24 °C Budapest

A feketegazdaságot élénkítheti az áfa-emelés

Pénzcentrum
2009. április 23. 08:30

Az élelmiszerfogyasztás gyors visszaesésére számítanak az élelmiszergyártók. A tervezett megszorítások hatására radikálisan csökkenhet a lakosság élelmiszerfogyasztásra fordított jövedelme. Ez különösen érzékenyen érinti a szociálisan nehéz helyzetben lévő réteget.

A válságkezelő programból nyilvánosságra hozott hírek alapján az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) közleményében leszögezi, hogy még a jelenlegi gazdasági körülmények között sem elfogadható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra az anyagi helyzeténél fogva ez idáig is csak mérsékelt figyelmet fordító lakossági rétegek táplálkozása még egyoldalúbbá váljék, és fogyasztásuk a kifejezetten olcsó, és ennek következtében szerényebb minőségű és tápértékű élelmiszerek irányba tolódjék el. Ennek elkerülhetetlenül egészségügyi következményei és kockázatai is vannak.

Az élelmiszerek esetében ma Magyarországon alkalmazott 20 %-os forgalmi adó nemzetközi összehasonlításban kimagasló, a 25 % pedig egyenesen példátlannak nevezhető.

A feldolgozók képviselői nem tartják kielégítőnek, hogy csupán néhány alapvető élelmiszer (tej, tejtermékek, kenyér, pékáru) esetében kerülne sor, a hírek szerint 18 %-os áfa-kulcs bevezetésére. Véleményük szerint a friss zöldségek és gyümölcsök és ezek feldolgozott (tartósított) termékei, tej- és tejtermékek, kenyér-, pék- és sütőipari termékek, gabonaféleségek és őrlemények (rizs, lisztféleségek), hús- és baromfiipari termékek (tőkehús, feldolgozott készítmények), állati és növényi alapú zsiradékok (sertészsír, margarinok, étolajok), tojás - mind olyan termékek, amelyek alapvető élelmiszernek számítanak.

Az Éfosz szerint az élelmiszerfogyasztás visszaesése munkahelyek és vállalkozások megszűnését eredményezi, ami teljes mértékben ellentétes a kormány gazdaságélénkítő szándékaival. A hazai élelmiszertermelés azon ágazatok közé tartozik, amely hazai nyersanyagbázissal rendelkezik, és amelyet a válságból való kibontakozás szempontjából is fejlesztésre váró stratégiai ágazatnak kellene tekinteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bizonyos élelmiszerek esetében már a 20 %-os adókulcs is jelentősen növelte a feketegazdaság súlyát. A termékek jelentős része ebben a körben nem márkázott, nem előrecsomagolt és rendkívül gyorsan jut el az előállítótól a fogyasztóig. Az adóelkerülést tovább növelné a magasabb áfa-kulcs, ami a keresletcsökkenéssel együtt azt eredményezheti, hogy a növelt adómérték mellett is kisebb lesz az állami adóbevétel.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem