26 °C Budapest

Európai szinten kiugróak a magyar bürokratikus terhek

2009. október 26. 09:02

Több milliárd eurós további költségcsökkentést eredményezhet az európai vállalkozásoknak, ha a tagállamok és az Európai Parlament folytatja a Bizottság felesleges bürokrácia leépítését célzó reformjait.

Az eddig 2009-ben elfogadott intézkedéseknek köszönhetően mintegy 7,6 milliárd eurónyi kiadást spórolhatnak meg az unióban működő vállalkozások. Az Európai Bizottság célja, hogy 2012-ig a harmadával, több mint 40 milliárd euróval csökkenjenek a gazdasági szereplők ügyintézéssel kapcsolatos kiadásai.

A terv sikeres végrehajtásához az szükséges, hogy a tagállamok és az Európai Parlament támogassa a többek közt az elektronikus számlázás megkönnyítését és a mikrovállalkozások számviteli kötelezettségek alóli mentesítést is tartalmazó intézkedéscsomagot. Ez jelentené ugyanis a legnagyobb, 30,7 milliárd eurós szeletet a napirenden lévő intézkedésekből - írja a Világgazdaság.

Mivel az ilyen jellegű terhek Magyarországon Európában a legmagasabbak közé tartoznak, ezért hazánkban is égető problémát jelent a vállalkozások életét megnehezítő bürokrácia. Miközben a cégek a hatóságok által előírt feladataik végrehajtására Európában átlagosan a GDP 3,5%-át költik egy évben, addig nálunk évente a hazai össztermék 6,8%-a folyik el ilyen célra a Magyar Iparszövetség adatai alapján.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem