22 °C Budapest

Májustól indul a céges beszámolók elektronikus beküldési rendszere

Pénzcentrum
2009. április 21. 09:30

Májustól már csak elektronikusan lehet a cégek éves beszámolóit (mérlegeket, eredménykimutatásokat) beküldeni - az egyszerűsítést az új cégtörvényben határozták meg. Ha azonban több beszámolót küldenek be, mindegyik megjelenik, a beküldés sorrendjében.

A változtatás célja az, hogy a beszámolókat tényleg beküldjék a vállalkozások, és ezekhez bárki könnyen hozzáférjen. Eddig a mérlegadatokat a cégbíróságokon lehetett megtekinteni - és ott se sokat. A társaságok nagy része eddig megfeledkezett beadási kötelezettségéről: szankció nem igazán volt, bár a büntetés tetemes. A cégbíróságok nem tudták ellenőrizni, hogy a mérleg időben megérkezett, így nem sokakat bírságoltak meg.

Az elektronizálás ezen hivatott segíteni. Az e-beszámolók beküldését egyszerűbb vizsgálni, és ez mostantól az APEH feladata lesz. Igaz, az adóhatóság sem mindenható - vélhetőleg most arra lesz idő, hogy egy adóellenőrzés során azt is megnézzék: a társaság beadta-e mérlegét, eredménykimutatását a cégbírósághoz határidőre.

Ez azonban nem jelent túl nagy ellenőrzési gyakoriságot. Ráadásul csak azt ellenőrzi majd az adóhivatal, hogy kitöltötték és benyújtották-e azt az elektronikus adatlapot, amely a beküldés tényéről szól, és befizették-e ennek háromezer forint illetékét. Azt azonban már nem nagyon nézik majd, hogy a beszámolót valóban el is küldték-e.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium végrehajtási rendelete szerint a céginformációs szolgálat ezt szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd, és ha ellentmondás van az űrlap adatai és a beküldött dokumentumok között, szól az APEH-nak. Az adóhivatal aztán azt kezd ezzel, amit tud: miután májusban éppen a céges adóbevallásokkal és a személyijövedelemadó-bevallással lesznek elfoglalva, vélhetőleg sok idejük nem lesz ezzel bíbelődni.

Azt azonban már senki sem vizsgálja majd, hogy a bíróságnak beadott mérlegadatok megfelelnek-e a valóságnak, esetleg a törvényi előírásoknak megfelelően egyáltalán érthetőek és értelmezhetőek-e.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05