8 °C Budapest

Zara: csökkenő eladások

2009. szeptember 16. 13:02

Komoly visszaesést mutatnak az Inditex-csoport első féléves számai. A Magyarországon is jelenlévő Zara divatcég anyavállalatát is megviseli a válság.

Idén márciusban még úgy tűnt, hogy a luxus-divatcégekhez képest kevésbé szenvedik meg a válságot az úgynevezett "fast fashion" ("gyors divat") üzletek: a luxusgyártókhoz képest ezek a divatláncok jelentősen olcsóbban kínálják termékeiket, amelyek mégis gyorsan igazodnak az aktuális divatirányzatokhoz.

A "fast fashion" legjelentősebb képviselője az Inditex-csoport: ismertebb márkái a Zara, a Pull&Bear, a Bershka és a Massimo Dutti. A spanyol csoportnak új üzletek nélkül számított forgalma nem csökkent 2008-ban, idén azonban ők is visszafogják a terjeszkedést, és főleg a Távol-Keleten bővítenek.

 

Fotó: images.businessweek.com


A legfrissebb hírek szerint 2009 első félévében azonban komoly profit-visszaeséssel kell számolnia az Inditexnek: nyereségük 8 százalékkal, 375 millió euróra (101 milliárd forint) esett vissza. Az eladási adatok 9 százalékos csökkenést mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csoportnak 73 országban 4430 üzlete van, nagyjából egyharmaduk Spanyolországban található. A terjeszkedési irányokon a visszaesés sem változtatott, nemrég például Pekingben és Hong-Kongban nyíltak új boltok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem