Már 2000 milliárdra rúgnak az APEH hátralékok

MTI
2010. május 18. 09:47

Az APEH hátralékállománya az elmúlt időszakban - a működő adózók hátralékának csökkenése mellett - számottevően emelkedett, és március végén elérte a 2.000 milliárd forintot, a behajthatatlanként nyilvántartott tartozásállomány meghaladja a 200 milliárdot - derül ki a hivatal állapotáról készült helyzetjelentésből.

A Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának mellékletét képező, az adóhatóság honlapján közzétett jelentés ismerteti: a teljes hátralékállományon belül jelentősen csökkent a végrehajtás alá vonható hátralékok aránya. A hátralék 70 százaléka nem működő (felszámolással, végelszámolással érintett stb.) gazdálkodóké, a működőknél kevesebb, mint 20, a magánszemélyeknél 10 százaléka van.

Felszámolás kezdeményezésére kizárólag a végrehajtás eredménytelensége esetén, illetve végrehajtható vagyon hiányában a hátralékok további halmozódásának megakadályozása miatt kerül sor. Az első negyedévben a felszámolással érintett ügyszám közel 50, az összeg 16 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A bevételek növelése és a hátralékok növekedésének megelőzése érdekében tömegesen kerül sor végrehajtásokra. Az inkasszó a legeredményesebb végrehajtási mód, száma négy év alatt másfélszeresére, összege pedig két és félszeresére nőtt. Mivel a magánszemélyek esetében nehézséget okoz, hogy bankszámla számaik az APEH nyilvántartásában nem szerepelnek, az APEH a banktitok iránti megkeresések elektronizálására vonatkozó megállapodás aláírását kezdeményezte az OTP Bankkal, s a közeljövőben más pénzintézetekkel is tervezi a megállapodást.

A végrehajtási átvezetés bevezetése a jelentés szerint számottevő behajtási eredményt hozott. A végrehajtás informatikai támogatását biztosító VHR rendszer a kifizetésekkel összefüggő adó- és járulékbevallásokból a szükséges munkáltatói adatokat automatikusan rendeli a hátralékkal rendelkező magánszemélyhez, miáltal a jövedelem letiltások száma négy év alatt négyszeresére, összege pedig 3,5-szeresére nőtt. Hasonlóak az eredmények a nyilvántartásból történő gépjámű- és ingatlanfoglalások esetében is.

Az általában kisebb összegű, egy évnél nem régebbi esedékességű adó-, vagy adók módjára behajtandó köztartozásokat folyamatosan adja át az APEH a bírósági végrehajtóknak, ott azonban lelassulnak az eljárások, s az ügyátadáshoz kapcsolódó feladatok, a költségek nem állnak arányban az ebből származó bevételekkel - derül ki a jelentésből.

Az elektronikus árverések eredményessége jelentősen meghaladja a hagyományos árverésekét, az értékesített vagyon 75 százalékos megtérüléssel kel el. Folyamatban van a rendszer fejlesztése, hogy megfeleljen a zálogtárgyak bírósági árverésen kívüli értékesítése új szabályainak.

Az APEH igazgatóságai március végéig közel 93 ezer fizetési kedvezményre irányuló kérelmet tartottak nyilván 124,5 milliárd forint értékben; a kérelmek száma az egy évvel korábbihoz képest nem változott, értékük viszont 21 százalékkal növekedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csődeljárások száma a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény módosítása következtében megtöbbszöröződött. Az év első három hónapjában 33 csődeljárást rendeltek el a bíróságok, ami 929 millió forint APEH követelést érintett. Az APEH azonban úgy véli, még nem látható, hogy a módosítások milyen mértékben bátorítják majd a fizetésképtelen helyzethez közelítő cégek reorganizációs szándékát.

A felszámolás eljárások száma stabil, éves szinten 20 százalékos növekedést mutat, miközben az APEH továbbra is csak mintegy felét kezdeményezi az eljárásoknak. A vagyontalan és/vagy irathiányos cégek miatt az eljárások 80 százaléka egyszerűsítetten fejeződik be, ahol a hitelezői igényként bejelentett követelések után megfizetett 1 százaléknyi regisztrációs díj sem térül meg.

Az eljárások többi részében szintén igen kedvezőtlen a megtérülés. A folyamatban lévő felszámolásokban az APEH követelésének összege - a számos új felszámolás, valamint a revíziós megállapítások miatt, a folyamatos követelés engedményezés ellenére - 54 százalékkal haladta meg az első negyedévben az egy évvel korábbit.

Az engedményezés sok munkával és alacsony megtérüléssel jár. Az engedményezett követelések fejében kapott ellenérték fokozatosan csökken, jelenleg az engedményezett tőkekövetelés 1 százaléka. A problémákon az APEH szerint az sem változtat, hogy a második félévben már pályázati úton történik az engedményezés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm