23 °C Budapest

Így spórolatnának a vállalkozások

2009. szeptember 15. 09:32

Síkra száll Edmund Stoiber a kkv-kat érintő bürokráciacsökkentésért. Célpontban: az auditált beszámolók, az elektronikus számlák és a tachográfok.

Negyvenmilliárd eurós kis- és középvállalkozásokat érintő tehercsökkentési csomaggal rukkolt elő Edmund Stoiber, Bajorország korábbi miniszterelnöke és a CSU konzervatív párt volt elnöke, az Európai Bizottság bürokráciacsökkentési főtanácsadója. A javaslat értelmében a jövőben felmentenék a 10 vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztató és félmillió eurónál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat az auditált éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól, ami körülbelül 6,5 milliárd euróval csökkenthetné Európában 16 millió kkv terheit - írja a Világgazdaság.

További megtakarításokat remélnek az adóhivataloknál bevezetésre kerülő elektronikus számlák alkalmazásától, illetve azzal az intézkedéssel, hogy a vállalkozásoknak a telephely 150km-es körzetén belüli áruszállításokat nem kellene tachográffal felszerelt járművekkel végezniük. A jármű futási adatait rögzítő berendezések ára ugyanis darabonként nagyjából 4000 euró.

A javaslatokat számos csoport ellenzi. A számvitelei terhek csökkentése ellen a könyvvizsgálók tiltakoznak, más terveket pedig a környezetvédők, fogyasztóvédők vagy egyéb szervezetek utasítanak el. A jelenlegi intézkedéscsomag egy részét már korábban is megpróbálták benyújtani, eddig azonban rendre elbuktak a bizottsági viták során. A szakmai szervezetek kemény ellenállásának köszönhetően Stoiber működésének két éve alatt eddig mindössze 650 millió eurónyi megtakarítást tudott elérni a kkv-k számára, holott 2012-ig az évi 360 milliárd eurós bürokratikus kiadásokat 25%-kal kellene csökkenteni az eredeti elképzelések szerint.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm