7 °C Budapest

Kedvezményes hitelgaranciát kapnak az agrárvállalkozások

Pénzcentrum
2009. július 1. 09:47

Megjelent a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete, amely lehetővé teszi, hogy garantőr intézmények az EU által jóváhagyott csoportmentesség alapján kedvezményes készfizető kezességvállalással segítsék az agrárvállalkozásokat. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél már felkészültek a kérelmek befogadására.

Kedvezményes készfizető kezességvállalással könnyíti meg az agrárvállalkozások hitelhez jutását az a rendelet, amelyet az EU csoportmentességi engedélye alapján most hirdetett ki az agrártárca. Kedvezményes garancia olyan hitelekhez kérhető, amelyeket a mezőgazdasági termékek elsődleges előállítását támogató beruházásra vagy hasonló célból ingatlan építésére, gépek és berendezések vásárlására, szoftver vásárlására, művelési célú földvásárlásra vesznek fel, vagy amellyel fiatal mezőgazdasági termelők indulását támogatják.

Az elnyert csoportmentesség jelentőségét az adja, hogy a garantőr intézmények eddig kizárólag az agrárcégekre vonatkozó "de minimis" szabályok alapján vállalhattak agrárcégnek készfizető kezességet, három évre összesen 7 500 euró értékű támogatástartalommal, vagy 56 250 eurós egyedi garanciavállalással. A most megkapott csoportos mentesség lehetővé teszi, hogy a felsorolt követelményeknek eleget tevő hitelekre állami viszontgarancia mellett bármely három évre 400 000 eurós, kedvezőtlen adottságú térségben működő KKV-k esetében pedig 500 000 eurós támogatástartalomig elmenjen a garantőr intézmény.

"Az új támogatási forma lehetővé teszi, hogy akár milliárdos hitelek mögé is odaálljunk garanciavállalásunkkal, és mindezt állami viszontgarancia mellett tegyük meg - mondja Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, aki szerint így a korábbi, piaci garanciadíjnál lényegesen kedvezőbb feltételek mellett tudják készfizető kezességgel támogatni az agrárvállalkozásokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?