20 °C Budapest

Kedvezményes hitelgaranciát kapnak az agrárvállalkozások

Pénzcentrum
2009. július 1. 09:47

Megjelent a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete, amely lehetővé teszi, hogy garantőr intézmények az EU által jóváhagyott csoportmentesség alapján kedvezményes készfizető kezességvállalással segítsék az agrárvállalkozásokat. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél már felkészültek a kérelmek befogadására.

Kedvezményes készfizető kezességvállalással könnyíti meg az agrárvállalkozások hitelhez jutását az a rendelet, amelyet az EU csoportmentességi engedélye alapján most hirdetett ki az agrártárca. Kedvezményes garancia olyan hitelekhez kérhető, amelyeket a mezőgazdasági termékek elsődleges előállítását támogató beruházásra vagy hasonló célból ingatlan építésére, gépek és berendezések vásárlására, szoftver vásárlására, művelési célú földvásárlásra vesznek fel, vagy amellyel fiatal mezőgazdasági termelők indulását támogatják.

Az elnyert csoportmentesség jelentőségét az adja, hogy a garantőr intézmények eddig kizárólag az agrárcégekre vonatkozó "de minimis" szabályok alapján vállalhattak agrárcégnek készfizető kezességet, három évre összesen 7 500 euró értékű támogatástartalommal, vagy 56 250 eurós egyedi garanciavállalással. A most megkapott csoportos mentesség lehetővé teszi, hogy a felsorolt követelményeknek eleget tevő hitelekre állami viszontgarancia mellett bármely három évre 400 000 eurós, kedvezőtlen adottságú térségben működő KKV-k esetében pedig 500 000 eurós támogatástartalomig elmenjen a garantőr intézmény.

"Az új támogatási forma lehetővé teszi, hogy akár milliárdos hitelek mögé is odaálljunk garanciavállalásunkkal, és mindezt állami viszontgarancia mellett tegyük meg - mondja Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, aki szerint így a korábbi, piaci garanciadíjnál lényegesen kedvezőbb feltételek mellett tudják készfizető kezességgel támogatni az agrárvállalkozásokat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07