Hülye szabályok miatt nem exportálhatjuk gyógyvizeinket

2009. szeptember 28. 09:17

Gyógyvizekben Magyarország európai nagyhatalom - lehetne. Az Európai Unió szabályai miatt azonban lehetetlenné vált a kivitel.

Korábban a Vikuv, a privatizáció óta a Medaqua Kft. termeli és palackozza az ismert hazai ivógyógyvizeket (a Salvus kivételével). Az uniós csatlakozás előtt a cég komoly exportpiacokat tudhatott magáénak egyrészt a szovjet utódállamokban, másrészt az olaszoknál, a spanyoloknál, a franciáknál, a németeknél, a svédeknél, a lengyeleknél, illetve Horvátországban, továbbá Szlovákiában és Szlovéniában, de kisebb tételeket Európa minden szegletébe szállított a társaság. Bár 2004-ben véget ért az uniós export, máig naponta érkeznek megkeresések külföldi kereskedőktől és magánszemélyektől, akik forgalmazni, illetve fogyasztani szeretnék e vizeket. A piac tehát adott. Ha az export elől elhárulna az adminisztratív akadály, a cég akár már az első évben megduplázná jelenlegi félmillió palackos termelését, és közel egymilliárd forintra növelhetné árbevételét - mondta Palik Tibor ügyvezető a Magyar Nemzetnek.

A magyar szabályozás szerint a gyógyvizek minősítését az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság végzi, míg a többi ásványvíz regisztrációja élelmiszerként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) tartozik. Az uniós szabályozás szerint azonban nem tesz különbséget gyógyhatású ásványvíz és közönséges ásványvíz között. Az uniós exporthoz szükséges regisztrációs szám megszerzéséhez a gyógyhatású ásványvizeket élelmiszerként kéne lajstromba vennie a szaktárcának. Ők viszont megtagadják ezt, hiszen ezek a termékek a harmincas évek óta gyógyvízként vannak itthon regisztrálva, ráadásul az élelmiszerek nem tartalmazhatnak gyógyhatású összetevőt.

Elviekben négy megoldás is szóba kerülhet, ám egyik sem tűnik járhatónak. Az első: elérni, hogy az Unió hozzon létre egy alkategóriát a gyógyhatású ásványvizek számára. Ez az út azonban a brüsszeli bürokrácia útvesztői miatt majdnem esélytelen. A második, hogy élelmiszerként regisztrálják a gyógyvizeket: ez azonban a fogyasztók tömeges megtévesztéséhez vezethet, mivel a létezik egy EU-jogszabály, mely megtiltja, hogy az ásványvizeken fel legyen tüntetve bármilyen gyógyhatás.

A harmadik megoldás, hogy regisztráltassák "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként" a gyógyvizeket, ám ez a kategória 2011-től megszűnik az EU-ban és már most sem lehet új termékek felvetetni a listára. A negyedik pedig, hogy gyógyszerként kerüljenek forgalomba, ám ehhez többek közt biztosítani kéne az állandó összetételt, ami egy föld alól származó ásványvíz esetében nehezen kivitelezhető.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm