14 °C Budapest

Továbbra is az adóst védi a csődtörvény

2009. április 2. 14:45

Ahelyett, hogy az új csődtörvény tervezete a bajba jutott hitelezők pénzét védené, épp ellenkezőleg, megnehezíti követeléseik gyors, eredményes behajtását. Ráadásul a nem fizető adósnak számos kibúvót ad kötelezettségei teljesítése alól és vagyona eltüntetésére - áll az egyik legnagyobb kintlévőség-kezelő, a Direktinfo Kft. elemzésében.

A gazdasági élet minden tisztességes szereplője régóta várja a csődtörvény módosítását, hiszen az jelenlegi formájában alkalmatlan a hitelezők pénzének megóvására, és számtalan kiskapuja miatt kifejezetten a nem fizető adósnak kedvez. Azonban az új tervezetben továbbra is számos lehetőség kínálkozik rá, hogy az adós nyugodtan fittyet hányhasson a hitelezőknek.

Pozitív, hogy az eddigi értelmetlen és 99 százalékban eredménytelen, jogerősen elrendelt felszámolási eljárások helyett - a törvénytervezet preambuluma szerint - a csődeljárást szorgalmazzák a törvényalkotók − mondta az egyik legnagyobb kintlévőség-kezelő, a Direktinfo Kft. ügyvezetője. Csatlós Csilla szerint ennek nagy erénye, hogy a tisztességes, átmeneti fizetési gondban lévő adósoknak, akik eddig nem tudtak megmenekülni a felszámolások elől, a csőd révén lesz lehetőségük bizonyítani.

Csatlós Csilla ugyanakkor hozzátette, a tisztességtelenek azonban, mint mindig, most is megtalálják a módot arra, hogy a jogszabály betűit felhasználva, de szelleme ellen éljenek a számukra kínálkozó lehetőségekkel. A tervezet egyik újdonsága például az összehívható hitelezői választmány, amelynek létrehozása viszont egyáltalán nem egyszerű a gyakorlatban, és többnyire semmi sem képes a hitelezőkkel megértetni, hogy ebben a helyzetben ők nem versenytársak.

Nem számol a jogalkotó azzal sem, hogy az első fokon el nem rendelt felszámolások kötelező bírósági felfüggesztése a vagyont kimenteni szándékozó adósoknak kifejezetten előnyt jelent. Ezentúl még a gyorsan eszmélő hitelezők is elveszítik az eddigi előnyüket - hiába adják be ugyanis gyorsan a felszámolási kérelmet, az adós a csőd bejelentésével megakaszthatja a folyamatot. Márpedig az eddigi tapasztalatok szerint az adósok a felszámolási eljárás első szakaszában, tehát a felszámolás elrendeléséig az esetek több mint felében kifizették a tartozásukat, ezáltal kerülve el a felszámolást - fejti ki dr. Belső Béla, a Direktinfo kft. jogásza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További ellentmondás, hogy bár a hitelezők is kezdeményezhetik a csődeljárást az adósuk ellen, ehhez az adós beleegyezésére van szükség. Márpedig az az adós, aki eddig sem működött együtt, továbbra is a köztudottan hatástalan és könnyen kijátszható felszámolási eljárásban lesz érdekelt, nem pedig a kártyái kiteregetésében.

Végül a csődeljárás alá vont vállalkozás a felszámolási eljárásban megadható 30 helyett automatikusan 80 napos haladékot kap, ami egy tisztességtelen szándékú adósnak további időkeretet biztosíthat a manipulációkhoz. A jelenlegi törvénytervezet tehát - a követeléskezelés gyakorlata során szerzett tapasztalatok beépítése nélkül - alkalmatlan lehet a feladatára − vonják le a következtetést a szakértők.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem