3 °C Budapest

Európai szinten kiugróak a magyar bürokratikus terhek

2009. október 26. 09:02

Több milliárd eurós további költségcsökkentést eredményezhet az európai vállalkozásoknak, ha a tagállamok és az Európai Parlament folytatja a Bizottság felesleges bürokrácia leépítését célzó reformjait.

Az eddig 2009-ben elfogadott intézkedéseknek köszönhetően mintegy 7,6 milliárd eurónyi kiadást spórolhatnak meg az unióban működő vállalkozások. Az Európai Bizottság célja, hogy 2012-ig a harmadával, több mint 40 milliárd euróval csökkenjenek a gazdasági szereplők ügyintézéssel kapcsolatos kiadásai.

A terv sikeres végrehajtásához az szükséges, hogy a tagállamok és az Európai Parlament támogassa a többek közt az elektronikus számlázás megkönnyítését és a mikrovállalkozások számviteli kötelezettségek alóli mentesítést is tartalmazó intézkedéscsomagot. Ez jelentené ugyanis a legnagyobb, 30,7 milliárd eurós szeletet a napirenden lévő intézkedésekből - írja a Világgazdaság.

Mivel az ilyen jellegű terhek Magyarországon Európában a legmagasabbak közé tartoznak, ezért hazánkban is égető problémát jelent a vállalkozások életét megnehezítő bürokrácia. Miközben a cégek a hatóságok által előírt feladataik végrehajtására Európában átlagosan a GDP 3,5%-át költik egy évben, addig nálunk évente a hazai össztermék 6,8%-a folyik el ilyen célra a Magyar Iparszövetség adatai alapján.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?