17 °C Budapest

Jót is tett a gyenge forint: több ezer munkahelyet teremtett!

Pénzcentrum
2009. május 27. 09:32

A dél- és a nyugat-dunántúli régió megyéiben a gyenge forint több ezer munkahelyet teremtett, illetve őrzött meg az elmúlt hónapokban.

Bár alapvető változásokat és áremelkedést nem okozott, a térség ingatlanpiacára is jótékony hatással volt a bevásárlóturizmus élénkülése. Míg az elmúlt években ezekben a körzetekben szinte el- és kiadhatatlanok voltak az üzletek, büfék és vendéglők, az utóbbi néhány hónapban többet is sikerült értékesíteni.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központban 3-3,5 ezerre, a nyugat-dunántúliban 4-5 ezerre, a közép-dunántúliban 2,5-3 ezerre, míg az észak-magyarországiban legalább négyezerre becsülik azoknak a döntően kereskedelmi álláshelyeknek a számát, amelyek az ismét fellendült bevásárlóturizmusnak köszönhetik létüket. A legnagyobb tömeg kétségkívül Szlovákiából érkezett, de a rendszeresen átjáró osztrák, szlovén és horvát bevásárlóturisták száma sem elhanyagolható.

Pataki Ferenc, a Dél-Baranyában és Dél-Somogyban több mint fél tucat kisebb üzletet és benzinkutat üzemeltető Dráva 1995 Kft. gazdasági igazgatója elmondta, az újra lendületbe jött bevásárlóturizmus mentette meg a céget az összeomlástól. Áttörésről, a régi szép idők visszatértéről, amikor naponta ezrek érkeztek a határ túloldaláról, szó sincs, de jó néhány kereskedő legalább lélegzethez jutott.

A soproni kereskedők, vendéglátók, szolgáltatók is igyekeznek kihasználni az árfolyamkülönbségből adódó előnyöket. Csabai Dávid, a soproni kistérség foglalkoztatási ügyekben illetékes munkatársa elmondta, bár pontos statisztikájuk nincs, ezrekben mérhető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyeket a gyenge forint mentett meg. Az ország más részeiből havonta még mindig több száz ember érkezik, mintegy harmaduk az újjáéledő bevásárlóturizmus miatt folyamatosan azok helyébe tud lépni, akik már a határ túloldalán dolgoznak, euróért.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?