6 °C Budapest

Zara: csökkenő eladások

2009. szeptember 16. 13:02

Komoly visszaesést mutatnak az Inditex-csoport első féléves számai. A Magyarországon is jelenlévő Zara divatcég anyavállalatát is megviseli a válság.

Idén márciusban még úgy tűnt, hogy a luxus-divatcégekhez képest kevésbé szenvedik meg a válságot az úgynevezett "fast fashion" ("gyors divat") üzletek: a luxusgyártókhoz képest ezek a divatláncok jelentősen olcsóbban kínálják termékeiket, amelyek mégis gyorsan igazodnak az aktuális divatirányzatokhoz.

A "fast fashion" legjelentősebb képviselője az Inditex-csoport: ismertebb márkái a Zara, a Pull&Bear, a Bershka és a Massimo Dutti. A spanyol csoportnak új üzletek nélkül számított forgalma nem csökkent 2008-ban, idén azonban ők is visszafogják a terjeszkedést, és főleg a Távol-Keleten bővítenek.

 

Fotó: images.businessweek.com


A legfrissebb hírek szerint 2009 első félévében azonban komoly profit-visszaeséssel kell számolnia az Inditexnek: nyereségük 8 százalékkal, 375 millió euróra (101 milliárd forint) esett vissza. Az eladási adatok 9 százalékos csökkenést mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A csoportnak 73 országban 4430 üzlete van, nagyjából egyharmaduk Spanyolországban található. A terjeszkedési irányokon a visszaesés sem változtatott, nemrég például Pekingben és Hong-Kongban nyíltak új boltok.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30