16 °C Budapest

Közösköltség-tartozásból árverés

Pénzcentrum
2009. július 2. 09:32

Tavaly jelentősen nőtt a társasházak lakóinak adóssága. Elsősorban azoknak emelkedik a hátraléka, akiket elbocsátottak.

A számlaelmaradások esetén a profi közös képviselőknek az adósokkal közösen kell megkeresni a megoldást. Szinte minden önkormányzat próbálja valamilyen módon támogatni a közüzemi tartozással küszködő családokat. A közös képviselők felhívják az adósok figyelmét arra, hogy idejében forduljanak az önkormányzathoz, s egy okosan gazdálkodó társasház átütemezheti a tartozást, és módot nyújthat a részletfizetésre. De ha az adós nem működik együtt a társasházzal, akkor nem marad más hátra, mint a fizetési meghagyás, a jelzálogbejegyzés és az árverés. Általános tapasztalat, hogy a jelzálogbejegyzés hatására az eladósodott lakástulajdonosok többsége hajlik az együttműködésre.

Az Egerben kétszáz társasház hatezer lakását kezelő BEKSZ Kft. még nem kezdeményezett árverést - tudta meg a Népszabadság Bernáth István ügyvezetőtől. A közelmúltban viszont a kft. által kezelt házak közül kettő közgyűlése döntött úgy: egy-egy lakástulajdonos ellen elindítják a procedúrát - adósságuk meghaladta az egymillió forintot.

A székesfehérvári I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet 46 épülettömb kezelését végzi. A házakban élő négyezer családból 750-nek van hátraléka. Farkas Béla, a szövetkezet elnöke szerint a hátralékosok száma megduplázódott tavaly, az adósság 16 millió forintról 19 millióra nőtt. Azt tapasztalta: általában azok maradnak el számláik fizetésével, akiket elbocsátottak, nincs munkájuk. Így véli Moró Erika, a 62 társasház 1700 lakását kezelő pécsi Jókai Lakásszövetkezet számviteli vezetője. A családok tartozása egy év alatt 41 százalékkal nőtt, s az elmaradás 12 millióról 17 millióra emelkedett. A dunaújvárosi Ingatlan- és Társasházkezelő Iroda vezetője, Nagy Pál szerint immár a lakók harmadának van elmaradása. Egyre több lakóközösség kényszerül arra, hogy beruházásokat halasszon el, holott a szigetelés, az ablakcsere, a fűtéskorszerűsítés megtakarítást hozna.

Más területen kevesebb lehetőségük adódik a spórolásra a közösségeknek. Az épületek takarítását végző vállalkozások sok helyütt kemény harcban állnak egymással, így lehet alkudni az árból. A liftes házakban érdemes meggyőzni a lakókat, hogy egy-két emeletért ne vegyék igénybe a liftet - egy tízemeletes házban ennek az évi energiaköltsége elérheti a félmilliót.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05