Így spórolatnának a vállalkozások

2009. szeptember 15. 09:32

Síkra száll Edmund Stoiber a kkv-kat érintő bürokráciacsökkentésért. Célpontban: az auditált beszámolók, az elektronikus számlák és a tachográfok.

Negyvenmilliárd eurós kis- és középvállalkozásokat érintő tehercsökkentési csomaggal rukkolt elő Edmund Stoiber, Bajorország korábbi miniszterelnöke és a CSU konzervatív párt volt elnöke, az Európai Bizottság bürokráciacsökkentési főtanácsadója. A javaslat értelmében a jövőben felmentenék a 10 vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztató és félmillió eurónál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat az auditált éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól, ami körülbelül 6,5 milliárd euróval csökkenthetné Európában 16 millió kkv terheit - írja a Világgazdaság.

További megtakarításokat remélnek az adóhivataloknál bevezetésre kerülő elektronikus számlák alkalmazásától, illetve azzal az intézkedéssel, hogy a vállalkozásoknak a telephely 150km-es körzetén belüli áruszállításokat nem kellene tachográffal felszerelt járművekkel végezniük. A jármű futási adatait rögzítő berendezések ára ugyanis darabonként nagyjából 4000 euró.

A javaslatokat számos csoport ellenzi. A számvitelei terhek csökkentése ellen a könyvvizsgálók tiltakoznak, más terveket pedig a környezetvédők, fogyasztóvédők vagy egyéb szervezetek utasítanak el. A jelenlegi intézkedéscsomag egy részét már korábban is megpróbálták benyújtani, eddig azonban rendre elbuktak a bizottsági viták során. A szakmai szervezetek kemény ellenállásának köszönhetően Stoiber működésének két éve alatt eddig mindössze 650 millió eurónyi megtakarítást tudott elérni a kkv-k számára, holott 2012-ig az évi 360 milliárd eurós bürokratikus kiadásokat 25%-kal kellene csökkenteni az eredeti elképzelések szerint.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16