16 °C Budapest

Jobb vigyázni: Magyarországon is támadhatnak az élelmiszer- terroristák

2009. április 14. 09:00

Az utóbbi időszakban véletlenszerűen bekövetkezett élelmiszer-szennyeződések igazolták, hogy az ilyen termékek rövid idő alatt a globalizált világ bármely pontjára eljuthatnak, és tömegeket betegíthetnek meg. Az élelmiszerlánc -terrorizmus előfordulásának valószínűsége ugyanakkor Magyarországon meglehetősen csekély.

Egy közelmúltbeli konferencián elhangzott: politikai célzatú élelmiszer -terrorista cselekedetre ugyan ritkán derül fény, de egyre nagyobb a gyakorisága és valószínűsége annak, hogy a kiszemelt üzletlánc vagy vállalkozás termékeit megmérgezik, vagy ezzel fenyegetőznek. Ez pedig amellett, hogy jelentős gazdasági és erkölcsi károkkal jár, pánikot is kelthet.

Mind a kormányzatnak, mind a az élelmiszeripari vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a szándékos élelmiszer-szennyezés lehetőségét megelőzzék és kivédjék. Az infrastruktúrák és vállalkozások sebezhetőségét fel kell mérni, és intézkedési, valamint kommunikációs tervet kell kidolgozni.

A bejelentett bioterror- cselekmény esetén a terroristák közlik az élelmiszer- vagy ivóvíz-szennyezés tényét. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy dezinformáló céllal más terméket neveznek meg terjesztőként, mint amit ténylegesen szennyeztek, ezért bizonyítékokat kell szerezni arról, hogy történt- e egyáltalán cselekmény, és ha igen, mi volt a tényleges terjesztő.

Szoros együttműködésre van szükség az állategészségügyi szakemberekkel is, bár nem valószínű, hogy az élelmiszerláncban részt vevő állatokat érintené a terrortámadás, mivel az ilyen esetben kialakuló állati megbetegedések idejekorán lelepleznék az ártó szándékot.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?