3 °C Budapest

Fogyasztóvédelmi charta: a civilek büntethetnek

2009. május 22. 08:47

A készülő fogyasztóvédelmi charta szerint a kormányzat elismerő védjeggyel, a szakmai és érdekképviseletek díjakkal, a civil szervezetek még erőteljesebb nyilvánossággal ösztönzik majd a vállalkozásokat fogyasztóbarát magatartásra.

A fogyasztóvédelmi charta megalkotását egy éve határozta el a Fogyasztóvédelmi Tanács, az előterjesztést pedig már júniusban elfogadhatják.

A szakmai szervezetek ma egyeztetnek az etikai magatartási szabályokat rögzítő dokumentumról. Alexa György, a parlament eseti fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke szerint a charta az európai joggyakorlatban is újdonság lesz, a kormányzati, a vállalkozói és a civil oldal önkéntes kötelezettségvállalásai a fogyasztói szolgáltatások teljes vertikumát átfogják.

Felmerült: ha a chartában foglaltakat nem tartják be, legyen-e szankció? Arra jutottak: önkéntes vállalásokról lévén szó, aligha alkalmazható súlyosabb büntetés a mulasztás szóvá tételénél. Ez a feladat a civil oldalnak jut.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?