14 °C Budapest

Uniós export: az utolsók között kullogunk

Pénzcentrum
2009. május 4. 09:02

Magyarország az utolsó előtti a 2004. május elsején csatlakozott tíz új EU-tagállam exportpiacának bővülését jellemző statisztikában. A lista első helyén Szlovákia áll.

Az EU 2004-es bővítése előtti és utáni időszak nemzetközi kereskedelmi statisztikáiból kiderül: 2002-ben a 30,8 milliárd euróval szemben 2008-ban már 56,9 milliárdos uniós exportot tudtunk felmutatni.

A bővülés 85 százalékos, de ez csak az utolsó előtti helyre elég, csak Máltát tudtuk magunk mögött hagyni a listán. Importunk a duplájára, 49,6 milliárd euróra nőtt, jelezve, hogy az EU számára sem volt rossz üzlet a bővítés.

Az egyenleg 2002 óta minden évben pozitív volt, 3,5 és 7,3 milliárd euró között alakult. Az utóbbit éppen tavaly sikerült elérni, ám azt felülmúlni nem a válsággal súlyosbított idei év feladata lesz. Az unió határain kívülre irányuló export hét év alatt megtriplázódott, de még így is csupán 15,9 milliárd euró értékű, míg az időközben megduplázódott behozatal 23,3 milliárdos.

Hazánk az uniós piacon bonyolítja le exportjának 78 százalékát, ez az arány hét éve még 84 százalékos volt. A behozatalnál ez a mutató 65-ről 68 százalékra módosult. A régi tagállamokba irányuló kivitelünk 2002-höz képest másfélszeresére nőtt, akárcsak az import. Leszámítva legnagyobb felvevőpiacunkat, Németországot, ahová duplájára nőtt a kivitel. A 19,4 milliárd euró értékű exporttal a németek szelete 26,6 százalékosra nőtt az "exporttortában".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarország öt uniós tagállamnál szerepel a tíz legfontosabb kereskedelmi partner között. Ezek - Csehország kivételével - hazánk szomszédai. A legintenzívebb árucserét Ausztriával folytatjuk: tavalyi kivitelünk 3,6, behozatalunk 4,4 milliárd eurót tett ki. Igazi meglepetés a volt KGST-piac revitalizációja. A 2002-es szinthez képest a szlovák, cseh, lengyel irányba történő kivitel értéke négy-ötszörösére nőtt. Az oroszoknál is négyszeres a bővülés, azaz a magyar áruk lassan viszszaszivárognak az 1998-as pénzügyi válság idején elveszített orosz piacra.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17