Az EU-nak elege lett a Kínából érkező "szemétből"

2009. április 21. 12:00

Az Európai Unióba továbbra is Kína szállítja a legtöbb problémás árut. Brüsszel egyre inkább ki van akadva a hibás termékek áradata miatt, még akkor is, ha a kínai hatóságok egyre inkább aktivizálják magukat.

Az Európai Unió veszélyes termékekre figyelmeztető belső információs rendszere, a RAPEX tavaly 59 százalékban kínai árukról adott hírt, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal. A veszélyt rejtő termékek száma 16 százalékkal nőtt egyetlen év alatt.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa szerint a kínai hatóságok egyre aktívabbak, az unió panaszai nyomán legalább a veszélyesnek minősített termékek felét kivizsgálták. Ez azonban messze nem elég, még akkor sem, ha 2007-ben a kivizsgált esetek száma leginkább a nullához közelített.


A nem-élelmiszer jellegű problémás termékek száma 2008-ban 1866-ra rúgott - legalábbis a ennyit regisztráltak a RAPEX-rendszerben. A közös információs hálózatot nem csak az uniós tagországok, de társult nemzetek - így Norvégia, Izland és Liechtenstein - is használják.

A legtöbb probléma a játékokkal van: az összes panasz 32 százaléka játékokkal kapcsolatban merült fel. Az elektronikai termékek 11, a ruházat 10 százalékkal veszi ki a részét a felsorolásból. A legtöbb bejelentés Németországból érkezik: a panaszok 13 százalékát regisztrálták az országban. Spanyolország és Szlovákia a feljelentések 9 százalékáért felelős, ezzel szemben Romániából és Luxemburgból nem érkezett egyetlen bejelentés sem.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem