13 °C Budapest

Uniós export: az utolsók között kullogunk

Pénzcentrum
2009. május 4. 09:02

Magyarország az utolsó előtti a 2004. május elsején csatlakozott tíz új EU-tagállam exportpiacának bővülését jellemző statisztikában. A lista első helyén Szlovákia áll.

Az EU 2004-es bővítése előtti és utáni időszak nemzetközi kereskedelmi statisztikáiból kiderül: 2002-ben a 30,8 milliárd euróval szemben 2008-ban már 56,9 milliárdos uniós exportot tudtunk felmutatni.

A bővülés 85 százalékos, de ez csak az utolsó előtti helyre elég, csak Máltát tudtuk magunk mögött hagyni a listán. Importunk a duplájára, 49,6 milliárd euróra nőtt, jelezve, hogy az EU számára sem volt rossz üzlet a bővítés.

Az egyenleg 2002 óta minden évben pozitív volt, 3,5 és 7,3 milliárd euró között alakult. Az utóbbit éppen tavaly sikerült elérni, ám azt felülmúlni nem a válsággal súlyosbított idei év feladata lesz. Az unió határain kívülre irányuló export hét év alatt megtriplázódott, de még így is csupán 15,9 milliárd euró értékű, míg az időközben megduplázódott behozatal 23,3 milliárdos.

Hazánk az uniós piacon bonyolítja le exportjának 78 százalékát, ez az arány hét éve még 84 százalékos volt. A behozatalnál ez a mutató 65-ről 68 százalékra módosult. A régi tagállamokba irányuló kivitelünk 2002-höz képest másfélszeresére nőtt, akárcsak az import. Leszámítva legnagyobb felvevőpiacunkat, Németországot, ahová duplájára nőtt a kivitel. A 19,4 milliárd euró értékű exporttal a németek szelete 26,6 százalékosra nőtt az "exporttortában".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarország öt uniós tagállamnál szerepel a tíz legfontosabb kereskedelmi partner között. Ezek - Csehország kivételével - hazánk szomszédai. A legintenzívebb árucserét Ausztriával folytatjuk: tavalyi kivitelünk 3,6, behozatalunk 4,4 milliárd eurót tett ki. Igazi meglepetés a volt KGST-piac revitalizációja. A 2002-es szinthez képest a szlovák, cseh, lengyel irányba történő kivitel értéke négy-ötszörösére nőtt. Az oroszoknál is négyszeres a bővülés, azaz a magyar áruk lassan viszszaszivárognak az 1998-as pénzügyi válság idején elveszített orosz piacra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45