8 °C Budapest

Májustól indul a céges beszámolók elektronikus beküldési rendszere

Pénzcentrum
2009. április 21. 09:30

Májustól már csak elektronikusan lehet a cégek éves beszámolóit (mérlegeket, eredménykimutatásokat) beküldeni - az egyszerűsítést az új cégtörvényben határozták meg. Ha azonban több beszámolót küldenek be, mindegyik megjelenik, a beküldés sorrendjében.

A változtatás célja az, hogy a beszámolókat tényleg beküldjék a vállalkozások, és ezekhez bárki könnyen hozzáférjen. Eddig a mérlegadatokat a cégbíróságokon lehetett megtekinteni - és ott se sokat. A társaságok nagy része eddig megfeledkezett beadási kötelezettségéről: szankció nem igazán volt, bár a büntetés tetemes. A cégbíróságok nem tudták ellenőrizni, hogy a mérleg időben megérkezett, így nem sokakat bírságoltak meg.

Az elektronizálás ezen hivatott segíteni. Az e-beszámolók beküldését egyszerűbb vizsgálni, és ez mostantól az APEH feladata lesz. Igaz, az adóhatóság sem mindenható - vélhetőleg most arra lesz idő, hogy egy adóellenőrzés során azt is megnézzék: a társaság beadta-e mérlegét, eredménykimutatását a cégbírósághoz határidőre.

Ez azonban nem jelent túl nagy ellenőrzési gyakoriságot. Ráadásul csak azt ellenőrzi majd az adóhivatal, hogy kitöltötték és benyújtották-e azt az elektronikus adatlapot, amely a beküldés tényéről szól, és befizették-e ennek háromezer forint illetékét. Azt azonban már nem nagyon nézik majd, hogy a beszámolót valóban el is küldték-e.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium végrehajtási rendelete szerint a céginformációs szolgálat ezt szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd, és ha ellentmondás van az űrlap adatai és a beküldött dokumentumok között, szól az APEH-nak. Az adóhivatal aztán azt kezd ezzel, amit tud: miután májusban éppen a céges adóbevallásokkal és a személyijövedelemadó-bevallással lesznek elfoglalva, vélhetőleg sok idejük nem lesz ezzel bíbelődni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt azonban már senki sem vizsgálja majd, hogy a bíróságnak beadott mérlegadatok megfelelnek-e a valóságnak, esetleg a törvényi előírásoknak megfelelően egyáltalán érthetőek és értelmezhetőek-e.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm