14 °C Budapest

1291 éves a világ legrégebben működő vállalkozása

Pénzcentrum
2009. október 7. 14:02

A Hōshi Ryokan hotel és gyógyfürdő egy közel 1300 éve folyamatosan működő vállalkozás a japán Komatsu városában. A hotel 46 generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van, akit 718-ban egy buddhista szerzetes kiválasztott és megbízott a működtetéssel.

A vállalkozás és a történet értékét emeli az a tény, hogy napjainkban a beindított vállalkozósok kevesebb, mint ötöde éli meg az ötödik születésnapját, a japán gyógyfürdő pedig immár 1291 éve várja a vendégeket.

A 718-ban beindított vállalkozás nyitása idején még egészen másképp festett a világunk. Európában a sötét középkor tombolt, de még érezhető volt a felbomlott Római Birodalom hatása, Ázsiában még élhettek olyan aggastyánok, akik akár személyesen is találkozhattak Mohamed prófétával, Kínában felfedezték a lőport, valamint megkezdődött a maja civilizáció felbomlása.

A történet szerint egy buddhista szerzetes a közelben található szent hegyre zarándokolt, amikor az egyik pihenő alkalmával álmában megjelentek neki a hegy szentjei. Elárulták neki a titkot, mely szerint 2-3 órányi járásra meleg vizű források találhatóak és őt érte az a kiváltság, hogy az emberek szolgálatába állítsa ezt a kivételes kincset.

Hōshi Ryokan (Forrás: businessweek.com)

A szomszédos településen élők nem is sejtették, hogy milyen kincs van a birtokukban. A szerzetes annak ajánlotta fel a gyógyvizek hasznosítását, aki alázattal és kitartó munkával állítja azt az emberek szolgálatába. Így esett a választása a Hōshi családra, akik azóta is, 46 generáción keresztül működtették a vállalkozást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyógyfürdő túlélte a szamurájokat és a ninjákat, valamint sértetlenül átvészelte a két világháborút is. Jelenleg körülbelül száz vendégszobával, továbbá két beltéri és két kültéri medencével rendelkezik.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm