4 °C Budapest

Továbbra is az adóst védi a csődtörvény

2009. április 2. 14:45

Ahelyett, hogy az új csődtörvény tervezete a bajba jutott hitelezők pénzét védené, épp ellenkezőleg, megnehezíti követeléseik gyors, eredményes behajtását. Ráadásul a nem fizető adósnak számos kibúvót ad kötelezettségei teljesítése alól és vagyona eltüntetésére - áll az egyik legnagyobb kintlévőség-kezelő, a Direktinfo Kft. elemzésében.

A gazdasági élet minden tisztességes szereplője régóta várja a csődtörvény módosítását, hiszen az jelenlegi formájában alkalmatlan a hitelezők pénzének megóvására, és számtalan kiskapuja miatt kifejezetten a nem fizető adósnak kedvez. Azonban az új tervezetben továbbra is számos lehetőség kínálkozik rá, hogy az adós nyugodtan fittyet hányhasson a hitelezőknek.

Pozitív, hogy az eddigi értelmetlen és 99 százalékban eredménytelen, jogerősen elrendelt felszámolási eljárások helyett - a törvénytervezet preambuluma szerint - a csődeljárást szorgalmazzák a törvényalkotók − mondta az egyik legnagyobb kintlévőség-kezelő, a Direktinfo Kft. ügyvezetője. Csatlós Csilla szerint ennek nagy erénye, hogy a tisztességes, átmeneti fizetési gondban lévő adósoknak, akik eddig nem tudtak megmenekülni a felszámolások elől, a csőd révén lesz lehetőségük bizonyítani.

Csatlós Csilla ugyanakkor hozzátette, a tisztességtelenek azonban, mint mindig, most is megtalálják a módot arra, hogy a jogszabály betűit felhasználva, de szelleme ellen éljenek a számukra kínálkozó lehetőségekkel. A tervezet egyik újdonsága például az összehívható hitelezői választmány, amelynek létrehozása viszont egyáltalán nem egyszerű a gyakorlatban, és többnyire semmi sem képes a hitelezőkkel megértetni, hogy ebben a helyzetben ők nem versenytársak.

Nem számol a jogalkotó azzal sem, hogy az első fokon el nem rendelt felszámolások kötelező bírósági felfüggesztése a vagyont kimenteni szándékozó adósoknak kifejezetten előnyt jelent. Ezentúl még a gyorsan eszmélő hitelezők is elveszítik az eddigi előnyüket - hiába adják be ugyanis gyorsan a felszámolási kérelmet, az adós a csőd bejelentésével megakaszthatja a folyamatot. Márpedig az eddigi tapasztalatok szerint az adósok a felszámolási eljárás első szakaszában, tehát a felszámolás elrendeléséig az esetek több mint felében kifizették a tartozásukat, ezáltal kerülve el a felszámolást - fejti ki dr. Belső Béla, a Direktinfo kft. jogásza.

További ellentmondás, hogy bár a hitelezők is kezdeményezhetik a csődeljárást az adósuk ellen, ehhez az adós beleegyezésére van szükség. Márpedig az az adós, aki eddig sem működött együtt, továbbra is a köztudottan hatástalan és könnyen kijátszható felszámolási eljárásban lesz érdekelt, nem pedig a kártyái kiteregetésében.

Végül a csődeljárás alá vont vállalkozás a felszámolási eljárásban megadható 30 helyett automatikusan 80 napos haladékot kap, ami egy tisztességtelen szándékú adósnak további időkeretet biztosíthat a manipulációkhoz. A jelenlegi törvénytervezet tehát - a követeléskezelés gyakorlata során szerzett tapasztalatok beépítése nélkül - alkalmatlan lehet a feladatára − vonják le a következtetést a szakértők.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?