-2 °C Budapest

Az EU-nak elege lett a Kínából érkező "szemétből"

2009. április 21. 12:00

Az Európai Unióba továbbra is Kína szállítja a legtöbb problémás árut. Brüsszel egyre inkább ki van akadva a hibás termékek áradata miatt, még akkor is, ha a kínai hatóságok egyre inkább aktivizálják magukat.

Az Európai Unió veszélyes termékekre figyelmeztető belső információs rendszere, a RAPEX tavaly 59 százalékban kínai árukról adott hírt, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. A veszélyt rejtő termékek száma 16 százalékkal nőtt egyetlen év alatt.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa szerint a kínai hatóságok egyre aktívabbak, az unió panaszai nyomán legalább a veszélyesnek minősített termékek felét kivizsgálták. Ez azonban messze nem elég, még akkor sem, ha 2007-ben a kivizsgált esetek száma leginkább a nullához közelített.


A nem-élelmiszer jellegű problémás termékek száma 2008-ban 1866-ra rúgott - legalábbis a ennyit regisztráltak a RAPEX-rendszerben. A közös információs hálózatot nem csak az uniós tagországok, de társult nemzetek - így Norvégia, Izland és Liechtenstein - is használják.

A legtöbb probléma a játékokkal van: az összes panasz 32 százaléka játékokkal kapcsolatban merült fel. Az elektronikai termékek 11, a ruházat 10 százalékkal veszi ki a részét a felsorolásból. A legtöbb bejelentés Németországból érkezik: a panaszok 13 százalékát regisztrálták az országban. Spanyolország és Szlovákia a feljelentések 9 százalékáért felelős, ezzel szemben Romániából és Luxemburgból nem érkezett egyetlen bejelentés sem.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem