8 °C Budapest

Fogyasztóvédelmi charta: a civilek büntethetnek

2009. május 22. 08:47

A készülő fogyasztóvédelmi charta szerint a kormányzat elismerő védjeggyel, a szakmai és érdekképviseletek díjakkal, a civil szervezetek még erőteljesebb nyilvánossággal ösztönzik majd a vállalkozásokat fogyasztóbarát magatartásra.

A fogyasztóvédelmi charta megalkotását egy éve határozta el a Fogyasztóvédelmi Tanács, az előterjesztést pedig már júniusban elfogadhatják.

A szakmai szervezetek ma egyeztetnek az etikai magatartási szabályokat rögzítő dokumentumról. Alexa György, a parlament eseti fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke szerint a charta az európai joggyakorlatban is újdonság lesz, a kormányzati, a vállalkozói és a civil oldal önkéntes kötelezettségvállalásai a fogyasztói szolgáltatások teljes vertikumát átfogják.

Felmerült: ha a chartában foglaltakat nem tartják be, legyen-e szankció? Arra jutottak: önkéntes vállalásokról lévén szó, aligha alkalmazható súlyosabb büntetés a mulasztás szóvá tételénél. Ez a feladat a civil oldalnak jut.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem