Már 2000 milliárdra rúgnak az APEH hátralékok

MTI
2010. május 18. 09:47

Az APEH hátralékállománya az elmúlt időszakban - a működő adózók hátralékának csökkenése mellett - számottevően emelkedett, és március végén elérte a 2.000 milliárd forintot, a behajthatatlanként nyilvántartott tartozásállomány meghaladja a 200 milliárdot - derül ki a hivatal állapotáról készült helyzetjelentésből.

A Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának mellékletét képező, az adóhatóság honlapján közzétett jelentés ismerteti: a teljes hátralékállományon belül jelentősen csökkent a végrehajtás alá vonható hátralékok aránya. A hátralék 70 százaléka nem működő (felszámolással, végelszámolással érintett stb.) gazdálkodóké, a működőknél kevesebb, mint 20, a magánszemélyeknél 10 százaléka van.

Felszámolás kezdeményezésére kizárólag a végrehajtás eredménytelensége esetén, illetve végrehajtható vagyon hiányában a hátralékok további halmozódásának megakadályozása miatt kerül sor. Az első negyedévben a felszámolással érintett ügyszám közel 50, az összeg 16 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A bevételek növelése és a hátralékok növekedésének megelőzése érdekében tömegesen kerül sor végrehajtásokra. Az inkasszó a legeredményesebb végrehajtási mód, száma négy év alatt másfélszeresére, összege pedig két és félszeresére nőtt. Mivel a magánszemélyek esetében nehézséget okoz, hogy bankszámla számaik az APEH nyilvántartásában nem szerepelnek, az APEH a banktitok iránti megkeresések elektronizálására vonatkozó megállapodás aláírását kezdeményezte az OTP Bankkal, s a közeljövőben más pénzintézetekkel is tervezi a megállapodást.

A végrehajtási átvezetés bevezetése a jelentés szerint számottevő behajtási eredményt hozott. A végrehajtás informatikai támogatását biztosító VHR rendszer a kifizetésekkel összefüggő adó- és járulékbevallásokból a szükséges munkáltatói adatokat automatikusan rendeli a hátralékkal rendelkező magánszemélyhez, miáltal a jövedelem letiltások száma négy év alatt négyszeresére, összege pedig 3,5-szeresére nőtt. Hasonlóak az eredmények a nyilvántartásból történő gépjámű- és ingatlanfoglalások esetében is.

Az általában kisebb összegű, egy évnél nem régebbi esedékességű adó-, vagy adók módjára behajtandó köztartozásokat folyamatosan adja át az APEH a bírósági végrehajtóknak, ott azonban lelassulnak az eljárások, s az ügyátadáshoz kapcsolódó feladatok, a költségek nem állnak arányban az ebből származó bevételekkel - derül ki a jelentésből.

Az elektronikus árverések eredményessége jelentősen meghaladja a hagyományos árverésekét, az értékesített vagyon 75 százalékos megtérüléssel kel el. Folyamatban van a rendszer fejlesztése, hogy megfeleljen a zálogtárgyak bírósági árverésen kívüli értékesítése új szabályainak.

Az APEH igazgatóságai március végéig közel 93 ezer fizetési kedvezményre irányuló kérelmet tartottak nyilván 124,5 milliárd forint értékben; a kérelmek száma az egy évvel korábbihoz képest nem változott, értékük viszont 21 százalékkal növekedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csődeljárások száma a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény módosítása következtében megtöbbszöröződött. Az év első három hónapjában 33 csődeljárást rendeltek el a bíróságok, ami 929 millió forint APEH követelést érintett. Az APEH azonban úgy véli, még nem látható, hogy a módosítások milyen mértékben bátorítják majd a fizetésképtelen helyzethez közelítő cégek reorganizációs szándékát.

A felszámolás eljárások száma stabil, éves szinten 20 százalékos növekedést mutat, miközben az APEH továbbra is csak mintegy felét kezdeményezi az eljárásoknak. A vagyontalan és/vagy irathiányos cégek miatt az eljárások 80 százaléka egyszerűsítetten fejeződik be, ahol a hitelezői igényként bejelentett követelések után megfizetett 1 százaléknyi regisztrációs díj sem térül meg.

Az eljárások többi részében szintén igen kedvezőtlen a megtérülés. A folyamatban lévő felszámolásokban az APEH követelésének összege - a számos új felszámolás, valamint a revíziós megállapítások miatt, a folyamatos követelés engedményezés ellenére - 54 százalékkal haladta meg az első negyedévben az egy évvel korábbit.

Az engedményezés sok munkával és alacsony megtérüléssel jár. Az engedményezett követelések fejében kapott ellenérték fokozatosan csökken, jelenleg az engedményezett tőkekövetelés 1 százaléka. A problémákon az APEH szerint az sem változtat, hogy a második félévben már pályázati úton történik az engedményezés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?