24 °C Budapest

Közösköltség-tartozásból árverés

Pénzcentrum
2009. július 2. 09:32

Tavaly jelentősen nőtt a társasházak lakóinak adóssága. Elsősorban azoknak emelkedik a hátraléka, akiket elbocsátottak.

A számlaelmaradások esetén a profi közös képviselőknek az adósokkal közösen kell megkeresni a megoldást. Szinte minden önkormányzat próbálja valamilyen módon támogatni a közüzemi tartozással küszködő családokat. A közös képviselők felhívják az adósok figyelmét arra, hogy idejében forduljanak az önkormányzathoz, s egy okosan gazdálkodó társasház átütemezheti a tartozást, és módot nyújthat a részletfizetésre. De ha az adós nem működik együtt a társasházzal, akkor nem marad más hátra, mint a fizetési meghagyás, a jelzálogbejegyzés és az árverés. Általános tapasztalat, hogy a jelzálogbejegyzés hatására az eladósodott lakástulajdonosok többsége hajlik az együttműködésre.

Az Egerben kétszáz társasház hatezer lakását kezelő BEKSZ Kft. még nem kezdeményezett árverést - tudta meg a Népszabadság Bernáth István ügyvezetőtől. A közelmúltban viszont a kft. által kezelt házak közül kettő közgyűlése döntött úgy: egy-egy lakástulajdonos ellen elindítják a procedúrát - adósságuk meghaladta az egymillió forintot.

A székesfehérvári I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet 46 épülettömb kezelését végzi. A házakban élő négyezer családból 750-nek van hátraléka. Farkas Béla, a szövetkezet elnöke szerint a hátralékosok száma megduplázódott tavaly, az adósság 16 millió forintról 19 millióra nőtt. Azt tapasztalta: általában azok maradnak el számláik fizetésével, akiket elbocsátottak, nincs munkájuk. Így véli Moró Erika, a 62 társasház 1700 lakását kezelő pécsi Jókai Lakásszövetkezet számviteli vezetője. A családok tartozása egy év alatt 41 százalékkal nőtt, s az elmaradás 12 millióról 17 millióra emelkedett. A dunaújvárosi Ingatlan- és Társasházkezelő Iroda vezetője, Nagy Pál szerint immár a lakók harmadának van elmaradása. Egyre több lakóközösség kényszerül arra, hogy beruházásokat halasszon el, holott a szigetelés, az ablakcsere, a fűtéskorszerűsítés megtakarítást hozna.

Más területen kevesebb lehetőségük adódik a spórolásra a közösségeknek. Az épületek takarítását végző vállalkozások sok helyütt kemény harcban állnak egymással, így lehet alkudni az árból. A liftes házakban érdemes meggyőzni a lakókat, hogy egy-két emeletért ne vegyék igénybe a liftet - egy tízemeletes házban ennek az évi energiaköltsége elérheti a félmilliót.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem