23 °C Budapest

Előleghatár: miért kell beérni 40 százalékkal?

Pénzcentrum
2009. május 20. 10:47

A válság hatására likviditásukat veszített cégek számára ugyan jól jött, hogy az uniós támogatások esetében már a támogatás 40 százaléka lehívható előlegként, ez azonban nem minden esetben segíti ki a vállalkozásokat. Viszont az előleg 100 százalékra emelésével a támogatást felvevő vállalkozások helyzetén valóban lehetne segíteni, és a kiírót sem fenyegetné veszély, hiszen a pályázónak az előleg lehívásához megfelelő biztosítékot kell nyújtania.

Lehetőség a szűkülő források terén

A 2008. ősze óta tartó pénzügyi válság jelentősen szűkítette a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. A kormányzat az EU-támogatások esetében az igénybe vehető előleg összegének növelésével próbált segíteni a vállalkozásokon: az elnyert támogatás korábbi 25 százaléka helyett akár 40 százalékát is megkaphatják előlegként.

"Azonban, s ez főként a kisebb összegű, egyszerű beruházások esetében szembeötlő, ahol esetenként egy-egy gép, berendezés megvásárlása és egyösszegű kifizetése jelenti a teljes beruházást, a 40 százalékra emelt előleg nem segíti ki a vállalkozást. Ugyanis a kedvezményezettek a támogatás fennmaradó 60 százalékának az előfinanszírozását sokszor továbbra is csak hitelből tudják megoldani"- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia üzletágigazgatója. Az előleg megszerzéséhez megfelelő biztosíték nyújtása, általában ingatlan jelzálogjog felajánlása, illetve bankgarancia vagy a garanciaszervezetek által nyújtott kezességvállalás megszerzése szükséges. Emellett a támogatást előfinanszírozó hitelt is általában csak megfelelő fedezet mellett nyújtják a bankok, így a támogatott beruházáshoz egy bonyolult finanszírozási háttér szükséges.

Sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozások helyzete, ha az előleg maximuma nem csak 40 százalék, hanem 80, esetleg 100 százalék lehetne. Ezzel a támogató nem vállalna többlet kockázatot, ugyanis az előleg teljes összegére rendelkezésére állna a megfelelő biztosíték. Ugyanakkor a vállalkozásnak 100 százalék előleg esetében már nem kellene a jelenlegi szűkös finanszírozási lehetőségek mellett a támogatás előfinanszírozására is forrást szereznie.

Könnyített terhek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 40 százalékra megemelt összegű előleg igénybevételére a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, továbbá a Regionális Operatív Programok gazdaságfejlesztési és turisztikai célú pályázatai, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott munkahelyi képzést támogató projektek esetében van lehetőség. A korábban megkötött támogatási szerződések esetében erről a lehetőségről minden kedvezményezettet értesítettek.

A 40 százalékos előleghatár emelése mellett több olyan változás is volt, amelyek enyhítettek a válság negatív hatásain. Így például, míg a korábbi években a vállalkozásoknak az árbevétel növelésére kellett kötelezettséget vállalniuk, addig most már lehetőség van csupán a létszám fenntartására vonatkozóan kötelezettséget vállalni, ez a változás a korábban megkötött támogatási szerződések esetében, visszamenőleg is érvényes. Az árbevétel növekedés helyett pedig az árbevétel maximális csökkenésére lehet kötelezettséget vállalni, amely a megvalósítás helyétől függően évi 5 és 10 százalék lehet.

Több pályázati kiírás esetében növekedett az elnyerhető támogatás maximális összege, továbbá a támogatási intenzitás, így a támogatás összegének részaránya a teljes beruházáson belül akár a 70 százalékot is elérheti a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem