18 °C Budapest

Nem zár be a szentgotthárdi motorgyár, de csak négy napos lesz a munkahét!

Pénzcentrum
2009. április 7. 11:35

Négynapos munkahetet vezetnek be április közepétől a válság miatt a GM Powertrain-Magyarország Kft. szentgotthárdi Opel gyárának motorgyártó üzemében.

A cég vezetése már januárban megállapodott a szakszervezettel arról, hogy szükség esetén négy napra csökken a heti munkaidő a folyamatos termelés biztosítása és a munkahelyek megtartása érdekében. Ez a lépés eddig a motorgyárat nem érintette. A hengerfejgyárban, a váltógyártó és felújító sorokon, illetve az irodákban azonban már korábban is négy napot dolgoztak. - mondta Légrádi Edit, a gyár szóvivője. A szakszervezettel történt megállapodás szerint a dolgozók a munkaidő-csökkentés miatt kiesett időre személyi alapbérük 50 százalékát kapják meg.

A General Motors szentgotthárdi gyára a csökkenő megrendelések ellenére idén új piacra is exportál. Az év első négy hónapjában a gyár 18 ezer kész motort - 1,6 és 1,8 literes változtatható vezérműtengely-szögű modellt - szállít Kínába. A kezdeti szállítmányokat reményeik szerint további ezer darab 1,6 literes turbó modell követi az év végén. Tavaly 392 878 motort gyártottak Szentgotthárdon, amelyeket Opel, Vauxhall és Saab modellekbe szereltek be.

(MTI)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?