16 °C Budapest

Előleghatár: miért kell beérni 40 százalékkal?

Pénzcentrum
2009. május 20. 10:47

A válság hatására likviditásukat veszített cégek számára ugyan jól jött, hogy az uniós támogatások esetében már a támogatás 40 százaléka lehívható előlegként, ez azonban nem minden esetben segíti ki a vállalkozásokat. Viszont az előleg 100 százalékra emelésével a támogatást felvevő vállalkozások helyzetén valóban lehetne segíteni, és a kiírót sem fenyegetné veszély, hiszen a pályázónak az előleg lehívásához megfelelő biztosítékot kell nyújtania.

Lehetőség a szűkülő források terén

A 2008. ősze óta tartó pénzügyi válság jelentősen szűkítette a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. A kormányzat az EU-támogatások esetében az igénybe vehető előleg összegének növelésével próbált segíteni a vállalkozásokon: az elnyert támogatás korábbi 25 százaléka helyett akár 40 százalékát is megkaphatják előlegként.

"Azonban, s ez főként a kisebb összegű, egyszerű beruházások esetében szembeötlő, ahol esetenként egy-egy gép, berendezés megvásárlása és egyösszegű kifizetése jelenti a teljes beruházást, a 40 százalékra emelt előleg nem segíti ki a vállalkozást. Ugyanis a kedvezményezettek a támogatás fennmaradó 60 százalékának az előfinanszírozását sokszor továbbra is csak hitelből tudják megoldani"- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia üzletágigazgatója. Az előleg megszerzéséhez megfelelő biztosíték nyújtása, általában ingatlan jelzálogjog felajánlása, illetve bankgarancia vagy a garanciaszervezetek által nyújtott kezességvállalás megszerzése szükséges. Emellett a támogatást előfinanszírozó hitelt is általában csak megfelelő fedezet mellett nyújtják a bankok, így a támogatott beruházáshoz egy bonyolult finanszírozási háttér szükséges.

Sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozások helyzete, ha az előleg maximuma nem csak 40 százalék, hanem 80, esetleg 100 százalék lehetne. Ezzel a támogató nem vállalna többlet kockázatot, ugyanis az előleg teljes összegére rendelkezésére állna a megfelelő biztosíték. Ugyanakkor a vállalkozásnak 100 százalék előleg esetében már nem kellene a jelenlegi szűkös finanszírozási lehetőségek mellett a támogatás előfinanszírozására is forrást szereznie.

Könnyített terhek

A 40 százalékra megemelt összegű előleg igénybevételére a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, továbbá a Regionális Operatív Programok gazdaságfejlesztési és turisztikai célú pályázatai, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott munkahelyi képzést támogató projektek esetében van lehetőség. A korábban megkötött támogatási szerződések esetében erről a lehetőségről minden kedvezményezettet értesítettek.

A 40 százalékos előleghatár emelése mellett több olyan változás is volt, amelyek enyhítettek a válság negatív hatásain. Így például, míg a korábbi években a vállalkozásoknak az árbevétel növelésére kellett kötelezettséget vállalniuk, addig most már lehetőség van csupán a létszám fenntartására vonatkozóan kötelezettséget vállalni, ez a változás a korábban megkötött támogatási szerződések esetében, visszamenőleg is érvényes. Az árbevétel növekedés helyett pedig az árbevétel maximális csökkenésére lehet kötelezettséget vállalni, amely a megvalósítás helyétől függően évi 5 és 10 százalék lehet.

Több pályázati kiírás esetében növekedett az elnyerhető támogatás maximális összege, továbbá a támogatási intenzitás, így a támogatás összegének részaránya a teljes beruházáson belül akár a 70 százalékot is elérheti a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05