19 °C Budapest

1291 éves a világ legrégebben működő vállalkozása

Pénzcentrum
2009. október 7. 14:02

A Hōshi Ryokan hotel és gyógyfürdő egy közel 1300 éve folyamatosan működő vállalkozás a japán Komatsu városában. A hotel 46 generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van, akit 718-ban egy buddhista szerzetes kiválasztott és megbízott a működtetéssel.

A vállalkozás és a történet értékét emeli az a tény, hogy napjainkban a beindított vállalkozósok kevesebb, mint ötöde éli meg az ötödik születésnapját, a japán gyógyfürdő pedig immár 1291 éve várja a vendégeket.

A 718-ban beindított vállalkozás nyitása idején még egészen másképp festett a világunk. Európában a sötét középkor tombolt, de még érezhető volt a felbomlott Római Birodalom hatása, Ázsiában még élhettek olyan aggastyánok, akik akár személyesen is találkozhattak Mohamed prófétával, Kínában felfedezték a lőport, valamint megkezdődött a maja civilizáció felbomlása.

A történet szerint egy buddhista szerzetes a közelben található szent hegyre zarándokolt, amikor az egyik pihenő alkalmával álmában megjelentek neki a hegy szentjei. Elárulták neki a titkot, mely szerint 2-3 órányi járásra meleg vizű források találhatóak és őt érte az a kiváltság, hogy az emberek szolgálatába állítsa ezt a kivételes kincset.

Hōshi Ryokan (Forrás: businessweek.com)

A szomszédos településen élők nem is sejtették, hogy milyen kincs van a birtokukban. A szerzetes annak ajánlotta fel a gyógyvizek hasznosítását, aki alázattal és kitartó munkával állítja azt az emberek szolgálatába. Így esett a választása a Hōshi családra, akik azóta is, 46 generáción keresztül működtették a vállalkozást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyógyfürdő túlélte a szamurájokat és a ninjákat, valamint sértetlenül átvészelte a két világháborút is. Jelenleg körülbelül száz vendégszobával, továbbá két beltéri és két kültéri medencével rendelkezik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55