16 °C Budapest

Az EU-nak elege lett a Kínából érkező "szemétből"

2009. április 21. 12:00

Az Európai Unióba továbbra is Kína szállítja a legtöbb problémás árut. Brüsszel egyre inkább ki van akadva a hibás termékek áradata miatt, még akkor is, ha a kínai hatóságok egyre inkább aktivizálják magukat.

Az Európai Unió veszélyes termékekre figyelmeztető belső információs rendszere, a RAPEX tavaly 59 százalékban kínai árukról adott hírt, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. A veszélyt rejtő termékek száma 16 százalékkal nőtt egyetlen év alatt.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa szerint a kínai hatóságok egyre aktívabbak, az unió panaszai nyomán legalább a veszélyesnek minősített termékek felét kivizsgálták. Ez azonban messze nem elég, még akkor sem, ha 2007-ben a kivizsgált esetek száma leginkább a nullához közelített.


A nem-élelmiszer jellegű problémás termékek száma 2008-ban 1866-ra rúgott - legalábbis a ennyit regisztráltak a RAPEX-rendszerben. A közös információs hálózatot nem csak az uniós tagországok, de társult nemzetek - így Norvégia, Izland és Liechtenstein - is használják.

A legtöbb probléma a játékokkal van: az összes panasz 32 százaléka játékokkal kapcsolatban merült fel. Az elektronikai termékek 11, a ruházat 10 százalékkal veszi ki a részét a felsorolásból. A legtöbb bejelentés Németországból érkezik: a panaszok 13 százalékát regisztrálták az országban. Spanyolország és Szlovákia a feljelentések 9 százalékáért felelős, ezzel szemben Romániából és Luxemburgból nem érkezett egyetlen bejelentés sem.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17