyamon konvertálnak. A havi fizetési kötelezettség forint ellenértékét a Hitelező az általa a mindenkor hatályos Üzletszabályzata szerint képzett és hivatalosan közzétett Törlesztési árfolyam alapján állapítja meg.

K&H Bank: az ügyfél szabadon választhat törlesztési napot

A K&H Bank azon a napon vonja le az esedékes részletet, amely a kölcsönszerződésben szerepel. A bank ügyfelei a szerződéskötéskor szabadon határozhatják meg, hogy hónapon belül melyik nap legyen a törlesztési napjuk. A levonásokat deviza I. eladási árfolyamon teljesítik.

Allianz Bank

A Pénzcentrum.hu megkeresésére Dinsdale Julianna, az Allianz Bank Üzleti Terület Ügyvezető Igazgatója elmondta, hogy a banknál igényelt jelzáloghitelek esetén (kivéve Allianz Kamatkövető jelzáloghitelek) az ügyfél választhatja meg a törlesztési napot. A levonásokra Allianz hitelezési deviza eladási árfolyamon kerül sor.

Erste Bank, FHB Bank, Sopron Bank, Budapest Bank, CIB Bank, UCB Ingatlanhitel

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?