17 °C Budapest

1291 éves a világ legrégebben működő vállalkozása

Pénzcentrum
2009. október 7. 14:02

A Hōshi Ryokan hotel és gyógyfürdő egy közel 1300 éve folyamatosan működő vállalkozás a japán Komatsu városában. A hotel 46 generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van, akit 718-ban egy buddhista szerzetes kiválasztott és megbízott a működtetéssel.

A vállalkozás és a történet értékét emeli az a tény, hogy napjainkban a beindított vállalkozósok kevesebb, mint ötöde éli meg az ötödik születésnapját, a japán gyógyfürdő pedig immár 1291 éve várja a vendégeket.

A 718-ban beindított vállalkozás nyitása idején még egészen másképp festett a világunk. Európában a sötét középkor tombolt, de még érezhető volt a felbomlott Római Birodalom hatása, Ázsiában még élhettek olyan aggastyánok, akik akár személyesen is találkozhattak Mohamed prófétával, Kínában felfedezték a lőport, valamint megkezdődött a maja civilizáció felbomlása.

A történet szerint egy buddhista szerzetes a közelben található szent hegyre zarándokolt, amikor az egyik pihenő alkalmával álmában megjelentek neki a hegy szentjei. Elárulták neki a titkot, mely szerint 2-3 órányi járásra meleg vizű források találhatóak és őt érte az a kiváltság, hogy az emberek szolgálatába állítsa ezt a kivételes kincset.

Hōshi Ryokan (Forrás: businessweek.com)

A szomszédos településen élők nem is sejtették, hogy milyen kincs van a birtokukban. A szerzetes annak ajánlotta fel a gyógyvizek hasznosítását, aki alázattal és kitartó munkával állítja azt az emberek szolgálatába. Így esett a választása a Hōshi családra, akik azóta is, 46 generáción keresztül működtették a vállalkozást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyógyfürdő túlélte a szamurájokat és a ninjákat, valamint sértetlenül átvészelte a két világháborút is. Jelenleg körülbelül száz vendégszobával, továbbá két beltéri és két kültéri medencével rendelkezik.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?