1 °C Budapest

December 19-től jöhetnek a szerbek!

Pénzcentrum
2009. december 1. 09:02

December 19-től a szerb állampolgárok vízummentesen léphetnek be az EU területére, ami hazánkban is nagy bevásárlási rohamot indukálhat - írja a Népszabadság.

Szerbiában jelenleg kétféle útlevél van forgalomban, melyek közül csak a piros, biomterikus útlevél jogosít fel vízummentes belépésre, a régi kék színű nem. Ráadásul a lakosság jelentős részének egyáltalán nincs útlevele, ami tehát a "bevásárlási roham" méreteit erősen bekorlátozza.

A szegedi kereskedők ennek ellenére reménykednek a forgalomnövekedésben, hiszen a válság, illetve a multinacionális áruházláncok térhódítása miatt 20-40 százalékkal esett forgalmuk. Persze ha jönnek is a szerb vásárlók, feltehetően ők is az áruházláncokat keresik majd fel.

A Tesco dél-alföldi üzleteiben karácsony környékén eddig is megnőtt a bevásárlóturizmus: a vajdaságiak elsősorban élelmiszert, vegyiárut és háztartási cikkeket visznek.

A vajdaságban számos árucikk, főként az élelmiszer drágább, mint hazánkban, ráadásul az áfát is visszaigényelhetik, ami azt jelenti, hogy az áru további 25 százalékkal olcsóbb lesz számukra.

Sokan persze kereskedelmi mennyiségű árut vásárolnak, amit aztán a szabadkai piacon feketén adnak el. Jellemző még a hitelre történő bevásárlás is, ami még a kamatok kifizetése után is megéri nekik.

A VPOP dél-alföldi regionális igazgatósága sem tartja elképzelhetetlennek a határmenti forgalomnövekedést.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?