Így spórolatnának a vállalkozások

2009. szeptember 15. 09:32

Síkra száll Edmund Stoiber a kkv-kat érintő bürokráciacsökkentésért. Célpontban: az auditált beszámolók, az elektronikus számlák és a tachográfok.

Negyvenmilliárd eurós kis- és középvállalkozásokat érintő tehercsökkentési csomaggal rukkolt elő Edmund Stoiber, Bajorország korábbi miniszterelnöke és a CSU konzervatív párt volt elnöke, az Európai Bizottság bürokráciacsökkentési főtanácsadója. A javaslat értelmében a jövőben felmentenék a 10 vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztató és félmillió eurónál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat az auditált éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól, ami körülbelül 6,5 milliárd euróval csökkenthetné Európában 16 millió kkv terheit - írja a Világgazdaság.

További megtakarításokat remélnek az adóhivataloknál bevezetésre kerülő elektronikus számlák alkalmazásától, illetve azzal az intézkedéssel, hogy a vállalkozásoknak a telephely 150km-es körzetén belüli áruszállításokat nem kellene tachográffal felszerelt járművekkel végezniük. A jármű futási adatait rögzítő berendezések ára ugyanis darabonként nagyjából 4000 euró.

A javaslatokat számos csoport ellenzi. A számvitelei terhek csökkentése ellen a könyvvizsgálók tiltakoznak, más terveket pedig a környezetvédők, fogyasztóvédők vagy egyéb szervezetek utasítanak el. A jelenlegi intézkedéscsomag egy részét már korábban is megpróbálták benyújtani, eddig azonban rendre elbuktak a bizottsági viták során. A szakmai szervezetek kemény ellenállásának köszönhetően Stoiber működésének két éve alatt eddig mindössze 650 millió eurónyi megtakarítást tudott elérni a kkv-k számára, holott 2012-ig az évi 360 milliárd eurós bürokratikus kiadásokat 25%-kal kellene csökkenteni az eredeti elképzelések szerint.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?