20 °C Budapest

Vészhelyzetben a Herz szalámi

Pénzcentrum
2009. április 30. 08:32

A magyar élelmiszeripar egyik legnevesebb cége, a Herz Szalámigyár Zrt. rendkívül nehéz helyzetbe került, pedig épp a napokban kapott uniós védelmet egy terméke. A vállalat a napokban kénytelen volt elbocsátani 130 embert.

A Herz Szalámigyár Zrt. az elmúlt négy hónapban számottevően csökkentette a termelést- finanszírozási gondjai miatt. A vállalat teljes hitelállománya jelenleg mintegy négymilliárd forintra tehető, amelynek átalakítására lenne szükség, ám a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal erről egyelőre nem tudott megegyezni, és a pénzintézet a zavartalan működéshez szükséges többletforgóeszközkölcsönt sem biztosítja

A helyzetet nehezíti, hogy a működési költségek emelkedtek az elmúlt egy évben, hiszen drágább lett az energia, és a sertéshús ára is jelentősen megnőtt.

A gazdasági válság ellenére nem az a baj, hogy a Herz megrendelései visszaestek volna, hiszen a termékeire a piacon igény van. Sőt az érdeklődés jelentősen emelkedett a múlt hét óta, amikor az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", amelyet Herz téliszalámi néven a cég gyárt és forgalmaz. Főleg a külföldi megkeresések száma élénkült meg.

A problémát a meglévő hitelállomány nagysága jeleni. Ez ráadásul nem is az elmúlt évek alatt, a tartósan veszteséges működés miatt keletkezett. Tavaly például 7,1 milliárd forint, 2007-ben 8,8 milliárd forint árbevételt produkált a vállalat, akkor az üzemei eredmény meghaladta a 107 millió forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kialakult helyzet következménye, hogy a mintegy 450 alkalmazottból nemrégiben 130 leépítését voltak kénytelenek bejelenteni az illetékes munkaügyi központnak és a dolgozóknak. Ezt a lépést mindenképpen szerették volna elkerülni, így amíg lehetett, halasztották a döntést.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?