8 °C Budapest

Lecsap az Unió az átverős webshopokra!

2009. szeptember 10. 14:02

A játék konzolokat és digitális kamerákat áruló webshopok felét bezáratná, vagy szigorúan megbüntetné az EU, miután kiderült, többségük félrevezető hirdetésekkel, és egyéb trükkökkel ejti át vásárlóit.

Egy egész EU-ra, valamint Norvégiára és Izlandra is kiterjedő vizsgálat szerint, a különböző elektronikai berendezéseket értékesítő webshopok több, mint fele a fogyasztókat félrevezető reklámokat, és egyéb tisztességtelen gyakorlatot folytat - mondta el szerdán Meglena Kuneva, az EU fogyasztói ügyekért felelős biztosa.

A vizsgálat 369 honlapot érintett, melyek olyan termékeket értékesítenek, amik a közelgő karácsonyi szezonban igen nagy forgalmat produkálnak, például mobiltelefonokat, mp3-lejátszókat, DVD-lejátszókat és számítógép-alkatrészeket.

Ezek közült több mint 100-nál fordultak már elő komoly vásárlói panaszok, a legtöbb esetben olyanokért, mint a nem megfelelő tájékoztatás a termékek cseréjét, visszavásárlását illetően, a házhozszállítás, illetve a kártyás fizetés miatti felárak kapcsán, vagy a nettó-bruttó árak félrevezető feltüntetése miatt.

A vétkesnek ítélt honlapok ügyét általában az országok maguk kezelik, bár az esetek 13 százalékánál nemzetközi együttműködésre is szükség lesz.

Az online kereskedelmi piac mérete 2007-ben elérte a közel 7 milliárd eurót, és minden negyedik EU állampolgár vásárolt már legalább egyszer interneten.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?