10 °C Budapest

December 19-től jöhetnek a szerbek!

Pénzcentrum
2009. december 1. 09:02

December 19-től a szerb állampolgárok vízummentesen léphetnek be az EU területére, ami hazánkban is nagy bevásárlási rohamot indukálhat - írja a Népszabadság.

Szerbiában jelenleg kétféle útlevél van forgalomban, melyek közül csak a piros, biomterikus útlevél jogosít fel vízummentes belépésre, a régi kék színű nem. Ráadásul a lakosság jelentős részének egyáltalán nincs útlevele, ami tehát a "bevásárlási roham" méreteit erősen bekorlátozza.

A szegedi kereskedők ennek ellenére reménykednek a forgalomnövekedésben, hiszen a válság, illetve a multinacionális áruházláncok térhódítása miatt 20-40 százalékkal esett forgalmuk. Persze ha jönnek is a szerb vásárlók, feltehetően ők is az áruházláncokat keresik majd fel.

A Tesco dél-alföldi üzleteiben karácsony környékén eddig is megnőtt a bevásárlóturizmus: a vajdaságiak elsősorban élelmiszert, vegyiárut és háztartási cikkeket visznek.

A vajdaságban számos árucikk, főként az élelmiszer drágább, mint hazánkban, ráadásul az áfát is visszaigényelhetik, ami azt jelenti, hogy az áru további 25 százalékkal olcsóbb lesz számukra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokan persze kereskedelmi mennyiségű árut vásárolnak, amit aztán a szabadkai piacon feketén adnak el. Jellemző még a hitelre történő bevásárlás is, ami még a kamatok kifizetése után is megéri nekik.

A VPOP dél-alföldi regionális igazgatósága sem tartja elképzelhetetlennek a határmenti forgalomnövekedést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem