18 °C Budapest

Az uniós támogatások hatása elmarad a várttól

Pénzcentrum
2009. augusztus 6. 08:47

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében technológia-fejlesztésre pénzt nyert vállalkozások jelentős része akkor is megvalósította volna a beruházását, ha nem kap támogatást - derül ki a pályázati konstrukció értékeléseiből.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások évente több százmilliárd forint támogatásban részesülnek központi, illetve uniós forrásokból.

Sokak szerint az uniós pénzek legjobban a fővárosban és a központi régióban érték el céljukat, miközben az ország más részeiben a leszakadt területeket még jobban eltávolították a fejlettebbektől. Ez azért nagy baj, mert az EU kiemelt célja a felzárkóztatás.

A Szonda Ipsos felmérésében megkérdezett üzletemberek alapvetően nem tartják sikeresnek az EU eddigi támogatási rendszerét. A legtöbben, 41 százalékuk a túlzott bürokráciát hibáztatja azért, hogy az előnyök nem érvényesültek. Mintegy 29 százalék látja úgy, hogy a támogatások érdemben segítették az ország gazdasági átalakulását, fejlődését, míg 17 százalék csekély szerepet tulajdonít annak az infrastruktúra kiépülésében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?