Lecsap az Unió az átverős webshopokra!

2009. szeptember 10. 14:02

A játék konzolokat és digitális kamerákat áruló webshopok felét bezáratná, vagy szigorúan megbüntetné az EU, miután kiderült, többségük félrevezető hirdetésekkel, és egyéb trükkökkel ejti át vásárlóit.

Egy egész EU-ra, valamint Norvégiára és Izlandra is kiterjedő vizsgálat szerint, a különböző elektronikai berendezéseket értékesítő webshopok több, mint fele a fogyasztókat félrevezető reklámokat, és egyéb tisztességtelen gyakorlatot folytat - mondta el szerdán Meglena Kuneva, az EU fogyasztói ügyekért felelős biztosa.

A vizsgálat 369 honlapot érintett, melyek olyan termékeket értékesítenek, amik a közelgő karácsonyi szezonban igen nagy forgalmat produkálnak, például mobiltelefonokat, mp3-lejátszókat, DVD-lejátszókat és számítógép-alkatrészeket.

Ezek közült több mint 100-nál fordultak már elő komoly vásárlói panaszok, a legtöbb esetben olyanokért, mint a nem megfelelő tájékoztatás a termékek cseréjét, visszavásárlását illetően, a házhozszállítás, illetve a kártyás fizetés miatti felárak kapcsán, vagy a nettó-bruttó árak félrevezető feltüntetése miatt.

A vétkesnek ítélt honlapok ügyét általában az országok maguk kezelik, bár az esetek 13 százalékánál nemzetközi együttműködésre is szükség lesz.

Az online kereskedelmi piac mérete 2007-ben elérte a közel 7 milliárd eurót, és minden negyedik EU állampolgár vásárolt már legalább egyszer interneten.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?