Jót is tett a gyenge forint: több ezer munkahelyet teremtett!

Pénzcentrum
2009. május 27. 09:32

A dél- és a nyugat-dunántúli régió megyéiben a gyenge forint több ezer munkahelyet teremtett, illetve őrzött meg az elmúlt hónapokban.

Bár alapvető változásokat és áremelkedést nem okozott, a térség ingatlanpiacára is jótékony hatással volt a bevásárlóturizmus élénkülése. Míg az elmúlt években ezekben a körzetekben szinte el- és kiadhatatlanok voltak az üzletek, büfék és vendéglők, az utóbbi néhány hónapban többet is sikerült értékesíteni.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központban 3-3,5 ezerre, a nyugat-dunántúliban 4-5 ezerre, a közép-dunántúliban 2,5-3 ezerre, míg az észak-magyarországiban legalább négyezerre becsülik azoknak a döntően kereskedelmi álláshelyeknek a számát, amelyek az ismét fellendült bevásárlóturizmusnak köszönhetik létüket. A legnagyobb tömeg kétségkívül Szlovákiából érkezett, de a rendszeresen átjáró osztrák, szlovén és horvát bevásárlóturisták száma sem elhanyagolható.

Pataki Ferenc, a Dél-Baranyában és Dél-Somogyban több mint fél tucat kisebb üzletet és benzinkutat üzemeltető Dráva 1995 Kft. gazdasági igazgatója elmondta, az újra lendületbe jött bevásárlóturizmus mentette meg a céget az összeomlástól. Áttörésről, a régi szép idők visszatértéről, amikor naponta ezrek érkeztek a határ túloldaláról, szó sincs, de jó néhány kereskedő legalább lélegzethez jutott.

A soproni kereskedők, vendéglátók, szolgáltatók is igyekeznek kihasználni az árfolyamkülönbségből adódó előnyöket. Csabai Dávid, a soproni kistérség foglalkoztatási ügyekben illetékes munkatársa elmondta, bár pontos statisztikájuk nincs, ezrekben mérhető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyeket a gyenge forint mentett meg. Az ország más részeiből havonta még mindig több száz ember érkezik, mintegy harmaduk az újjáéledő bevásárlóturizmus miatt folyamatosan azok helyébe tud lépni, akik már a határ túloldalán dolgoznak, euróért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem