Pénz helyett lakást kapnak az alvállalkozók - szenved az ingatlanpiac

Pénzcentrum
2009. július 1. 09:32

Mától megszűnt az eddigi lakástámogatási rendszer, az intézkedéstől 3 év alatt 170 milliárdos megtakarítást vár a kormány. A kamattámogatás megszüntetése a projektfinanszírozást is érinti, lakásfejlesztők szerint az új feltételek mellett már nem vállalható a projektek indítása.

"A lakástámogatási rendszer - benne a fejlesztői kamattámogatás - megszűnése, a hitelkondíciók változása és az infláció összességében mintegy 15 %-os négyzetméterár-emelkedést eredményezhet elméletben, azonban a keresleti oldal összeomlásával ez úgysem érvényesíthető" - mondta a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke.

"A lakásépítésben korábban élenjáró Ferencvárosban egyetlen lakásprojekt sincs engedélyezés alatt. Az új feltételeket ugyanis a fejlesztők nem vállalják, a munkahelyek elvesztésének árnyékában pedig a vevők sem merik elkötelezni magukat. A finanszírozás drágulása, az előértékesítési arány, az elvárt önerő növekedése és a támogatások megszűnése nyomán növekvő terhek új együttműködési formák felé mozdítják a piaci szereplőket" - mondja az elnök, aki úgy tudja "akad olyan beruházó, aki lakással fizetné ki az alvállalkozóit".

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?