5 °C Budapest

Májustól indul a céges beszámolók elektronikus beküldési rendszere

Pénzcentrum
2009. április 21. 09:30

Májustól már csak elektronikusan lehet a cégek éves beszámolóit (mérlegeket, eredménykimutatásokat) beküldeni - az egyszerűsítést az új cégtörvényben határozták meg. Ha azonban több beszámolót küldenek be, mindegyik megjelenik, a beküldés sorrendjében.

A változtatás célja az, hogy a beszámolókat tényleg beküldjék a vállalkozások, és ezekhez bárki könnyen hozzáférjen. Eddig a mérlegadatokat a cégbíróságokon lehetett megtekinteni - és ott se sokat. A társaságok nagy része eddig megfeledkezett beadási kötelezettségéről: szankció nem igazán volt, bár a büntetés tetemes. A cégbíróságok nem tudták ellenőrizni, hogy a mérleg időben megérkezett, így nem sokakat bírságoltak meg.

Az elektronizálás ezen hivatott segíteni. Az e-beszámolók beküldését egyszerűbb vizsgálni, és ez mostantól az APEH feladata lesz. Igaz, az adóhatóság sem mindenható - vélhetőleg most arra lesz idő, hogy egy adóellenőrzés során azt is megnézzék: a társaság beadta-e mérlegét, eredménykimutatását a cégbírósághoz határidőre.

Ez azonban nem jelent túl nagy ellenőrzési gyakoriságot. Ráadásul csak azt ellenőrzi majd az adóhivatal, hogy kitöltötték és benyújtották-e azt az elektronikus adatlapot, amely a beküldés tényéről szól, és befizették-e ennek háromezer forint illetékét. Azt azonban már nem nagyon nézik majd, hogy a beszámolót valóban el is küldték-e.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium végrehajtási rendelete szerint a céginformációs szolgálat ezt szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd, és ha ellentmondás van az űrlap adatai és a beküldött dokumentumok között, szól az APEH-nak. Az adóhivatal aztán azt kezd ezzel, amit tud: miután májusban éppen a céges adóbevallásokkal és a személyijövedelemadó-bevallással lesznek elfoglalva, vélhetőleg sok idejük nem lesz ezzel bíbelődni.

Azt azonban már senki sem vizsgálja majd, hogy a bíróságnak beadott mérlegadatok megfelelnek-e a valóságnak, esetleg a törvényi előírásoknak megfelelően egyáltalán érthetőek és értelmezhetőek-e.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?