A feketegazdaságot élénkítheti az áfa-emelés

Pénzcentrum
2009. április 23. 08:30

Az élelmiszerfogyasztás gyors visszaesésére számítanak az élelmiszergyártók. A tervezett megszorítások hatására radikálisan csökkenhet a lakosság élelmiszerfogyasztásra fordított jövedelme. Ez különösen érzékenyen érinti a szociálisan nehéz helyzetben lévő réteget.

A válságkezelő programból nyilvánosságra hozott hírek alapján az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) közleményében leszögezi, hogy még a jelenlegi gazdasági körülmények között sem elfogadható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra az anyagi helyzeténél fogva ez idáig is csak mérsékelt figyelmet fordító lakossági rétegek táplálkozása még egyoldalúbbá váljék, és fogyasztásuk a kifejezetten olcsó, és ennek következtében szerényebb minőségű és tápértékű élelmiszerek irányba tolódjék el. Ennek elkerülhetetlenül egészségügyi következményei és kockázatai is vannak.

Az élelmiszerek esetében ma Magyarországon alkalmazott 20 %-os forgalmi adó nemzetközi összehasonlításban kimagasló, a 25 % pedig egyenesen példátlannak nevezhető.

A feldolgozók képviselői nem tartják kielégítőnek, hogy csupán néhány alapvető élelmiszer (tej, tejtermékek, kenyér, pékáru) esetében kerülne sor, a hírek szerint 18 %-os áfa-kulcs bevezetésére. Véleményük szerint a friss zöldségek és gyümölcsök és ezek feldolgozott (tartósított) termékei, tej- és tejtermékek, kenyér-, pék- és sütőipari termékek, gabonaféleségek és őrlemények (rizs, lisztféleségek), hús- és baromfiipari termékek (tőkehús, feldolgozott készítmények), állati és növényi alapú zsiradékok (sertészsír, margarinok, étolajok), tojás - mind olyan termékek, amelyek alapvető élelmiszernek számítanak.

Az Éfosz szerint az élelmiszerfogyasztás visszaesése munkahelyek és vállalkozások megszűnését eredményezi, ami teljes mértékben ellentétes a kormány gazdaságélénkítő szándékaival. A hazai élelmiszertermelés azon ágazatok közé tartozik, amely hazai nyersanyagbázissal rendelkezik, és amelyet a válságból való kibontakozás szempontjából is fejlesztésre váró stratégiai ágazatnak kellene tekinteni.

Bizonyos élelmiszerek esetében már a 20 %-os adókulcs is jelentősen növelte a feketegazdaság súlyát. A termékek jelentős része ebben a körben nem márkázott, nem előrecsomagolt és rendkívül gyorsan jut el az előállítótól a fogyasztóig. Az adóelkerülést tovább növelné a magasabb áfa-kulcs, ami a keresletcsökkenéssel együtt azt eredményezheti, hogy a növelt adómérték mellett is kisebb lesz az állami adóbevétel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?