Vészhelyzetben a Herz szalámi

Pénzcentrum
2009. április 30. 08:32

A magyar élelmiszeripar egyik legnevesebb cége, a Herz Szalámigyár Zrt. rendkívül nehéz helyzetbe került, pedig épp a napokban kapott uniós védelmet egy terméke. A vállalat a napokban kénytelen volt elbocsátani 130 embert.

A Herz Szalámigyár Zrt. az elmúlt négy hónapban számottevően csökkentette a termelést- finanszírozási gondjai miatt. A vállalat teljes hitelállománya jelenleg mintegy négymilliárd forintra tehető, amelynek átalakítására lenne szükség, ám a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal erről egyelőre nem tudott megegyezni, és a pénzintézet a zavartalan működéshez szükséges többletforgóeszközkölcsönt sem biztosítja

A helyzetet nehezíti, hogy a működési költségek emelkedtek az elmúlt egy évben, hiszen drágább lett az energia, és a sertéshús ára is jelentősen megnőtt.

A gazdasági válság ellenére nem az a baj, hogy a Herz megrendelései visszaestek volna, hiszen a termékeire a piacon igény van. Sőt az érdeklődés jelentősen emelkedett a múlt hét óta, amikor az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", amelyet Herz téliszalámi néven a cég gyárt és forgalmaz. Főleg a külföldi megkeresések száma élénkült meg.

A problémát a meglévő hitelállomány nagysága jeleni. Ez ráadásul nem is az elmúlt évek alatt, a tartósan veszteséges működés miatt keletkezett. Tavaly például 7,1 milliárd forint, 2007-ben 8,8 milliárd forint árbevételt produkált a vállalat, akkor az üzemei eredmény meghaladta a 107 millió forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kialakult helyzet következménye, hogy a mintegy 450 alkalmazottból nemrégiben 130 leépítését voltak kénytelenek bejelenteni az illetékes munkaügyi központnak és a dolgozóknak. Ezt a lépést mindenképpen szerették volna elkerülni, így amíg lehetett, halasztották a döntést.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?