5 °C Budapest

Közösköltség-tartozásból árverés

Pénzcentrum
2009. július 2. 09:32

Tavaly jelentősen nőtt a társasházak lakóinak adóssága. Elsősorban azoknak emelkedik a hátraléka, akiket elbocsátottak.

A számlaelmaradások esetén a profi közös képviselőknek az adósokkal közösen kell megkeresni a megoldást. Szinte minden önkormányzat próbálja valamilyen módon támogatni a közüzemi tartozással küszködő családokat. A közös képviselők felhívják az adósok figyelmét arra, hogy idejében forduljanak az önkormányzathoz, s egy okosan gazdálkodó társasház átütemezheti a tartozást, és módot nyújthat a részletfizetésre. De ha az adós nem működik együtt a társasházzal, akkor nem marad más hátra, mint a fizetési meghagyás, a jelzálogbejegyzés és az árverés. Általános tapasztalat, hogy a jelzálogbejegyzés hatására az eladósodott lakástulajdonosok többsége hajlik az együttműködésre.

Az Egerben kétszáz társasház hatezer lakását kezelő BEKSZ Kft. még nem kezdeményezett árverést - tudta meg a Népszabadság Bernáth István ügyvezetőtől. A közelmúltban viszont a kft. által kezelt házak közül kettő közgyűlése döntött úgy: egy-egy lakástulajdonos ellen elindítják a procedúrát - adósságuk meghaladta az egymillió forintot.

A székesfehérvári I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet 46 épülettömb kezelését végzi. A házakban élő négyezer családból 750-nek van hátraléka. Farkas Béla, a szövetkezet elnöke szerint a hátralékosok száma megduplázódott tavaly, az adósság 16 millió forintról 19 millióra nőtt. Azt tapasztalta: általában azok maradnak el számláik fizetésével, akiket elbocsátottak, nincs munkájuk. Így véli Moró Erika, a 62 társasház 1700 lakását kezelő pécsi Jókai Lakásszövetkezet számviteli vezetője. A családok tartozása egy év alatt 41 százalékkal nőtt, s az elmaradás 12 millióról 17 millióra emelkedett. A dunaújvárosi Ingatlan- és Társasházkezelő Iroda vezetője, Nagy Pál szerint immár a lakók harmadának van elmaradása. Egyre több lakóközösség kényszerül arra, hogy beruházásokat halasszon el, holott a szigetelés, az ablakcsere, a fűtéskorszerűsítés megtakarítást hozna.

Más területen kevesebb lehetőségük adódik a spórolásra a közösségeknek. Az épületek takarítását végző vállalkozások sok helyütt kemény harcban állnak egymással, így lehet alkudni az árból. A liftes házakban érdemes meggyőzni a lakókat, hogy egy-két emeletért ne vegyék igénybe a liftet - egy tízemeletes házban ennek az évi energiaköltsége elérheti a félmilliót.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?