4 °C Budapest

Jobb vigyázni: Magyarországon is támadhatnak az élelmiszer- terroristák

2009. április 14. 09:00

Az utóbbi időszakban véletlenszerűen bekövetkezett élelmiszer-szennyeződések igazolták, hogy az ilyen termékek rövid idő alatt a globalizált világ bármely pontjára eljuthatnak, és tömegeket betegíthetnek meg. Az élelmiszerlánc -terrorizmus előfordulásának valószínűsége ugyanakkor Magyarországon meglehetősen csekély.

Egy közelmúltbeli konferencián elhangzott: politikai célzatú élelmiszer -terrorista cselekedetre ugyan ritkán derül fény, de egyre nagyobb a gyakorisága és valószínűsége annak, hogy a kiszemelt üzletlánc vagy vállalkozás termékeit megmérgezik, vagy ezzel fenyegetőznek. Ez pedig amellett, hogy jelentős gazdasági és erkölcsi károkkal jár, pánikot is kelthet.

Mind a kormányzatnak, mind a az élelmiszeripari vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a szándékos élelmiszer-szennyezés lehetőségét megelőzzék és kivédjék. Az infrastruktúrák és vállalkozások sebezhetőségét fel kell mérni, és intézkedési, valamint kommunikációs tervet kell kidolgozni.

A bejelentett bioterror- cselekmény esetén a terroristák közlik az élelmiszer- vagy ivóvíz-szennyezés tényét. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy dezinformáló céllal más terméket neveznek meg terjesztőként, mint amit ténylegesen szennyeztek, ezért bizonyítékokat kell szerezni arról, hogy történt- e egyáltalán cselekmény, és ha igen, mi volt a tényleges terjesztő.

Szoros együttműködésre van szükség az állategészségügyi szakemberekkel is, bár nem valószínű, hogy az élelmiszerláncban részt vevő állatokat érintené a terrortámadás, mivel az ilyen esetben kialakuló állati megbetegedések idejekorán lelepleznék az ártó szándékot.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem