5 °C Budapest

Előleghatár: miért kell beérni 40 százalékkal?

Pénzcentrum
2009. május 20. 10:47

A válság hatására likviditásukat veszített cégek számára ugyan jól jött, hogy az uniós támogatások esetében már a támogatás 40 százaléka lehívható előlegként, ez azonban nem minden esetben segíti ki a vállalkozásokat. Viszont az előleg 100 százalékra emelésével a támogatást felvevő vállalkozások helyzetén valóban lehetne segíteni, és a kiírót sem fenyegetné veszély, hiszen a pályázónak az előleg lehívásához megfelelő biztosítékot kell nyújtania.

Lehetőség a szűkülő források terén

A 2008. ősze óta tartó pénzügyi válság jelentősen szűkítette a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. A kormányzat az EU-támogatások esetében az igénybe vehető előleg összegének növelésével próbált segíteni a vállalkozásokon: az elnyert támogatás korábbi 25 százaléka helyett akár 40 százalékát is megkaphatják előlegként.

"Azonban, s ez főként a kisebb összegű, egyszerű beruházások esetében szembeötlő, ahol esetenként egy-egy gép, berendezés megvásárlása és egyösszegű kifizetése jelenti a teljes beruházást, a 40 százalékra emelt előleg nem segíti ki a vállalkozást. Ugyanis a kedvezményezettek a támogatás fennmaradó 60 százalékának az előfinanszírozását sokszor továbbra is csak hitelből tudják megoldani"- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia üzletágigazgatója. Az előleg megszerzéséhez megfelelő biztosíték nyújtása, általában ingatlan jelzálogjog felajánlása, illetve bankgarancia vagy a garanciaszervezetek által nyújtott kezességvállalás megszerzése szükséges. Emellett a támogatást előfinanszírozó hitelt is általában csak megfelelő fedezet mellett nyújtják a bankok, így a támogatott beruházáshoz egy bonyolult finanszírozási háttér szükséges.

Sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozások helyzete, ha az előleg maximuma nem csak 40 százalék, hanem 80, esetleg 100 százalék lehetne. Ezzel a támogató nem vállalna többlet kockázatot, ugyanis az előleg teljes összegére rendelkezésére állna a megfelelő biztosíték. Ugyanakkor a vállalkozásnak 100 százalék előleg esetében már nem kellene a jelenlegi szűkös finanszírozási lehetőségek mellett a támogatás előfinanszírozására is forrást szereznie.

Könnyített terhek

A 40 százalékra megemelt összegű előleg igénybevételére a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, továbbá a Regionális Operatív Programok gazdaságfejlesztési és turisztikai célú pályázatai, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott munkahelyi képzést támogató projektek esetében van lehetőség. A korábban megkötött támogatási szerződések esetében erről a lehetőségről minden kedvezményezettet értesítettek.

A 40 százalékos előleghatár emelése mellett több olyan változás is volt, amelyek enyhítettek a válság negatív hatásain. Így például, míg a korábbi években a vállalkozásoknak az árbevétel növelésére kellett kötelezettséget vállalniuk, addig most már lehetőség van csupán a létszám fenntartására vonatkozóan kötelezettséget vállalni, ez a változás a korábban megkötött támogatási szerződések esetében, visszamenőleg is érvényes. Az árbevétel növekedés helyett pedig az árbevétel maximális csökkenésére lehet kötelezettséget vállalni, amely a megvalósítás helyétől függően évi 5 és 10 százalék lehet.

Több pályázati kiírás esetében növekedett az elnyerhető támogatás maximális összege, továbbá a támogatási intenzitás, így a támogatás összegének részaránya a teljes beruházáson belül akár a 70 százalékot is elérheti a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?