0 °C Budapest

Készpénzben bírságolt az álellenőr a fogyasztóvédelem nevében!

Pénzcentrum
2009. február 5. 09:30

2009. januárjában több bejelentés érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-magyarországi Regionális Felügyelőségéhez egy "álellenőr" tevékenykedéséről Budapest IX. és XVIII. kerületében.

Az egyik bejelentő elmondása szerint egy "jól öltözött, jól beszélő" fiatalember, aki az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség munkatársának adta ki magát, ellenőrzést végzett az üzletben és lejárt porcukor miatt 20 ezer forint készpénzben fizetendő helyszíni bírságra büntette meg a kereskedőt. Az álellenőr egy füzetbe jegyzetelt, melyből egy példányt az ellenőrzés végeztével át is adott a kereskedőnek, azonban az átadott példány olvashatatlan volt.

Az NFH valódi ellenőrei hatósági igazolvány felmutatásával igazolják kilétüket és az ellenőrzéseket soha nem egyedül, hanem kettesével végzik. A jegyzőkönyv, melybe az ellenőrzés részleteit rögzítik, egy önátírós, előre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében az illetékes felügyelőség címével és telefonszámával.

Amennyiben a kereskedőben gyanú merül fel a felügyelő valódiságát illetően, ezen a telefonszámon leellenőrizheti, dolgozik-e a megadott néven ellenőr a régióban. A felügyelők a jegyzőkönyvből minden esetben egy olvasható példányt hagynak az üzletben. A valódi fogyasztóvédelmi ellenőrök a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak a kereskedőnek, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben fizetendő bírságot egyáltalán nem alkalmaznak.

A Fogyasztóvédelem kéri a kereskedőket, hogy mindig kérjenek igazolványt a felügyelőktől, és ha álellenőrök működését észlelik, tegyenek feljelentést a illetékes rendőrkapitányságon, illetve jelezzék az esetet az NFH Regionális Felügyelősége felé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: NFH

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?